Ratkaisematon yhtälö

29.9.2020 klo 13:55 Kolumnit Jouko Jääskeläinen

Kouluajan mielenkiintoisia muistoja ovat matematiikan yhtälöt, joihin ei ollut ratkaisua. Oppilaille niitä ei usein tarjoiltu, mutta elämä tuo niitä kyllä yllin kyllin tarjolle.

Vanheneva väestö, pienet syntyvät ikäluokat, velkaantuva valtio, ympäristöongelmat sekä kansainväliset kaupan jännitteet.

Siinä yhtälö, jonka edessä Suomen hallitus joutuu ratkaisuja etsimään. Ehdotukset eivät todellakaan näytä ongelmia poistavan.

Olemmeko nöyrästi toteuttaneet ”käskyä viljele ja varjele”? Olemmeko rohkeasti olleet isiä, äitejä ja kasvattajia? Jätämmekö lapsillemme paremman maailman kuin minkä itse hoitoomme saimme? Olemmeko etsineet ratkaisuja siitä opetuksesta, joka johtaa meitä keskinäiseen yhteisöllisyyteen?

Kristityn tehtävä on rukoilla esivallan puolesta, että saisimme elää rauhallista ja hyvää elämää. Täysivaltaisina kansalaisina vaikutamme äänestämällä ja toimillamme siihen, millainen esivaltamme on. Vieläpä olemme osa esivaltaa eri tehtävissä.

Meillä on hyvä syy toivoa ja uskoa parasta hallitukselta, jonka kansa kulloinkin on valinnut, edustajiensa kautta. Silti nämä ratkaisemattoman yhtälön vitsaukset eivät väisty tämänkään hallituksen elämästä

Meillä on hyvä syy toivoa ja uskoa parasta hallitukselta, jonka kansa kulloinkin on valinnut, edustajiensa kautta. Silti nämä ratkaisemattoman yhtälön vitsaukset eivät väisty tämänkään hallituksen elämästä. Olisiko hyvä miettiä tuttua sanaa: Herran pelko on viisauden alku. Se on oikeiden ratkaisujen etsimistä, yhteisöllistä elämää sekä solidaarisuutta lähimmäistä kohtaan ikiaikaisten kristillisten arvojen pohjalta.

Kannattaa muuten lukea elokuun KD-Lehden (8/2020) tutkimustuloksia kansainvälisestä solidaarisuudesta KD:n kannattajien joukossa. Se kertoi halusta tehdä hyvää ja oikein – vaikka vajavaisiksi itsemme koemmekin.

Ylös