Osinkoverotus, sijoitussäästötili ja yrittäjävähennys – Peter Östman listaa kristillisdemokraattien yrittäjäpolitiikan saavutuksia

29.9.2020 klo 20:03 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraateilla on puolueena pitkät perinteet yrittäjäystävällisestä politiikasta. Kansanedustaja Peter Östman puolestaan on ollut toimenpidealoitteillaan mukana luomassa sijoitussäästötiliä ja yrittäjävähennystä.

Kansanedustaja, KD:n 1. varapuheenjohtaja Peter Östman on tunnettu yrittäjien puolestapuhujana eduskunnassa, eikä syyttä.

Kun eduskunnassa pidettyjä puheita tai puhujatilastoja tutkitaan, on Östman 10-vuotisen kansanedustajauransa aikana pitänyt liki 1000 puheenvuoroa, joista yli 900 on koskenut yrittäjäpolitiikkaa, verotusta tai muita arkeen liittyviä kysymyksiä.

Östmanilla on itsellään yrittäjätausta; Hän on toiminut yrittäjänä lukitus- ja turvallisuus- sekä rakennusalalla sekä muun muassa Euroopan Lukkoseppäliiton puheenjohtajana sekä Suomen Turvaurakoitsijaliiton ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtajana.

Myös kristillisdemokraateilla on puolueena pitkät perinteet yrittäjäystävällisestä politiikasta. Esimerkiksi puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja Bjarne Kallis tunnettiin verotusasioiden osaajana sekä yrittäjien asioiden esilläpitäjänä.

– Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset tuovat elinvoimaa kuntiin, sillä ne työllistävät 62 prosenttia kaikista työpaikoista

Ensimmäinen kristillisdemokraattien varsinainen yrittäjyysohjelma näki päivänvalon 2011. Ohjelmaa on päivitetty 2015 ja jälleen on käynnissä yksi ohjelman uudistaminen.

Kristillisdemokraateilla ei ole Östmanin mukaan hävettävää edes puolueiden keskinäisessä vertailussa: Puolueiden kuntavaaliohjelmia 2017 keskenään verrannut Yrittäjäsanomat pisteytti kristillisdemokraattien yrittäjäpolitiikan puolueista ykköseksi.

Östmanin mukaan myös tulevia kuntavaaleja varten pitäisi olla selkeä yrittäjyyttä koskeva vaaliohjelma.

Hän poimii kristillisdemokraattien yrittäjäpolitiikasta muutaman tärpin. Ensimmäinen koskee osinkoverotusta eli listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusjärjestelmää.

– Uskallan väittää, että ilman KD:n myötävaikutusta osinkojärjestelmä ei olisi säilynyt nykyisellään kokoomuksen Jyrki Kataisen johtamassa kuuden puolueen hallituksessa.

– Meillä ei ole verottomia osinkoja, vaikka vasemmistosta niin usein väitetään, Östman sanoo.

Hän muistuttaa, että yritys maksaa voitoistaan yhteisöveroja ja pääomaveroja.

Keskustan Juha Sipilän hallitus (2015-2019)  puolestaan lanseerasi yrittäjävähennyksen, mutta tämäkin idea oli lähtöisin KD:sta. Östman itse jätti jo 2013 asiasta toimenpidealoitteen, jonka idean muotoisena yrittäjävähennys myös lopulta otettiin käyttöön.

Sijoitussäästötili oli myös Östmanin toimenpidealoite ja sekin on tullut voimaan myöhemmin Sipilän hallituksen päätöksellä.

Kristillisdemokraattien yhtenä iskulauseena on ollut ”Yrittäjä sitä työtä luo”.

– Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset tuovat elinvoimaa kuntiin, sillä ne työllistävät 62 prosenttia kaikista työpaikoista, Östman muistuttaa.

Östman alusti KD:n kuntavaalikoulutus-webinaarissa teemalla elinkeinoelämän ja työllisyyden edistäminen kuntapäättäjän näkökulmasta.

Ylös