Epävarmuuden syksyyn varmoin askelin 

28.8.2020 klo 15:20 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Koronakevät rajoituksineen tuntui kesän vapaudessa jo kaukaiselta. Suomalaiset alkoivat väsyä huolellisuuteen ja varovaisuuteen. Joillakin paikkakunnilla sai närkästyneen vastauksen, mikäli toivoi kassajonossa tai palvelupisteessä turvavälien noudattamista.

Keväällä ennustettu koronan toinen aalto näyttää nyt jo elokuussa toteutuvan monessa Euroopan maassa. Muutamalla mantereella ensimmäinenkään aalto ei ole vielä ohi. Luvut ovat lohduttomia.

Suomen talous ei aluksi syöksynyt aivan niin pahasti kuin hurjimmissa ennusteissa pelättiin, mutta huonojen uutisten virta jatkuu edelleen. Elokuun viimeisen viikon tiedot yt-, irtisanomis- ja lopetuspäätöksistä ovat olleet kylmääviä. Lisäksi loppuviikosta kävi ilmi, että bruttokansantuote supistui toisella vuosineljänneksellä 6,4 prosenttia, kun Tilastokeskus oli aiemmin arvioinut sen supistuneen huhti-kesäkuussa 4,9 prosenttia.

Ravintola- ja matkailuala, kulttuuri, tapahtumajärjestäjät, museot, taidelaitokset, artistit ja muusikot ovat pitkässä kurimuksessa. Huippu-urheilu – jonka bisneksessä normaalisti liikkuu valtava määrä rahaa – elää uutta aikakautta, kun kisat joko siirtyvät tai käydään ilman yleisöä. Seurakuntien toiminta siirtyi keväällä verkkoon, ja niin seurakuntien työntekijät kuin kirkkokansakin elävät nyt uutta normaalia.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous arvosteli kovin sanoin ja oikeutetusti näitä molempia: hallituksen nopeutta väärissä asioissa, hitautta oikeissa.

Hallitus on ollut nopea ottamaan lisää lainaa ja antamaan EU-elpymisrahastolle siunauksensa, mutta hidas tekemään todellisia uudistuksia ja tarvittavia korjausliikkeitä. Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous arvosteli kovin sanoin ja oikeutetusti näitä molempia: hallituksen nopeutta väärissä asioissa, hitautta oikeissa.

Kristillisdemokraatit lähtee tähän epävarmuuden syksyyn kuitenkin varmoin askelin. Kritiikki hallitusta vastaan yltyy. Samalla KD valmistautuu ensi kevään isoon ponnistukseen eli huhtikuun kuntavaaleihin. Ehdokashankinta aktivoituu ja mukaan pyritään saamaan aiempien, kokeneiden edustajien ja ehdokkaiden rinnalle runsaasti nuoria ja tuoreita tekijöitä. Kaikenikäisille, eri alojen ja elämäntilanteiden ihmisille, on nyt huutava tarve.

 

Ylös