Israelin ja Arabiemiraattien suhteet normalisoitumassa – ”Euroopan on aika sopeutua suureen muutokseen Lähi-idässä”, sanoo ECI:n Tomas Sandell

18.8.2020 klo 13:49 Ulkomaat Merja Eräpolku

Diplomaattinen sopimus Israelin ja Arabiemiraattien välillä on vasta kolmas Israelin ja minkään arabivaltion välillä. – Se enteilee suurta muutosta Lähi-idässä, uskoo ECI:n johtaja Tomas Sandell.

European Coalition for Israel (ECI) -järjestössä iloitaan ilmoitukseen tulevasta historiallisesta rauhansopimuksesta Israelin ja Arabiemiraattien välillä. Sopimus julkistettiin Valkoisessa talossa torstaina.

Järjestössä uskotaan, että diplomaattinen sopimus enteilee suurta muutosta Lähi-idässä: entisten vihollisten väliset suhteet voivat normalisoitua, kun ne päättävät jättää menneisyyden taakseen ja katsoa yhdessä tulevaisuuteen. Sopimus solmittiin sen jälkeen kun kahden maan välillä oli jo monta vuotta pidetty yllä salaista kaupallista ja tiedusteluyhteistyötä.

– Kestävän rauhan ja vakauden saavuttaminen Lähi-idässä vaatii koko kansainvälisen yhteisön yhteisiä ponnisteluja, kommentoi ECI:n perustaja ja johtaja Tomas Sandell.

Hänen mielestään Israelin ja sen entisten vihollisten normalisointiprosessin pitäisi saada tukea kaikilta osapuolilta, myös Euroopan unionilta. Näin voidaan luoda uusi, rauhallinen, vakaa ja menestyvä Lähi-itä.

Sandellin mukaan Yhdysvaltain hallinnon perinteistä poikkeava lähestymistapa on hämmästyttänyt monia, koska se on saanut varmistettua ensimmäisen rauhansopimuksen Israelin ja Persianlahden valtion välillä. Tähän merkittävään sopimukseen pääseminen viittaa siihen, että kattavampi rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä, niin sanottu ’vuosisadan sopimus’, ei ole kuollut, vaan inspiroi edelleen alueen maltillisia arabivaltioita löytämään tien ulos historiallisesta konfliktista.

Libanonin presidentti Michel Aoun myönsi sunnuntaina, että myös hän olisi valmis keskustelemaan rauhansopimuksesta Israelin kanssa. Iran ja Turkki puolestaan ovat tuominneet sopimuksen ja pitäneet sitä palestiinalaisten pettämisenä.

Euroopan unionin on nyt aika sopeutua tähän suureen muutoksen Lähi-idässä ja kehottaa palestiinalaisosapuolta palaamaan välittömästi neuvottelupöytään etsimään pysyvää rauhaa Israelin kanssa.

Useat Euroopan maat samoin kuin EU:n ulkomaanpolitiikan johtaja Josep Borrell ovat olleet tyytyväisiä rauhansopimukseen ja toivoneet, että se voisi aloittaa uudelleen Israelin ja palestiinalaisten väliset neuvottelut.

– Lausunnoissa on kuitenkin heijastunut vähäinen innostus Yhdysvaltain saavutusten tunnustamiseen. Sen sijaan on ilmaistu helpotusta siitä, että sopimus lykkää eteenpäin Israelin suunnitelmia liittää itseensä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä, mikä on punainen vaate Euroopan blokille, Sandell toteaa.

Toiset analyytikot ovat olleet positiivisempia. New York Timesin kolumnisti Thomas Friedman, joka on ankara Trumpin ja Netanyahun kritisoija, kutsui sopimusta ”geopoliittiseksi maanjäristykseksi, joka tulisi edelleen eristämään radikaalia Iranin ja islamistien puolella olevaa leiriä muista. Samalla sopimus antaa voimaa maltillisille arabivaltioille ja niille, jotka haluavat kerta kaikkiaan lopettaa konfliktin Israelin kanssa”.

– Myös Euroopan unionin on nyt aika sopeutua tähän suureen muutoksen Lähi-idässä ja kehottaa palestiinalaisosapuolta palaamaan välittömästi neuvottelupöytään etsimään pysyvää rauhaa Israelin kanssa, Sandell vetosi.

 

Ylös