– Eduskunnan työ järjestetään syyskaudella pitkälti samojen koronarajoitusten ehdoilla kuin keväälläkin, eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kertoo

18.8.2020 klo 15:57 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskunnan koronajohtoryhmä on tänään tiistaina päättänyt, että eduskunnan työskentely järjestetään syysistuntokaudella hyvin pitkälle samaan tapaan kuin keväälläkin.

Eduskuntaryhmien kanssa selvitetään, onko olemassa mahdollisuutta, että kansanedustajien määrää salissa lisätään täysistuntojen aikana.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kertoo olleensa kesäkuun lopussa toiveikas sen suhteen, että eduskunta voisi palata syksyllä normaaleihin käytäntöihin koronakevään jälkeen.

Nyt, kun istuntokauden alkuun on vain pari viikkoa aikaa, koronatartuntojen määrä on kesän suvantovaiheen jälkeen kuitenkin ollut nousussa. Korona ei ole siis maasta hävinnyt.

Vehviläisen mukaan on tässä tilanteessa on pitänyt löytää oikein mitoitetut rajoitustoimet.

Eduskunnan koronajohtoryhmä on tänään tiistaina päättänyt, että eduskunnan työskentely järjestetään syysistuntokaudella hyvin pitkälle samaan tapaan kuin keväälläkin.

– Kevään rajoitustoimet pysyvät voimassa, mutta pari muutosta tulee, hän kertoo.

Vehviläisen mukaan eduskunta ei voi enää kasvattaa lainsäädäntövelkaa

Tarkoitus on, että eduskuntaryhmien kanssa selvitetään, onko olemassa mahdollisuutta, että kansanedustajien määrää salissa lisätään istuntojen aikana.

Keväällä eduskuntaryhmät sopivat, että täysistuntosalissa on yhtä aikaa läsnä korkeintaan viisikymmentä kansanedustajaa.

Vehviläisen mukaan eduskunta ei voi enää myöskään kasvattaa ”lainsäädäntövelkaa.”

Eduskunta keskittyi koko kevään vain koronaepidemian aiheuttamaan päätöksentekoon. Vehviläinen kertoi tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa, että hallitukselta on jäänyt noin 50 esitystä antamatta.

Keväällä käsittelyssä ovat olleet vain kiireellisiksi ja välttämättömiksi katsotut esitykset, ja esimerkiksi kansalaisaloitteita ei ole keväällä viety eteenpäin.

– Miten pystymme edistämään normaalia parlamentarismia, kuitenkin terveys edellä, Vehviläinen arvioi syksyn haasteita.

Paikalla tiedotustilaisuudessa olivat Vehviläisen lisäksi eduskunnan pääsihteeri Maija Leena-Paavola, hallintojohtaja Pertti Rauhio ja työterveyslääkäri Anita Pienimäki.

Ylös