Kansanedustaja Päivi Räsänen päähuivin sallimisesta poliisille: ”Ehdottomasti torjuttava”

9.7.2020 klo 11:40 Kotimaa Kristiina Kunnas

Kansanedustaja ja sisäministerinä 2011–2015 toiminut Päivi Räsänen haluaa, että luottamus poliisiin säilyy vahvana. – Virka-asun pitää korostaa neutraalia asemaa suhteessa eri maailmankatsomuksiin, Räsänen muistuttaa.

Sisäministeriö tekee parhaillaan selvitystä uskonnollisten tunnusten käytöstä osana poliisin virkapukua.

– Suomessa päähuivin käyttö poliisin virantoimituksessa ei ole ollut mahdollista, kansanedustaja ja Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoo.

– Päähuivin salliminen poliisille on ehdottomasti torjuttava, Räsänen vaatii.

Hän haluaa säilyttää vahvana suomalaisten luottamuksen poliisiin.

Poliisi on viranomainen, jonka toiminnalta odotetaan puolueettomuutta kaikkia ihmisryhmiä kohtaan.

– Poliisi on viranomainen, jonka toiminnalta odotetaan puolueettomuutta kaikkia ihmisryhmiä kohtaan.

– Virka-asun tarkoitus on osoittaa, että poliisi käyttää julkista valtaa, jossa kaikkiin ihmisiin suhtaudutaan yhdenvertaisesti. Poliisin huntu toisi väistämättä yleisön mieleen islamilaisen uskontunnustuksen, mikä ei ole tarpeen virantoimituksessa, Räsänen huomauttaa.

Kokenut lääkäri-kansanedustaja on istunut eduskunnassa vuodesta 1995. Hän toimi Kataisen-Stubbin hallituksen sisäministerinä 2011–2015.

Poliisissa on aiheellisesti pohdittu skenaarioita, joissa huivi voisi kääntyä poliisia vastaan esimerkiksi tappelutilanteessa. Nämä poliisin esittämät huolet on kuultava.

Päähuivia on käsitelty poliisissa myös työturvallisuustekijänä.

– Poliisissa on aiheellisesti pohdittu skenaarioita, joissa huivi voisi kääntyä poliisia vastaan esimerkiksi tappelutilanteessa. Nämä poliisin esittämät huolet on kuultava. Kun poliisi saattaa joutua ratkomaan hälytystehtävissä ristiriitatilanteita, joissa voi olla erilaisten aatteellisten taustojen henkilöitä konfliktissa keskenään.

– Virka-asu korostaa poliisin neutraalia asemaa suhteessa eri maailmankatsomuksiin, Räsänen muistuttaa.

Ylös