– Eläkeputkea ei pidä poistaa vaan parantaa, kansanedustaja ja sosiaalineuvos Antero Laukkanen arvioi

16.9.2020 klo 10:27 Politiikka Samuli Rissanen

– Eläkeputken poisto herättää isoja kysymyksiä ja saattaa lisätä köyhyyttä, kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen arvioi.

Hallituksen parhaillaan viimeistelyvaiheessa olevissa budjettineuvotteluissa on käsitelty myös  eläkeputken poistamista ja sen ikärajojen nostamista.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen ei poistaisi eläkeputkea, vaan keskittyisi sen parantamiseen, molempien osapuolien hyväksi. Hän pitää tärkeänä sitä, että eläkeputken toimivuutta tarkastellaan ja kehitetään.

– On huolella paneuduttava muiden Pohjoismaiden tapaan hoitaa ikääntyvien työllisyyttä, työttömyyttä ja työkyvyn ylläpitämistä ja mitä voisimme heiltä oppia. Lisäksi on varmistettava se, että elinkeinoelämä yhdessä valtion kanssa huomioi paremmin ikääntyvien työkyvyn hoitamisen ja työllistymisen, Laukkanen sanoo.

Hänen mukaansa työnantajan omavastuusosuutta on kohtuullistettava, tai poistettava kokonaan. Viime vuonna se aiheutti työnantajille 39 miljoonan euron kustannukset.

Toisaalta Laukkanen pohtii, miten vältetään köyhyyden lisääntyminen, kun yhä useampi eläkeputken poistamisen seurauksena tipahtaa työttömyyteen peruspäivärahan varaan ja saman tien valtion tulonsiirrot kasvaisivat.

– Usein, kun tilaisuus tulee, ikääntyvät irtisanotaan ensimmäisinä. Tässä tilanteessa eläkeputki on ollut erinomainen väline edes jonkinlaisen säällisen toimeentulon säilyttämiseen

Eläkeputki ei ole eläkettä vaan se on ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jota jatketaan tiettyjen ikä- ja työssäoloehtojen täyttyessä eläkeikään saakka.

Viime vuonna eläkeputkessa oli 13 000 henkilöä. Asiantuntijoiden laskelmissa eläkeputken poistaminen toisi 10 000 työllistä lisää.

– Ehkä laskelmaa olisi syytä arvioida uudestaan. On myös iso riski siinä, että samaan aikaan köyhyydessä elävien määrä kasvaa useilla tuhansilla, ja leipäjonot pidentyvät, koska eivät saa töitä, eivätkä enää ansiosidonnaista päivärahaa. Tähän ei saa tilannetta päästää, Laukkanen arvioi.

Hän muistuttaa, että eläkeputki on Suomessa toiminut hyvin.

–  Erityisesti siksi, että Suomessa, toisin kuin muissa Pohjoismaissa, yli viisikymppisenä työttömäksi jäävän on vaikea työllistyä ja yli kuusikymppisen vielä vaikeampaa.

Lisäksi Suomessa ei Laukkasen mielestä kovin hyvin huomioida ikääntyvän työntekijän työkyvyn normaalia heikkenemistä, työtehtäviä muuttamalla työkykyä vastaavaksi, jolloin työura voisi jatkua mielekkäänä eläköitymiseen asti.

– Usein, kun tilaisuus tulee, ikääntyvät irtisanotaan ensimmäisinä. Tässä tilanteessa eläkeputki on ollut erinomainen väline edes jonkinlaisen säällisen toimeentulon säilyttämiseen ja työttömyyskortistorumban välttämiseen ennen varsinaisen ansaitun eläkkeen alkamista.

– Lisäksi on myönnettävä, ettei meillä yritykset tälläkään hetkellä mielellään työllistä yli 50-vuotiasta työtöntä työnhakijaa. Miten tätä tilannetta parantaisi eläkeputken poistaminen, Laukkanen kysyy.

 

Ylös