Eduskunta saa arvioitavakseen pääministerin ilmoituksen EU:n elpymispaketista ja heinäkuun EU-huippukokouksen neuvottelutuloksesta ensi viikolla

2.9.2020 klo 12:43 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunta alkaa rivakasti purkamaan keväällä kertynyttä lainsäädäntövelkaa.

EU:n elpymispaketti ja heinäkuun EU-huippukokouksessa saavutettu neuvottelutulos on eduskunnan arvioitavana jo ensi viikolla.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen vahvistaa, että eduskunta saa arvioitavakseen EU:n elpymispaketin ja heinäkuisen EU-huippukokouksen neuvottelutuloksen jo ensi viikolla.

Pääministeri Sanna Marinin on määrä antaa ilmoitus asiasta eduskunnalle ensi viikon keskiviikkona 9.9.

Vehviläinen kertoo pitävänsä itsekin tärkeänä, että keskustelu neuvottelutuloksesta eli EU:n  monivuotisesta rahoituskehyksesta ja elpymispaketista pääsee nyt käyntiin, sillä kyse on merkittävistä kokonaisuuksista.

– On tärkeää, että kansanedustajat osallistuvat aktiivisesti EU-keskusteluun ja laajempi kansalaiskeskustelukin aiheesta on tärkeää.  Hyväksyttävyys ei synny ilman keskustelua

– On tärkeää, että kansanedustajat osallistuvat aktiivisesti EU-keskusteluun ja laajempi kansalaiskeskustelukin aiheesta on tärkeää.  Hyväksyttävyys ei synny ilman keskustelua, Vehviläinen arvioi tilannetta hetki sitten toimittajille eduskunnassa.

Keväällä asetetut koronarajoitukset määrittelevät eduskunnan käytäntöjä syksylläkin, mutta eduskuntaryhmien kesken etsitään parhaillaan konsensusta siitä, voitaisiinko edustajien määrää lisätä istuntosalissa. Nyt saliin päästetään kerrallaan 50 edustajaa 200:sta.

Eduskunnan pääsihteeri Anna-Leena Paavola toivoo, että perustuslakivaliokunta selvittäisi pikaisesti myös, onko kansanedustajien etä-äänestäminen mahdollista ja miten se voitaisiin parhaiten toteuttaa.

Vehviläisen mukaan lainsäädäntötyötä on nyt kirittävä, vaikka syyskausikin aloitetaan koronaolosuhteissa ja yllätyksiä voi edelleen tulla.

Viime keväänä keskityttiin koronaolosuhteisiin ja sen myötä lainsäädäntövelka kasvoi merkittävästi, kun lukuisia hallituksen esityksiä ja muun muassa kaikki kansalaisaloitteet jäivät käsittelemättä.

Vehviläisen mukaan viime keväänä hallitukselta jäi joka ministeriön osalta esityksiä antamatta. Näiden joukossa ovat esimerkiksi sote-alaan kuuluvat asiakasmaksulaki ja hoitakuuseen liittyvät lait.

Eduskunnan työlista muodostuu nytkin hyvin pitkälle hallituksen esityksistä, joista on annettu lainsäädäntösuunnitelma. Se on varsin mittava, kaikkiaan 168 esitystä. Tämän lisäksi budjettikeskustelut hallitsevat eduskunnan työtä.

Viime kevät oli poikkeuksellinen siinäkin mielessä, että aiemmin sotavuosina käytössä ollut valmiuslaki oli voimassa koko kevään.

Vehviläinen vahvistaa, että valmiuslain käyttö oli poikkeuksellista; nyt on tarkoitus mennä normaalilainsäädännön kanssa eteenpäin.

– Tartuntatautilaki tarvitsee edelleen viilausta, Vehviläinen muistuttaa.

Syyskauden loppua kohti kevääksi kaavaillut kuntavaalit alkavat sähköistää eduskunnan työtä.

– Niillä on perinteisesti ollut ilmapiiriä nostattava vaikutus, ja kuntia koskevat asiat nousevat keskiöön, Vehviläinen sanoo.

Loppuvuodesta hallituksen on määrä antaa myös jättimäinen sote-paketti, jonka käsittely on talven ja kevään asiaa eduskunnassa.

 

Ylös