Viikon KD-valtuutettu Raija Palosaari ja Kittilän kuohut: ”Välillä mietin, ettei tässä ole ei jären häivääkään”

4.6.2020 klo 11:09 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

Kittilän KD-valtuutettu Raija Palosaari toteaa, ettei sittenkään antaisi valtuustovuosiaan pois. – Vaikka toisinaan ajattelen, miten leppoisia eläkevuosia olisinkaan viettänyt ilman näitä kunnan tyrskyjä.

– Voi olla, että nämä riidat ja myrskyisät ajat loppuvat vasta, kun jotkut henkilöt ovat joko eläköityneet tai jääneet pois politiikasta, Raija Palosaari arvioi.

Kittilän asioita on puitu oikeudessa jo vuosien ajan, ja kuntapäättäjät ovat joutuneet leivättömän pöydän ääreen ja myrskyn silmään – suurin osa aivan varoittamatta ja tahtomattaan. Pahin riitavaihe on kestänyt seitsemän vuotta, eli sekä edellisen että nykyisen valtuustokauden ajan.

– Muutama ihminen on saanut paljon pahaa aikaan, Palosaari sanoo.

Kittilässä on riidelty kunnanjohtajan potkuista ja paitsi hissiyhtiöstä niin kaikesta muustakin maan ja taivaan välillä.

– Minuakin uhkaili yksi toimittaja, ja silloinen ministeri sanoi, että ’olette syyllistyneet vakaviin rikoksiin’.  En voinut uskoa, millaista kiusaamista voi olla.

Palosaari kertoo, ettei tavallisen ihmisen oikeustajuun millään sovi se, että epäiltynä olleiden kuntapäättäjien kasvot näytettiin koko ajan televisiossa.

–  Meidät ikään kuin tuomittiin jo ennen kuin oikeuden vapauttava päätös tuli. Mielestäni myös Lex Kittilä meni eduskunnassa hutaisemalla läpi.

Palosaari pohtii, että koko Kittilä on joutunut kärsimään turhaan ja väärin.

Palosaari pohtii, että koko Kittilä on joutunut kärsimään turhaan ja väärin.

– Toivottavasti kuntaministeri ottaisi asiamme uudelleen käsittelyyn koronakriisin jälkeen. Syytetyt valtuutetut ovat olleet puolet ajasta hyllyllä, ja kunnan asioita joutuivat päättäjinä hoitamaan muutamalla äänellä valitut,  jotka itsekin arastelivat kokemattomuuttaan, Palosaari päivittelee.

Puheenjohtaja Sari Essayah houkutteli Raija Palosaaren mukaan kuntavaaleihin 2017.

– En olisi ikinä uskonut, että joutuisin eläkeläisenä ehkä kahdetkin käräjät käymään. Ei siinä ole jären häivääkään,  66-vuotias Palosaari tokaisee.

Hänen mukaansa suurin osa kuntalaisista – ja päättäjistäkin – toivoo, että riidat ja käräjöinnit loppuisivat.

–  Kun mielestäni Kittilässä ovat asiat vieläpä suhteellisen hyvin, Palosaari sanoo.

– Yhteen hiileen puhaltamalla saataisiin vielä paljon paremmin ja hienommin asiat hoidettua. Tämä kuluttaa kaikkia ihmisiä. Aika monta sairaustapausta on tullut, hän arvioi.

Palosaari kertoo olevansa valtuustossa sellaisessa porukassa, että yli puoluerajojen on annettu vertaistukea ja oltu samassa rintamassa.

Palosaari kertoo olevansa valtuustossa sellaisessa porukassa, että yli puoluerajojen on annettu vertaistukea ja oltu samassa rintamassa.

– Pieni porukka on yrittänyt torpetoida kaikki päätökset ja vesittää kaiken työn, ja huomaan, miten se kuohuttaa omaakin mieltäni. Tunteet pitää jättää sivummalle.

Raija Palosaari teki nuorisotyöntekijän pitkän päivätyön ja kertoo olleensa kutsumusammatissa.

– Ajattelin, että vapaat eläkevuodet olisivat minun. Sitten lähdin kuntavaaleissa ehdolle ja tuli äänivyöry.

– En näitä vuosia poiskaan antaisi, sillä todella paljon olen oppinut. Olen nähnyt sekä ne, jotka tekevät sydämensä pohjasta hommia kunnan hyväksi, mutta olen nähnyt toisenkin puolen.

– On upeita päättäjiä, jotka tekee hullusti töitä Kittilän kunnan eteen, hän kuvailee.

Kun Kittilän riidat ovat olleet pahimmillaan, on tunnelma valtuuston ja kunnanhallituksen kokouksissa ahdistava.

– Herkkänä ihmisenä koen sen vihamielisen hengen vahvasti. Lautakunnissa työskenteleminen on toisenlaista.

Raija toivoo nuoria mukaan politiikkaan.

– Olen heille kertonut, että ensimmäinen vuosi menee opetellessa, mutta todella antavaa ja mielenkiintoista tämä on. Ei tämä ole pelkästään ikävää ollut, vaan paljon on ollut positiivistakin.

Viikon KD-valtuutettu Raija Palosaari, Kittilä

• 66-vuotias kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen varajäsen
• eläkkeellä nuorisotyöntekijän tehtävästä, yrittäjä
• asuu Levin kupeessa Könkäällä
• kolme biologista lasta ja kaksi ”oman lapsen asemassa olevaa”, eli lasten serkku sekä Namibiasta tullut Sylvia; yhteensä kolme lastenlasta
• harrastaa monipuolisesti liikuntaa, lukemista ja järjestötoimintaa

 

Kittilän kunnanvaltuutettu ja eräopas Raija Palosaari

– Rakastan luontoa ja siitä olen leipäni saanut jo vuosikymmenien ajan eräoppaana, Kittilän kunnanvaltuutettu Raija Palosaari kertoo.

Raija Palosaaren mielipidekirjoitus:

Kuka Kittilää johtaa

Olemme saaneet viimeisien kuuden vuoden aikana moneen kertaa lukea ja kuulla eri medioiden välityksellä Kittilän kunnan luottamushenkilöihin kohdistuneista rikosepäilyistä ja heitä vastaan nostetuista syytteistä. Nostetut syytteet etenivät syksyllä 2019 Lapin käräjäoikeuden käsittelyyn. Lapin käräjäoikeus käsitteli syytekokonaisuutta usean kuukauden ajan ja päätyi todistelujen sekä näyttöjen perusteella tuomiolauselmaan, jonka mukaan kukaan syytetyistä ei ollut syyllistynyt syytteissä esitettyihin rikoksiin. Kyseiset luottamushenkilöt olivat toimineet käräjäoikeuden päätöksen mukaan Kittilän kunnan parhaaksi rikkomatta Suomen lakia.

Käräjäoikeuden päätöksen tultua julkiseksi mediassa käytiin, hyvinkin arvovaltaiselta taholta johdettua, keskustelua Lapin käräjäoikeuden virkatuomareiden pätevyyttä edustaa Suomen oikeuslaitosta tällaisessa rikoskokonaisuudessa. Julkisuudessa esitetty väite tuomareiden ammattitaidosta tuntui kovin absurdilta, totuudenvastaiselta ja jopa loukkaavalta herjaukselta Suomen oikeuslaitosta ja siellä työtään tekeviä oikeudenpalvelijoita kohtaan.

Tuomareiden ammattitaidon voimakas väheksyminen herättikin epäilyksen siitä, että Kittilän kuntapäättäjät halutaan syyttäjän / asianomistajan taholta, ulkopuolista henkilöä hyväksi käyttäen, saada tuomituksi keinolla millä hyvänsä, välittämättä totuudesta mitään.

Ikävintä tässä kaikessa on ollut se, että syyttömäksi vuonna 2019 oikeuden päätöksellä todetut kuntapäättäjät eivät ole saaneet palata luottamustehtäviinsä, vaan heidät on hyllytetty edelleen luottamustoimen hoidosta Lex Kittilään vedoton.

Kittilän kunnan hallinto on hoidettu tämän poikkeustilanteen aikana kutsumalla varavaltuutetut varsinaisten valtuutettujen tilalle kunnanhallitukseen ja -valtuustoon. Osa varavaltuutetuista on omien sanojensa mukaan erittäin kokemattomia ja siten helposti peloteltavissa tällaisessa tilanteessa, jossa yksikin valtaapitävien kannasta poikkeava mielipide tai äänestys voi johtaa jonkun tahon tekemään rikosilmoitukseen virkarikoksesta tai työsuojelurikoksesta.

Kun asiat eivät ole menneet niin kuin jotkut virkamiehet / päättäjät ovat halunneet, seurauksena on ollut uusi rikossyyteiden vyöry, joka kohdistuu aikaisemmin syytteessä olleisiin ja lähes kaikkiin uusiin luottamushenkilöihin.

Ei voi välttyä ajatukselta, että joku tai jotkut tahot haluavat tahallisesti saattaa Kittilän kunnan hallinnon totaaliseen sekasortoon käyttämällä hyväksi työsuojelulainsäädännön ja virkarikostutkinnan suomaa mahdollisuutta. Vielä erikoisemmaksi asian tekee, että syyttämispäätöksen luottamushenkilöitä kohtaan on tehnyt sama syyttäjä / syyttäjät, jotka ovat toimineet syyttäjinä kaikissa aikaisimmissa Kittilän kunnan luottamushenkilöitä koskevissa oikeudenistunnoissa ja valittaneet Lapin käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen. Tämä asettaa syyttäjien motiivin kyseenalaiseksi.

Suurta ihmetystä on aiheuttanut myös syytettyjen nimien antaminen julkisuuteen jopa ennen, kuin syytetty itse on saanut tietää häntä vastaan nostetusta syytteestä. Nimien julkaisu ja median yksipuolinen uutisointi ennen oikeudenistuntoa on aiheuttanut sen, että luottamushenkilöt on yhteisössään ja jopa koko valtakunnan tasolla leimattu rikollisiksi. Eikä edes vapauttava tuomio ole puhdistanut tätä annettua rikollisen leimaa. Tämä ei voi olla kohtuullista tai luottamushenkilön oikeussuojan mukaista.

Sijaiskärsijöiksi ovat joutuneet myös luottamushenkilöiden omaiset, iäkkäät vanhemmat ja lapset koulussa. Mielestäni tämä täyttää psyykkisen ahdistelun ja häirinnän tunnusmerkit, erityisesti kun se kohdistuu alaikäisiin lapsiin ja puolustuskyvyttömiin hoitolaitoksissa oleviin vanhuksiin.

Huolestuttavaa on mielestäni myös se, että tällainen johtaa tilanteeseen, että kukaan eri tavalla ajatteleva tai tiettyjen virkamiesten toimintaa kritisoiva ei uskalla / halua asettua ehdokkaaksi tulevissa kunnallisvaaleissa, vaikka osaamista ja tieto-taitoa kunnalliseen päätöksentekoon olisi runsaasti. Pelko joutua aiheettomasti rikosepäilyn alaiseksi, syytetyksi sekä mahdollisen perheen / lähiomaisten leimautuminen rikolliseksi, on liian kallis hinta halusta osallistua yhteisten asioiden hoitoon Kittilän kunnassa.

Yhteenvetona totean mielipiteenäni sen, että ellei tätä aiheetonta vahingoittamistarkoituksessa / joidenkin tahojen hyötymistarkoituksessa harrastettua rikossyytetehtailua saada loppumaan, tulevaisuudessa Kittilässä ei toteudu enää perustuslain tarkoittama kunnallisdemokratia, vaan uhkailulla ja pelottelulla johdettu harvainvalta.

Kunnioittaen
Raija Palosaari
Valtuutettu ja kunnanhallituksen varajäsen (KD)
Ylös