”Jos pelolla hallitaan, siitä ei rakennu demokratiaa” – Sari Tanus korostaa sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapauden merkitystä demokratiassa

15.9.2020 klo 10:45 Politiikka Samuli Rissanen

– Erityisen tärkeää demokratiakehityksen kannalta ovat sanan-, uskonnon ja mielipiteen vapaudet. Ilman laajaa sananvapautta ei voi olla demokratiaakaan, kristillisdemokraattien Sari Tanus muistuttaa kansainvälisenä demokratiapäivänä.

Kansainvälisen demokratiapäivän (15.9) hengessä järjesteyssä Demo ry:n koordinoimassa webinaarissa luotiin katsaus demokratiaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Demokratiakehityksen kannalta kuumia pisteitä on tällä hetkellä eri puolilla maailmaa: Webinaarissakin puhutti Valko-Venäjän demokratialiike, Yhdysvaltojen vaalit, autoritaaristen maiden, kuten Kiinan, vaikutusvallan lisääntyminen sekä koronapandemian vaikutukset demokratialle ympäri maailmaa.

Seminaarin paneelikeskusteluissa oli joukko eduskuntapuolueiden kansanedustajia. He saivat ajankohtaisten, konkreettisten tilanteiden lisäksi kuvitteellisen tehtävän, jossa säätiön kautta piti jakaa koronatukea demokratiakehityksen näkökulma huomioiden kaikkein tarvitsevimmille maille.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanuksen mielestä mielikuvituksellisen säätiön koronatukirahaa tarvittaisiin erityisesti Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa, mutta hän suuntaisi avun kuitenkin ajankohtaisessa demokratiakriisissä kamppailevalle Valko-Venäjälle.

Taus muistutti, että Valko-Venäjällä tarvittaisiin koronatukea siitäkin syystä, että maassa on todettu reilusti yli 70 000 koronatartuntaa.

– Valko-Venäjällä tarvitaan ponnistusta monella eri tavalla, jotta saadaan uudet vaalit, ja demokratiakehitys liikkeelle.

– Jos ihmiset saavat käytännön arkeen apua, avuntuojaa kuunnellaan muissakin asioissa. Käytännön avun lisäksi voitaiisiin lisätä panostuksia koulutukseen

Kiinan vaikutusvallan lisääntymisen ehkäisemiseksi pitäisi hänen mukaansa olla oikea, realistinen tilannekuva. Suomessakin pitäisi olla paremmin kartalla Kiinan tilanteesta.

– Siellä voi olla massiivisiakin vaikutusyrityksiä maailmanpolitiiikkaan, Tanus uskoo.

Kaikessa toiminnassa, niin Kiinan kuin muidenkin suuntaan täytyy hänen mukaansa pitää esillä ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

Erityisen tärkeää demokratiakehityksen kannalta ovat Tanuksen mielestä sanan-, uskonnon ja mielipiteen vapaudet. Ilman laajaa sananvapautta ei voi olla demokratiaakaan, hän muistuttaa.

Sananvapauden kannalta oleellista olisi Tanuksen mukaan se, että rakennetaan turvallista ympäristöä ja olotilaa, jossa ihmiset uskaltavat kertoa mielipiteensä.

– Jos pelolla hallitaan, siitä ei rakennu demokratiaa.

Kiinan vaikutus on lisääntynyt myös monissa Afrikan maissa. Suomenkin pitäisi vahvistaa otettaan kehitysyhteistyöstä, ja siitä, että apua on oikeanlaista.

– Jos ihmiset saavat käytännön arkeen apua, avuntuojaa kuunnellaan muissakin asioissa. Käytännön avun lisäksi voitaiisiin lisätä panostuksia koulutukseen, Tanus muistuttaa.

– Naisten mahdollisuuksia osallistua on niin ikään tuettava. Mikäli maa aikoo päästä eteenpäin, myös demokratiakehityksessä, siihen tarvitaan naisten osallistumista.

Onko sitten olemassa joku maa, jonka kanssa ei pitäisi tehdä yhteistyötä?

Tanus tähdentää, että vaikka joku maa olisikin hyvin epädemokraattinen ja brutaali hallinnoltaan, on silti tärkeä löytää kanavia tehdä yhteistyötä kansan kanssa.

–  Yksilöt ovat tärkeitä inhimillisestä näkökulmasta. Se, millä tavalla heitä voidaan auttaa.

Ylös