Hallitus tiukentaa matkustusrajoituksia – Sisärajatarkastukset koskevat nyt kaikkia Pohjoismaita sekä esimerkiksi Saksaa ja Kreikkaa

19.8.2020 klo 08:56 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus on tehnyt uusia sisä- ja ulkorajojen matkustusrajoituksia koskevia linjauksia. Sisärajojen osalta rajoitukset palautetaan Norjasta, Tanskasta, Islannista, Saksasta, Kreikasta ja Maltalta tulevaan liikenteeseen.

Ulkorajojen osalta rajoitukset palaavat Irlannin, San Marinon ja Kyproksen osalta.

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan Suomen linja rajatarkastuksissa on Euroopan unionin tiukin,  koska on haluttu pitää kiinni Suomen hyvästä tautitilanteesta,

Suomen peruslinjana on ollut, että tautitapauksia saisi olla alle kymmenen 100 000 tuhatta henkeä kohden, jotta matkustusrajoituksia ei sovellettaisi. Nyt tautitilanne on useissa maissa pahentunut niin, että esimerkiksi muista Pohjoismaista ei voi enää vapaasti matkustaa Suomeen.

Nyt listalle palautuivat Norja, Tanska ja Islanti. Ruotsi on jo entuudestaan listalla. Myös Viron kohdalla rajoituksia tarkasteltiin, koska siellä tautitapausten määrä on jo ylittänyt hallituksen asettaman rajan. Viron osalta sisärajatarkastuksia ei kuitenkaan toistaiseksi palauteta.

– Norjan ja Ruotsin vastaisille rajoille on tulossa erityisjärjestelyjä, joilla pyritään helpottamaan rajayhteisöjen elämää, Ohisalo kertoo.

Suomi pyrkii myös helpottamaan tilannetta joiltain osin Suomen, Ruotsin ja Norjan välisillä maarajoilla.

– Norjan ja Ruotsin vastaisille rajoille on tulossa erityisjärjestelyjä, joilla pyritään helpottamaan rajayhteisöjen elämää, Ohisalo kertoo.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka kertoi puolestaan Pohjois-Makedonian Skopjesta tulleiden lentojen kohtalosta.

Lennot ovat tuoneet Suomeen poikkeuksellisen paljon tartuntoja. Kolmesta Skopjesta tulleesta koneesta on löytynyt yhteensä 43 tartuntaa, mikä antaa aiheen katkaista lentoyhteydet Skopjesta Turkuun.

Nykyinen lainsäädäntö ei ole kuitenkaan varautunut koronapandemian kaltaisiin tilanteisiin eikä salli, että hallitus tekisi  periaatepäätöstä, jolla esimerkiksi lennot Skopjesta Suomeen katkaistaisiin.

– On päädytty siihen, että päätös tehdään viranomaistasolla. Toimivaltainen viranomainen lentoyhteyden katkaisemisessa on liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Harakka kertoi.

Traficomin päätös on itsenäinen.

Harakan mukaan Skopjen lennoissa on ollut täysi kontrolli ja testaus. Siltä osin, kun koneita vielä laskeutuu, ne ovat tiukan kontrollin alaisia.

Harakka kertoi olettavansa, että Skopjen lennot katkaistaan Traficomin päätöksellä niin, että reilun viikon kuluttua lauantaille 29.8. aiottu lento ei enää lähtisi Skopjesta kohti Turkua.

Ylös