”Mikä on hallituksen käsitys pikaisesta?” Sari Tanus kysyy viime vuonna eduskunnan edellyttämän keliakiakorvausselvityksen perään

3.9.2020 klo 09:30 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja Keliakialiiton puheenjohtaja Sari Tanus peräänkuuluttaa hallitukselta sen jo vuosi sitten lupaamaa keliakiakorvausselvitystä. Hän on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen aiheesta.

Vuosi sitten lakialoitteen keliakiakorvauksen palauttamisesta tehnyt kansanedustaja Sari Tanus kertoo, että viime vuoden loppupuolella hallitus lupasi tehdä selvityksen keliakiakorvauksesta, mutta sen jälkeen asiasta ei ole tullut eduskuntaan minkäänlaista tietoa.

Tanus ihmetteleekin, onko hallitus unohtanut lupauksensa, vai mitä selvitykselle on tapahtunut. Kaikkiaan 67 edustajaa allekirjoitti lakialoitteen, mutta edes selvitystä ei ole kuulunut.

– Eduskunta edellytti, että asiassa edetään pikaisesti. Mutta mikä on hallituksen käsitys pikaisesta

– Eduskunta edellytti, että asiassa edetään pikaisesti. Mutta mikä on hallituksen käsitys pikaisesta, hän ihmettelee.

Hallitukselle suuntaamassaan kirjallisessa kysymyksessä Tanus kysyykin, aikoo hallitus noudattaa eduskunnan edellyttämää keliakiakorvauksen palauttamiseen liittyvän selvityksen tekemistä ja aikooko hallitus tukea keliakian hoitoa ja helpottaa keliaakikkojen taloudellista taakkaa palauttamalla keliakiakorvauksen.

Tanus painottaa, että keliaakikot tarvitsevat gluteenitonta ruokaa joka päivä ja extra rahaa tähän ruokaan joka päivä.

– Gluteeniton ruokavalio on yli 60 euron lisäkuluerä, joka kuukausi. Varsinkin näin koronakriisin aikana monen ihmisen talous on tiukoilla ja tällainen ylimääräinen kulu vaikeuttaa monen keliaakikon elämää tuntuvasti.

Koronakriisin aikana ruokajonot ovat kasvaneet. Ruoka-avun tarve on jopa kolminkertaistunut, mutta jaettavassa ruuassa on vain harvoin gluteenitonta, joten vähävaraiset keliaakikot ovat vielä tukalammassa tilanteessa.

Vuoden 2015 loppuun saakka Kela maksoi ruokavaliokorvausta 23.60 euroa kuukaudessa kattamaan osan sairauden aiheuttamista kustannuksista.

Vielä vuonna 2013 katsottiin tuen olevan niin tärkeä, että eduskunta korotti tukea. Vuoden 2016 alussa tuki lakkautettiin osana Sipilän hallituksen säästöohjelmaa.

– Keliakia on parantumaton autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoito on ehdottoman tarkka lääkärin määräämä gluteeniton erityisruokavalio. Keliakian hoito on sairastuneelle suuri taloudellinen rasite. Se on lähes ainoita autoimmuunisairauksia, joihin ei ole saatavissa minkäänlaista taloudellista tukea, Tanus muistuttaa.

Keliakialiitto teki vuonna 2018 selvityksen korvauksen tarpeellisuudesta keliakiaa sairastaville yli 16- vuotiaille.

Kyselyyn vastanneista 71 prosenttia oli sitä mieltä, että keliakian hoidon kustannukset vaikuttavat toimeentuloon erittäin paljon tai paljon. Korvauksen poistuminen vaikuttaa vastaajien mukaan ihmisten arkeen laajasti.

Vastaajista 40 prosenttia on joutunut tinkimään ruokaostoksista rahanpuutteen vuoksi ja 67 prosenttia on joutunut tinkimään myös muista ostoksista.

Suomessa vietetään parhaillaan valtakunnallista keliakiaviikkoa.

Ylös