– Valko-Venäjälle asetettavien pakotteiden on iskettävä hallintoon tavallisten kansalaisten sijaan, KD:n kansanedustajat pitävät Lukašenkan hallintoa laittomana

17.9.2020 klo 15:14 Ulkomaat Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä pitää Valko-Venäjän hallintoa laittomana. KD:n kansanedustajien mielestä elokuussa järjestettyjen presidentinvaalien tulosta ei voida tunnustaa.

– Maan pitkäaikaisen itsevaltiaan Aljaksandr Lukašenkan tulee luopua vallasta ja maassa on järjestettävä uudet vapaat vaalit Etyjin valvonnassa. Suomen on yhdessä muiden EU-maiden kanssa asetettava pakotteita Valko-Venäjän hallinnon edustajille ja vaadittava demokratian ja kansalaisoikeuksien kunnioittamista, kansanedustajat vaativat yhteisessä kannanotossaan.

Aljaksandr Lukašenkan tulee luopua vallasta ja maassa on järjestettävä uudet vapaat vaalit Etyjin valvonnassa

Myös Valko-Venäjän demokratiakehitystä, kansalaisyhteiskuntaa ja vapaata mediaa on KD-ryhmän mielestä tuettava. EU-tasolla on arvioitava uudelleen naapuruuspolitiikkaa ja erityisesti kauppasuhteita Valko-Venäjän kanssa.

– Valko-Venäjälle asetettavat pakotteet tulee kohdentaa niin, että ne iskevät hallintoon ja sen lähellä oleviin tahoihin tavallisten kansalaisten sijaan.

Elokuussa järjestettyjen presidenttivaalien jälkeen valkovenäläiset ovat osoittaneet toistuvasti mieltään vääristellyn vaalituloksen takia. Oppositiojohtajia on pidätetty tai he ovat joutuneet pakenemaan maasta.

Viime viikkojen aikana hallinnon turvallisuuskoneisto on pidättänyt satoja mielenosoituksiin osallistuneita ihmisiä. Valko-Venäjän poliisin lisäksi kaduille on ilmaantunut tunnuksettomia uniformuja käyttäviä joukkoja, joiden alkuperä on jäänyt hämärän peittoon.

Ylös