KD tyrmistyi komission elvytysrahastosta

25.6.2020 klo 09:57 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

EU-komission elpymisrahasto on saanut Kristillisdemokraatit suivaantumaan. Perussopimukset paukkuvat, eivätkä aiemmat lupaukset pidä, mikäli komission suunnitelmat toteutuvat. Puheenjohtaja Sari Essayah ja varapuheenjohtaja Peter Östman sekä koko Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä peräänkuuluttavat avointa ja rehellistä keskustelua koko unionin ja euroalueen tulevaisuudesta.

Suomi maksaisi paljon entistä enemmän sekä paljon enemmän kuin vastaanottaisi. Vastuuntuntoinen pohjoinen ei saisi palkintoa kuuliaisuudestaan, vaan joutuisi syytämään apua löysäranteiseen etelään.

Koronan runtelemaa kansantaloutta pyritään Suomessakin paikkaamaan ottamalla jättimäärä lisää velkaa. Kristillisdemokraatit muistuttaa, että nykyinen sukupolvi syö seuraavien sukupolvien eväät ja jättää meidän ottamamme velan maksamisen lapsiemme ja lastenlastemme taakaksi.

KD-eduskuntaryhmä huomautti aivan oikein, että suhteellisuudentaju hämärtyy, kun miljardien koronapiikki on auki.

Vähävaraisen ihmisen suhteellisuus on sitä, että tilillä on neljä euroa, mutta tarvittavat lääkkeet maksavat neljäkymppiä.

Poikkeustila ehti olla voimassa tasan kolme kuukautta. Ikärajoitteet poistuivat kesäkuun lopulla, eikä yli 70-vuotiaita enää kehoteta tai velvoiteta sosiaaliseen eristäytymiseen.

Jonkinlaisena Pohjolan mallimaana ja merkittävimpänä vaikuttajana – usein ihan oikeutetusti – itseään pitävä Ruotsi on nyt häpeänurkassa, ja joutuu perustelemaan valitsemaansa vapaata linjaa. Maa ei saakaan erityiskohtelua naapureiltaan, vaan ovia pidetään edelleen suljettuina.

Poikkeusolojen päättyminen ei tietenkään tarkoita sitä, että korona olisi voitettu tai hävitetty, eikä sitäkään, että epidemian uudelleen kiihtymisen uhka olisi ohi.

Suomi on tiukoin rajauksin selvinnyt monia vertaismaitaan paremmin, jos lasketaan sairastuneet ja kuolonuhrit, sekä tehohoidon riittävyys. Jonkinlaisena Pohjolan mallimaana ja merkittävimpänä vaikuttajana – usein ihan oikeutetusti – itseään pitävä Ruotsi on nyt häpeänurkassa, ja joutuu perustelemaan valitsemaansa vapaata linjaa. Maa ei saakaan erityiskohtelua naapureiltaan, vaan ovia pidetään edelleen suljettuina.

Suomi digiloikkasi. Etätyöt, etäkokoukset ja lisääntynyt kotimaanmatkailu tulivat todennäköisesti jäädäkseen. Juuri nyt, heleimmän kesän vehreydessä, on oivallinen aika tehdä hyvä päätös ja lähteä ehdolle ensi kevään kuntavaaleihin. Päätettävää on lähitulevaisuudessa vähintäänkin riittävästi.

Ylös