Poikkeusolot päättyvät huomenna – Suomessa annetuista koronavirusnäytteistä positiivisia on enää prosentti

15.6.2020 klo 16:23 Politiikka Samuli Rissanen

Poikkeusolojen päättyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tilanne ja epidemian uudelleen kiihtymisen uhka olisi kokonaan ohi. Päätöksen merkitys on siinä, että valmiuslain toimivaltuuksia ei enää sovelleta.

Hallitus on päättänyt luopua valmiuslain käytöstä. Se tarkoittaa, että kolme kuukautta sitten todetut poikkeusolot päättyvät ja Suomi palaa normaalioloihin huomenna tiistaina 16.6.

Pääministeri Sanna Marin kertoi alkuiltapäivästä medialle, että hallituksen saaman epidemiologisen ja oikeudellisen arvion perusteella on todettava, ettei riittäviä edellytyksiä valmiuslain mukaisille toimivaltuuksille enää ole.

Rajoitustoimenpiteitä jää voimaan muun muassa ravintola-alalle. Kokoontumisrajoitukset ja  yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset ovat niin ikään voimassa.

Marin muistutti, että vaikka poikkeusolot nyt päättyvät, tartuntauhka ei kuitenkaan ole Suomessa vielä ohi.

Tilanteen vaatiessa epidemian uudelleen kiihtymisen tai muun syyn vuoksi ja asiaa koskevien tiukkojen edellytysten täyttyessä valmiuslain mukaiset toimivaltuudet on mahdollista ottaa uudelleen käyttöön.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson arvioi kuitenkin, että poikkeusolojen uudelleen käyttöönotolle on erittäin korkea kynnys.

– Pyrimme sen sijaan vahvistamaan hybridistrategian mukaisia muita työkaluja, Marin kertoi.

Rajoitustoimenpiteitä jää voimaan muun muassa ravintola-alalle. Kokoontumisrajoitukset ja  yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset ovat niin ikään voimassa.

Hallitus arvioi antamiaan suosituksia ja rajoituksia uudelleen keskiviikkona.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi hallituksen tiedotustilaisuuden yhteydessä, että epidemian painopiste on siirtynyt Euroopasta pääasiassa Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan. Afrikan ja Aasian maiden tilanne on hahmottumattomampi, mutta tiedetään, ettei pandemia ole ohi sielläkään.

Kansainvälisesti katsoen Suomi on onnistunut covid-19-epidemian torjunnassa hyvin. Suomessa on maakuntia, joissa ei muutamaan viikkoon ole ollut uusia tartuntatapauksia.

Voipio-Pulkki kertoo, että kaikista näytteistä noin yksi prosentti on tällä hetkellä positiivisia.

Suomessa on tällä hetkellä sairaalahoidossa on 26 koronapotilasta ja yksi henkilö on tehohoidossa.

Pohjoismaat ovat Ruotsia lukuunottamatta Voipio-Pulkin mukaan samassa sarjassa.

Poikkeusolot olivat voimassa kolme kuukautta. Hallitus ja tasavallan presidentti totesivat 16. maaliskuuta, että maassa vallitsevat koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Ylös