Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus rakastaa rantamaisemia: ”Luonto ja eläimet opettavat ja ovat tärkeitä terveydellemme”

9.7.2020 klo 09:52 Kotimaa Kristiina Kunnas

Kesä kuorii kansanedustajastakin luonnonrakastajan, joka seurailee lintuperheitä ja sammakoitakin. Kallaveden maisemiin lapsuudesta asti mieltyneelle Sari Tanukselle ainakin tapahtuu näin.

– Kotona  Tampereella parvekkeelta avautuu pieni vehreä, suojaisa puistikko. Monien eri lintulajien lisäksi siinä on saanut seurata oravien leikkiä, jänisten loikkia ja onpa pieni siilikin hiipinyt pihapiiriin.

Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus rakastaa luontoa ja tulee puhutelluksi seuratessaan eläimiä. (Kuva Jukka Salmi)

– Sinisorsa käy viereisessä purossa päiväuinnilla.

Kansanedustaja Sari Tanus otti toissakeväänä mielenkiintoisen sivutyön.

– Olin sammakkofarmarina, Tanus naurahtaa.

Sammakot olivat vallanneet pihan vesialtaan.

– Siinäpä sitten seurailin erikokoisten sammakoiden eloa ja pikkuruisten nuijapäiden kehittymistä ja uimataitoa. Reissuilta kotiuduttuani menin ensitöikseni katsomaan, mitä sammakkoperheille kuului.

– Olihan se sitten vähän haikuli olo, kun nämä veijarit olivat jatkaneet matkaansa toisaalle.

”Sammakkofarmarin” pesti oli Tanukselle vanhan toiveen toteutuminen.

”Sammakkofarmarin” pesti oli Tanukselle vanhan toiveen toteutuminen.

–  Pienenä tyttönä mummolassa heinäpellon ojanpientareella seurailin sammakoita ja toivoin niitä pihapiiriinkin. Näin sitten kävi – tosin vuosikymmeniä myöhemmin.

Tanus opiskeli lääkäriksi ja hänestä tuli gynekologi eli naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri. Ensimmäiset synnytykset hän avusti jo lapsuudessa mummolassa Pohjois-Savossa.

– Ukin kanssa olin poijittamassa lehmiä, lääkäri-kansanedustaja muistelee.

– Pienellä maatilalla hoitelin lehmiä ja vasikoita – ja pidin isomummon piirongintasolla kirjanpitoa vasikoiden nimistä ja syntymäajoista. Ensimmäiset synnytysten avustamiskokemukset ovat noilta ajoilta.

Kallaveden rantamaisemissa kasvaneena järvimaisemat ovat Tanukselle tutuimpia, mutta kansanedustajan työ on tuonut hänet Helsinkiin, merelliseen kaupunkiin.

Töölönlahdella Tanus käy kesäisin usein seuraamassa joutsenperheen touhuja, poikasten kasvua sekä vanhempien tarkkaavaisuutta ja työnjakoa.

– Olen nähnyt kun emo poikasineen iltauinnin jälkeen nousee rannalle ja alkaa poikasten höyhenpeiton puhdistus. On muuten huolellista ja aikaavievää touhua! Emo seuraa tarkkaan vieressä, ja koiras tarkkailee kauempana ja hätistelee turhan lähelle uivan valkoposkihanhiparven pois.

Tanus on syntyisin Kuopiosta. Hänellä on Pohjois-Savossa pieni mökki.

– Se on rauhan ja hiljaisuuden tyyssija. Valitettavasti vain harvakseltaan olen päässyt siellä käymään.

– Mökkijärven rannassa joutsenpari tervehti, kuitenkin huomattavasti kaupunkilaisjoutsenia arempana. Myös silkiuikkupari tulee lähelle, ja eri vuorokauden aikoina kuuluu kuikan, käen ja ties minkä linnun viserrystä. Laineet loiskivat ja kalat hyppivät järvessä. Ja nuo ääriahkerat muurahaiset ovat oma juttu sinänsä, Tanus kuvailee.

Hän iloitsee Suomen luonnon rikkaudesta ja moninaisesta lintu-ja eläinlajistosta.

Lääkäri-kansanedustaja tietää kuinka tärkeää ja terveellistä on pysähtyä aistimaan luontoa ja ihastelemaan sen kauneutta.

Lääkäri-kansanedustaja tietää kuinka tärkeää ja terveellistä on pysähtyä aistimaan luontoa ja ihastelemaan sen kauneutta.

– Kun katkaisee kiireen ja pysähtyy katselemaan ja kuuntelemaan eläimiä, löytää ihmeellisyyksiä toisensa perään. Eläimet voivat opettaa meille niin paljon, niiden kautta voi tulla puhuttelua yhdestä jos toisestakin asiasta. Ne tuovat myös iloa.

– Pidetäänhän huolta luonnosta, sen eläimistä ja kasveista. Huolehditaanhan luonnon moninaisuuden säilymisestä, Sari Tanus kannustaa.

Meillä on mittaamattoman arvokas luonto. Emme saa menettää sitä!

Tuttu maisema Pohjois-Savosta. – Vesi on ihmeellinen elementti, joka antaa ikään kuin lisähappea, avaruutta ja tilaa. Kallaveden rannoilla kasvaneena rakastan järviä ja viihdyn rantamaisemissa. Myös merenrannat ovat ihania, vaikka ihan erilaisia, Sari Tanus sanoo.

Katso lisää Pirkanmaan Kristillisdemokraattien Facebook-sivulta!

Vehreämpi huominen on  Pirkanmaan Kristillisdemokraattien käynnistämä kesäinen luontokampanja.

KD Pirkanmaan piiri -facebook-sivulta pääset näkemään myös kansanedustaja Sari Tanuksen videon, jossa hän kertoo suhteestaan luontoon.

 

Ylös