”Työllisyystoimet ja rakenneuudistukset jäivät pimentoon” – Sari Essayah’n mukaan hallitus jättää myös pienet kunnat pulaan

3.6.2020 klo 10:40 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että vaikka hallituksen neljännessä lisätalousarvioesityksessä talouden elpymistä koronakriisistä tuetaan kaikkiaan 5,5 miljardilla, työllisyystoimet ja rakenteelliset uudistukset jäivät pimentoon.

– Miljardien velalla toki on monia tärkeitä käyttökohteita, mutta työllisyystoimet ja rakenteelliset uudistukset jäivät vieläkin pimentoon. Kuntien kriisipaketissa työttömyyskriteeri on huomioitava, siten tuki kunnille, joita työttömyys rasittaa eniten, eikä vain suurimmille, Essayah vaati Twitterissä sen jälkeen kun hallitus oli julkistanut historiallisen, 5.5 miljardin suuruisen lisätalousarvionsa.

Lisätalousarvio oli jo neljäs peräkkäinen koronan runteleman yhteiskunnan ja talouden paikkaamiseen suunnattu tukipaketti.

– Työllisyyskriteeri olisi kuntien kriisipaketissa keskeinen, muuten autetaan vain suuria

Essayah kiinnittää huomiota erityisesti pienempien, työttömyydestä kärsivien kuntien tilanteeseen.

Pelkkien verotulomenetyksien kompensoiminen johtaa euromääräisesti tukemaan suurimpia kaupunkeja, joilla verotulot ovat korkeimmat. Pienimmät kaupungit kärsivät työttömyydestä jo lähtökohtaisesti enemmän ja niillä on vähemmän kantokykyä taloudessaan.

– Työllisyyskriteeri olisi kuntien kriisipaketissa keskeinen, muuten autetaan vain suuria, hän muistuttaa.

Myös rakenteelliset uudistukset, kuten sote- ja sotu-uudistukset antavat vieläkin odottaa itseään.

Ylös