ECI:n Sandell: ”Vain rauhallinen vuoropuhelu on tie eteenpäin Lähi-idässä – ei rankaisu”

21.5.2020 klo 09:16 Ulkomaat Merja Eräpolku

– Jos Euroopan unioni haluaa olla ratkaisevassa roolissa rauhanprosessissa, sen täytyy toimia rakentavasti Lähi-idässä alueen kaikkien osapuolten kanssa, myös Israelin, Tomas Sandell muistuttaa.

– Vain rauhallinen vuoropuhelu voi viedä Lähi-idän rauhanprosessia eteenpäin, eivät rankaisutoimet, sanoi European Coalition for Israel -järjestön toiminnanjohtaja Tomas Sandell viitaten EU:n ulkopolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin aiempaan lausuntoon.

Borrell on uhannut Israelia ”rankaisutoimenpiteillä”, jos Israelin uusi hallitus toteuttaa suunnitelmansa Juudean, Samarian ja Jordan-joen laakson liittämisestä osaksi Israelia.

Sandell uskoo, että tehokkain tapa, jolla EU voi edistää rauhaa alueella, on pitää palestiinalais-hallinnolle annettavan rahoituksen ehtona Oslon sopimuksen ja maailmanlaajuisten perusarvojen kunnioittamista. Jälkimmäisiin kuuluu rauhallinen rinnakkaiselo juutalaisvaltion kanssa. Alueelle ei myöskään voi saada rauhaa niin kauan kuin palestiinalaisten kouluissa järjestelmällisesti kiihotetaan vihaan ja väkivaltaan.

Euroopan parlamentin täysistunto hyväksyi viime viikolla 14. toukokuuta EU:n talousarvion valvontavaliokunnan mietinnössä esiin nostetun huolen, ja huomautti palestiinalaisten oppikirjojen ”ongelmallisesta sisällöstä”. Kirjat ovat EU:n rahoittamia.

EU:n palestiinalaisalueiden edustaja Sven Kuhn von Burgsdorff (kesk) vierailulla uuden sairaalan vihkiäistilaisuudessa Gazassa 5. toukokuuta 2020. Kuva: Shutterstock

Erillisessä tapahtumaketjussa aiemmin samalla viikolla EU:n palestiinalaisalueiden edustaja Sven Kuhn von Burgsdorff sai osakseen ankaraa kritiikkiä, kun paljastui, ettei hän reagoinut lainkaan siihen, että EU:n rahoittamiin toimintoihin osallistui palestiinalaisiin terroristiryhmiin liittyviä henkilöitä.

Avoimessa kirjeessään EU:n ulkopolitiikan korkealle edustajalle eri puolueiden europarlamentaarikoista koostuva delegaatio tuomitsi Burgsdorffin lausunnon EU:n toimintatapoja rikkovana ja vaati tutkimusta asiasta.

– Suurimpana yksittäisenä palestiinalaishallinnon rahoittajatahona EU voi olla keskeisessä roolissa edistämässä myönteisiä arvoja, jotka tukevat rauhaa ja keskinäistä ymmärrystä alueella, Sandell korostaa.

– Tämänhetkistä rauhanprosessia uhkaa yleisesti ottaen juuri tämän tapaisen tiedotuksen ja koulutuksen puute – ei se, että Israel suunnittelee laajentavansa siviilioikeutensa ja hallintonsa 30 prosenttiin Juudean ja Samarian alueesta, joka jäisi Trumpin rauhansopimuksen mukaan Israelin rajojen sisälle lopullisen rauhansopimuksen jälkeen.

ECI:n mukaan Israelilla on näihin alueisiin pätevät historialliset ja lainopilliset vaateet muun muassa sadanvuoden takaisen San Remon julistuksesta*, ja ne tulee ottaa huomioon tulevissa rauhanneuvotteluissa.

– Tässä suhteessa Yhdysvaltain esittämä rauhansuunnitelma tarjoaa hyvän mahdollisuuden neuvottelujen jatkamiseen. Se voi tuoda osapuolet neuvottelupöydän ääreen nyt kun Israelin ja sen aiempien arabimaailman vihollisten välillä on tapahtunut huomattavaa lähentymistä. Vain rauhanomaisen vuoropuhelun ja neuvottelujen kautta alueella voidaan päästä lähemmäksi rauhaa, Sandell toteaa.

Israelin parlamentti hyväksyi sunnuntaina 17. toukokuuta pääministeri Benjamin Netanyahun uuden yhteishallituksen, mikä lopetti yli vuoden kestäneen poliittisen umpikujan kolmen tuloksettoman vaalin jälkeen. Koalitiosopimuksen mukaan Netanyahu on pääministerinä puolitoista vuotta ennen kuin johtoon astuu entinen Sininen ja valkoinen -puolueen johtaja Benny Gantz.

*25. huhtikuuta 1920 ensimmäisen maailmansodan liittoutuneiden edustajat eli Iso-Britannia, Ranska, Italia ja Japani sekä tarkkailijana Yhdysvallat hyväksyivät San Remon asiakirjan, joka määritteli poliittisen kartan Lähi-idässä Ottomaanien valtakunnan luhistuttua.

Päätös johti kolmen mandaatin eli Palestiinan, Syyrian ja Mesopotamian perustamiseen, kuten YK:n edeltäjän Kansainliiton vuoden 1919 peruskirjan 22. artiklassa määriteltiin. Myöhemmin perustetut valtiot Syyria, Libanon ja Irak syntyivät kahdesta mandaatista, ja niistä tuli arabivaltioita. Kolmannesta mandaatista liittoutuneiden maiden neuvosto totesi ”juutalaisten historiallisen siteen Palestiinaan ja perusteet heidän kansankodin perustamiselle tuohon maahan” samaan aikaan turvaten alueen ei-juutalaisten asukkaiden kansalaisoikeudet ja uskonnonvapauden.

By Unknown author – eipa.eu.com, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46364985

 

 

Ylös