– Siirtyminen etäopetukseen tapahtui kertarysäyksellä ja myös päätös koulujen avaamisesta tuntui äkkinäiseltä – Luokanopettaja ja kaupunginvaltuutettu Kati Nummensalo kaipaa hallitukselta selkeämpää strategiaa
23.5.2020 klo 09:42 Politiikka Samuli Rissanen
Koronakevät on vaikuttanut Nummensalon arkeen myös hänen opettajantyönsä kautta. – Kaikki tapahtui yhdessä yössä, luokanopettajana työskentelevä Nummensalo kertoo hallituksen päätöksestä siirtää koululaiset etäopetukseen.
Etäopetukseen siirtyminen tapahtui äkisti ja haastoi kokeneenkin opettajan. Luokanopettaja ja kaupunginvaltuutettu Kati Nummensalo kertoo äkkikäänteitä sisältäneestä keväästään.
Luokanopettaja ja Seinäjoen kaupunginvaltuutettu Kati Nummensalo päätti lähteä politiikkaan muiden kehoituksesta. Hän pääsi heti varavaltuutetuksi vuonna 2004.
– Ajattelin, etten itseäni tyrkytä, mutta jos joku pyytää. Kristillisdemokraatit olivat minulle entuudestaan tuttuja mieheni kautta, hän kertoo.
Vuonna 2012 Nummensalo valittiin ensimmäistä kertaa varsinaiseksi valtuutetuksi ja nyt hänelllä on menossa kolmas valtuustokausi Seinäjoen kaupunginvaltuustossa.
Koronakevät on vaikuttanut Nummensalon arkeen myös hänen opettajantyönsä kautta.
– Kaikki tapahtui yhdessä yössä, luokanopettajana työskentelevä Nummensalo kertoo hallituksen päätöksestä siirtää koululaiset etäopetukseen.
Hallitus lupasi, että hallitusti ja porrastetusti, mutta sellaista se ei ole ollut, kun koulut avattiin kaikille alle 16-vuotiaille.
Normaalisti etäopetukseen siirryttäisiin hyvin valmisteltuna ja varustettuna.
– Kenelläkään ei ollut nyt tietoa, millaiset laitteistot ja ohjelmat olisivat hyödyllisiä. Piti tehdä iso digiloikka. Kaksi viikkoa meni opetellessa yötä päivää.
Toisaalta kahdessa etäopetus löyti uomansa.
– Lopulta se oli aika hyvä vaihe. Tein oman lukujärjestyksen, joka sopi etäopetusaikaan ja se oli itse asiassa aika hyvä.
Yllättävää sen sijaan Nummensalon mukaan oli, että kouluihin palattiin viimeiseksi kahdeksi viikoksi. Kouluissa on heti ilmennyt myös tartuntoja ja tartuntaepäilyjä.
– Ei se yllätys ollut. Hallitus lupasi, että hallitusti ja porrastetusti, mutta sellaista se ei ole ollut, kun koulut avattiin kaikille alle 16-vuotiaille. Piti olla väljyyttä, mutta ei se ole ollut kovin yksinkertaista.
– Ei voi valvoa koko ajan, ja laitteistot ovat puutteellisia. Yhteisiä tietokoneita ei voi käyttää kuten ennen, kun niitä ei voi puhdistaa seuraaville. Paluu oli kuin keski-ajalle. Ei tämä mitää normaalia ole.
Turvavälien pitämiseen puuttuu motivaatiota, sillä hallituksen tiedotustilaisuuksissa on esitetty, etteivät lapset tartuta eikä koronavirus ole heille vaarallinen.
Nummensalon mukaan hallitusta on helppo arvostella jälkeenpäin, koska virusta ei vielä tunneta eikä voitu ennustaa, miten se käyttäytyy.
– Hitautta on kuitenkin ollut, Nummensalo sanoo.
Esimerkiksi alussa lentoja tuli Euroopasta ja Italiasta tänne ja matkustajat päästettiin vapaasti liikkumaan julkisiin kulkuvälineisiin ja kauppoihin ympäri Suomen.
– Viesti on ollut epäselvä: Yhtäältä virus halutaan tukahduttaa, mutta toisaalta kouluja avataan ja rajoituksia purkaa, jotta sairaussumaa halutaan purkaa ennen syksyä. Ihmiskokeelta vaikuttaa. Pitäisi olla selkeämpi strategia, Nummensalo kiteyttää.
Kuuntele Kati Nummensalon koko haastattelu Radio Deillä lauantaina 23.5. klo 12.50.