Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä kesäkokouksessaan: Rahoittaako SDP:n vahtivuoro EU:n yhteisvastuut hyvinvointivaltion alasajolla?

26.8.2020 klo 13:01 Eduskunta Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on tyrmistynyt hallituksen aikeista murtaa hyvinvointivaltion rahoituspohjaa ja ihmettelee pääministeripuolueen leväperäistä asennoitumista asiaan.

Kesäkokoukseensa Teams-etäyhteydellä kokoontunut Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä arvostelee kannanotossaan kovin sanoin EU:n elpymisvälineen ja yhteisvastuun hyväksymistä.

– Heinäkuussa EU:ssa hyväksytyn 750 miljardin euron elpymisvälineen rahoitus sekä suunniteltu EU:n verotusoikeus lisäävät suomalaisten entisestäänkin korkeaa veroastetta. Koska kansalaisten ja yritysten verorasitusta ei enää voi nostaa, on selvää, että Suomen osuus kasvavista EU-maksuista katetaan hyvinvointipalveluiden rahoituksesta tinkimällä tai uudella velalla.

Koska kansalaisten ja yritysten verorasitusta ei enää voi nostaa, on selvää, että Suomen osuus kasvavista EU-maksuista katetaan hyvinvointipalveluiden rahoituksesta tinkimällä tai uudella velalla.

KD-eduskuntaryhmä ihmettelee hallituspuolueiden intoa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan murentamiseen SDP:n vahtivuorolla.

Lähes kaikista eduskuntapuolueista kuuluu avointa ja moniäänistä keskustelua unionin suunnasta, EU:n elpymisvälineestä ja muista yhteisvastuista.

– Mutta pääministeripuolue SDP:n keskuudesta ei EU-keskustelua tunnu nousevan tai sitä ei sallita. SDP:n puoluekokouksessa miljardien eurojen lisämenot eivät vaikuttaneet olevan asialistalla, Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä muistuttaa.

– Samaan aikaan kuitenkin puolueessa visioidaan työviikon lyhentämistä. Onko SDP totaalisesti lähtenyt unelmahöttölinjalle ja unohtanut köyhien suomalaisten asian?

Onko SDP totaalisesti lähtenyt unelmahöttölinjalle ja unohtanut köyhien suomalaisten asian?

KD-eduskuntaryhmä huomauttaa kannanotossaan, että EU:n elpymisvälineen hyväksyminen olisi yksi naula lisää hyvinvointiyhteiskunnan arkkuun.

– Tuottavuuskehitys junnaa paikallaan, vientisektorin koronavaikeudet ovat vasta edessäpäin ja huoltosuhteen kehitykselle ei ole tehty mitään. Lisäksi emme voi tietää, millaisia poliittisia, taloudellisia ja ekologisia kriisejä odottaa nurkan takana.

– On kansalaisten huiputtamista kutsua elpymisvälinettä kertaluontoiseksi ja tilapäiseksi.

KD-eduskuntaryhmä ennakoi, että kun perussopimusten sisältöä on venytetty erittäin kyseenalaisella tavalla, jopa sopimusten vastaisella tulkinnalla, on selvää, että seuraavan kriisin koittaessa sitä käytetään uudelleen. Tämän asian toi esille myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

– Kaiken huipuksi elpymisväline rakennettiin siten, että ensin sen koko päätettiin asettaa 750 miljardiin euroon, ja vasta sen jälkeen alettiin miettiä, mitä rahoilla tehdään. Edessä on ennennäkemätön projektisuunnittelurumba kaikissa EU-maissa.

– Voi vain toivoa parasta, että edes osalla rahoista tehdään jotain talouden ja ilmaston kannalta järkevää.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous Teams-etäyhteydellä

Koronatilanteen vuoksi suunnitellusta kesäkokouksesta Kokkolassa luovuttiin. Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä kokoustaa Teams-etäyhteydellä koko päivän tänään keskiviikkona 26. elokuuta. Osa kansanedustajista ja ryhmäkanslian väestä osallistuu Teams-kokoukseen eduskunnassa, osa etätyöpisteistään. Mediatilaisuus pidetään klo 13 samaten etäyhteyden kautta.
Ylös