”Nyt ei ole aika matkustaa” – Sari Essayah pitää hallituksen liikennevalomallia epävarmana mittarina tautitilanteiden muuttuessa nopeasti ulkomailla

19.8.2020 klo 11:30 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää hallituksen liikennevalomallia epävarmana mittarina nyt, kun tautitilanteet eri maissa muuttuvat nopeastikin huonompaan suuntaan.

– Nyt ei yksinkertaisesti pitäisi matkustaa ulkomaille lomalle, hän sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mielestä hallitus pitäisi antaa suomalaisille vahva suositus siitä, että ulkomaille ei pitäisi nyt matkustaa. Vapaa-ajan matkailu on ollut sallittua esimerkiksi Baltiaan ja Ruotsia lukuunottamatta muihin Pohjoismaihin, mutta nyt matkustusrajoitukset kiristyvät.

Hallitus ilmoitti tänään kiristävänsä matkustusrajoituksia sisä- ja ulkorajoilla, ja esimerkiksi Pohjoismaista ei voi enää matkustaa vapaasti Suomeen. Sisärajatarkastukset palautuvat myös esimerkiksi Saksan ja Kreikan osalta; näissä maissa koronatartunnat ovat olleet kasvussa.

Myös Viro on ylittänyt Suomen hallituksen asettaman raja-arvon, joka on alle kymmenen tapausta 100 000 henkeä kohti.

Essayah kritisoi hallituksen liikennevalomallia, jonka pitäisi antaa jonkinlaista osviittaa tartuntatilanteeseen sidotuista matkustus – ja rajakäytännöistä, mutta yksityiskohdat ovat jääneet hämärään. Lisäksi tautitilanteet muuttuvat monissa maissa tällä hetkellä hyvinkin nopeasti.

Turvalliseksi kohteeksi luokiteltu voi muuttua lyhyessä ajassa koronaviruksen kannalta riskialttiiksi.

Essayah muistuttaa, että täysin turvallisia maita ei olekaan ja turvalliseksi kohteeksi luokiteltu voi muuttua lyhyessä ajassa koronaviruksen kannalta riskialttiiksi.

– Virossa on numeroitten valossa ylitetty tartuntojen määrissä hallituksen asettamat rajat, mutta Suomea ja Viroa katsotaan myös yhtenäisenä työssäkäyntialueena, Essayah arvioi.

Liikennevalomallin soveltaminen ja toisaalta testauskäytännöt lentokentillä ovat olleet niin ikään vaihtelevia.

Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun saapuneet lennot ovat tuoneet Suomeen poikkeuksellisen paljon koronatartuntoja. Kolmesta Skopjesta tulleesta koneesta on löytynyt yhteensä 43 tartuntaa, mikä antaa aiheen katkaista lentoyhteydet Skopjesta Turkuun.

Skopjen kaltaiset lennot paljastavat heikkouksia koronaviruksen hallinnassa Euroopan tasolla, mutta pelkkä lentojen katkaiseminen ei välttämättä poista kaikkia riskejä, sillä Suomeen voi tulla muitakin reittejä.

Essayah epäilee myös sitä, ovatko lentokentillä ja rajatarkastuspaikoissa määrätyt karanteenit pitäviä.

– Sitä on hyvin vaikea sanoa, yksilönvastuu on näissä niin suuri. Jos on viranomaisen määräämä karanteeni, ihmisten pitäisi ymmärtää pysyä karanteenissa.

– Suomalaisten paluuta kotimaahansa ei voi tietenkään estää, edes riskimaista. Skopjen koneissa on ilmeisesti ollut myös Turun ja Rauman telakoiden työntekijöitä; silloin vastuu laajenee myös työnantajille, hän lisää.

Liikennevalomallia ja maakohtaisia rajoitteita parempi keino olisi Essayah’n mukaan se, että kansalaisille annetaan vahva viesti, että ulkomaille ei nyt pidä matkustaa lainkaan. Essayah sallisi sen ainoastaan poikkeuksellisesta ja välttämättömistä syistä.

– Nyt ei ole huvi- ja vapaa-ajanmatkustamisen aika ollenkaan, hän sanoo.

Ylös