– Lapin kunnat on huomioitava kriisipaketeissa, Lapin kristillisdemokraatit vaativat

2.6.2020 klo 15:40 Politiikka KD Lehti

Kristillisdemokraattien Lapin piiri vaatii, että kriisipaketissa valtionosuuden työttömyyskriteerin painoarvoa on nostettava. Tällöin raha menee kunnille, joita työttömyys rasittaa eniten.

Myös kuntien kriisipaketeissa tarvitaan Lapin kristillisdemokraattien mielestä oikeudenmukaista jakoa.

– Huolestuttavasti vaikuttaa siltä, että hallitus on kippaamassa tukirahoja ennen kaikkea suuriin kaupunkeihi

– Huolestuttavasti vaikuttaa siltä, että hallitus on kippaamassa tukirahoja ennen kaikkea suuriin kaupunkeihin eikä alueille, jotka ovat eniten kärsineet koronakriisissä esimerkiksi työllisyyden heikkenemisen takia.

– Suurten kaupunkien taloudellinen kantokyky on jo nyt parempi, ja liikennetukea ollaan hallituksen piiristä vaatimassa sinne. Minne unohtui haja-asutusalueiden jo nyt heikot liikenneyhteydet, jotka ovat edellytys mm. matkailun elpymiseen, Lapin kristillisdemokraatit kysyvät.

Pelkkien verotulomenetyksien kompensoiminen johtaa euromääräisesti tukemaan suurimpia kaupunkeja, joilla verotulot ovat korkeimmat. Sen sijaan muun muassa Lapissa matkailun romahtaminen on johtanut kasvavaan lomautusten ja irtisanomisten uhkaan. Samoin sosiaalimenot kasvavat vastaavasti.

– Pienimmät kaupungit kärsivät työttömyydestä jo lähtökohtaisesti enemmän ja niillä on vähemmän kantokykyä taloudessaan.

– Kuntien varassa on peruspalvelut, joiden rapautumiseen ei nyt ole varaa, kun palvelutarve on kasvanut. Työttömyyden kautta kuntien tulopohja kapenee ja palvelutarve kasvaa. Tähän yhtälöön tarvitaan kriisipakettia kunnille, Lapin kristillisdemokraattien kannanotossa vaaditaan.

 

 

 

Ylös