Työntäyteinen syksy tulossa

28.8.2020 klo 09:15 Kolumnit Sari Essayah

Koronan varjossa syyskauttaan aloittava eduskunta saa isoja asioita pöydälleen; EU:n elpymisrahastoesitys ja tulevan vuoden budjetti niistä päällimmäisenä. Yhteisvelkaan vuosikymmeniksi sitovaa elpymisvälinettä emme voi kannattaa, ja kotimaankin budjetissa ”huldahuoleton” meno hirvittää. Tuiki tarpeelliset työllisyyspanostukset uupuvat edelleen, mutta sen sijaan rahoja kylvetään sinne tänne hallituksen ideologisiin lempihankkeisiin.

Leikkuri näyttäisi osuvan kylmällä tavalla sote-järjestökenttään, liikuntaan, kulttuuriin ja nuorisotyöhön, joilta ollaan viemässä lähes kolmannes rahoista, ellei budjettiriihessä asiaa paikata.

Sen sijaan leikkuri näyttäisi osuvan kylmällä tavalla sote-järjestökenttään, liikuntaan, kulttuuriin ja nuorisotyöhön, joilta ollaan viemässä lähes kolmannes rahoista, ellei budjettiriihessä asiaa paikata.  Veikkauksen tuottojen alenemisen korvaaminen järjestökentälle nyt ja tulevaisuudessa on yksi syksyn isoista ratkaisuista. Yhteiskunnan kannalta keskeisiä järjestöjen tuottamia tukipalveluita vammaisille, pitkäaikaissairaille, päihde- ja mielenterveysongelmaisille sekä nuorille ei saa ajaa alas.

Syksyn aikana moni KD-toimija ottaa kunta- ja maakuntapäättäjänä kantaa sote-uudistukseen. Luvassa on edelliskertaa yksinkertaisempi esitys, jossa on siinäkin omat ongelmansa kuten Uudenmaan ja Helsingin erillisratkaisu, yksityisen puolen kanssa tehtyjen sopimusten tulevaisuus, Etelä-Savon maakunnan kohtalo sekä sote-maakuntien erot sementoiva rahoitusmalli.

Puolueen tulevaisuuden kannalta kuitenkin kaikkein tärkein työ tehdään nyt kuntavaaleihin valmistautumisessa ja ehdokasrekrytoinnissa. KD on kuntapuolue; meillä keskikannatus on ollut muutamaa vaalipiiriä lukuun ottamatta korkeampi kunta- kuin eduskuntavaaleissa. Tämä tarkoittaa sitä, että ehdokkaamme ovat paikkakunnillaan tunnettuja vastuullisia toimijoita, joihin luotetaan ja joita äänestetään.

Lähipäätösperiaate on yksi kristillisdemokratian neljästä kulmakivestä, joten kuntapuolueen profiili sopii meille siinäkin mielessä hyvin. Kannustan kaikkia osastoja miettimään vaalistrategian hyvissä ajoin ja asettamaan ehdokkaita joka kuntaan.  Vaalivoitto rakennetaan nyt syksyllä!

Ylös