Viikon KD-valtuutettu Reija Taupila kehottaa nostamaan leuan ja suupielet ylös kohti kuntavaalimenestystä: ”Epävarmuuden ajan ei pidä antaa lamauttaa meitä”

12.10.2020 klo 19:38 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

– Lätkätermein sanottuna nyt liika mailan puristaminen kaikilta pois ja rentoutta peliin! Viedään mahdollisuuksien rajoissa teltat toreille, tehdään kirjoituksia lehtiin ja otetaan häntä pois koipien välistä.

Näin kannustaa Uudenmaan Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Reija Taupila lähtemään kohden kuntavaaleja.

Hyvinkääläisellä Reija Taupilalla on takanaan kohta kaksi kautta kaupunginvaltuustossa.

– Kesti muuten valtuustoon valinnan jälkeen pitkään, ennen kuin pystyin sanomaan sanan puolue ilman, että se lähinnä pisti hihittämään.

– Tämä kertoo siitä, kuinka todella vierasta koko politiikka tai puoluetoiminta itselleni oli. En mieltänyt itseäni kuuluvaksi politiikkaan, mutta sielläpä sitä oltiin!

Kesti pitkään, ennen kuin pystyin sanomaan sanan puolue ilman, että se lähinnä pisti hihittämään. Niin vierasta politiikka itselleni oli.

Paljasjalkaista hyvinkääläistä houkuteltiin vaaleihin jo 2008. Taupila odotti kuitenkin esikoistaan tuolloin, ja kieltäytyi.

– Kun 2012 kysyttiin uudestaan, olivat molemmat perheemme lapset jo ehtineet syntyä. Olen luonteeltani utelias, joten ajattelin, että tämän oven takaa saattaisi avautua jotain mielenkiintoista uutta, Taupila muistelee.

Hän kertoo olleensa yhteiskunnallisten asioiden puoliaktiivinen sivustaseuraaja.

– Mutta politiikka itsessään oli täysin vieras pelikenttä eikä mieleeni ollut koskaan tullut se, että lähtisin mukaan.

Taupila tuli valituksi toisen ensikertalaisen eli Inga-Lill Rajalan kanssa.

– Siinä sitten opeteltiin tuntemaan toisiamme ja mitä se kunnallinen vaikuttamistyö itse asiassa onkaan.

Nyt Taupila on sekä Hyvinkään osaston puheenjohtaja että vuoden alusta myös Kristillisdemokraattien Uudenmaan piirin puheenjohtaja.

– Sitä kautta on jakkara puoluehallituksessakin. Sanalla sanoen: täyttä on ja tekemistä riittää, Taupila naurahtaa.

Hän työskentelee tuottajana ja toimittajana Avainmedia Lähetysjärjestössä. Täyteen tulee pian 20 vuotta.

– Työ on edelleen mielekästä, kiinnostavaa ja innostavaa. Saan tavata ihmisiä eri puolilta maailmaa ja kuulla heidän uskomattomia tarinoitaan jopa vainon ja tappouhkausten keskeltä.

Perheessä on kaksi alakouluikäistä, joten heidän harrastuksensa ja avioparin työmenot ja -matkat vaativat aikataulutusta.

– Tässä paletissa olen äärimmäisen kiitollinen, että molemmat isovanhemmat ovat samassa kaupungissa ja osallistuvat meidän arkeen auttaen monin tavoin.

Paljasjalkaisesta hyvinkääläisestä liikkuvasta nuoresta tytöstä tuli aktiivinen aikuinen ja toiminnan nainen. Ikänsä liikuntaa harrastanut harmittelee sitä, että liikunta meinaa nykyarjessa jäädä turhan vähälle. Lajeja on riittänyt pesäpallosta ringetteen ja salibandystä potkunyrkkeilyyn.

Kristityt vanhemmat osallistuivat paikallisen helluntaiseurakunnan toimintaan.

– Lapsuus rintamamiestalossa pientalolähiössä oli hyvä ja turvallinen. Minäkin löysin hengellisen kotini helluntaiseurakunnasta ja oman paikkani sen musiikkitoiminnasta.

Koulun ylioppilaaksi saakka Taupila kävi Hyvinkäällä ja opiskeli sen jälkeen Tornion Taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa medianomiksi.

Taupila valittiin viime syksynä Uudenmaan Kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi. Hänen edeltäjänsä oli Keravan Pentti J. Rönkkö.

Tilanne Suomessa ja koko maailmassa muuttui yllättäen tänä vuonna, kun koronavirus ja sitä seurannut pandemia saavuttivat myös Suomen.

Haasteita ja ongelmia olisi ollut jo ilman koronaakin. Tällaisessa tilanteessa Taupila siis johdattelee Uudenmaan Kristillisdemokraatteja kohden huhtikuun 2021 kuntavaaleja.

–  KD:llä on aidosti tarjota vaihtoehtoja ja harkittuja ratkaisuja, joilla tuoda vakautta ja toimivuutta yhteiskuntaamme.

– Haluaisin sanoa koko omalle joukollemme näin lätkätermein, että nyt liika mailan puristaminen kaikilta pois ja rentoutta peliin!

– Viedään mahdollisuuksien rajoissa teltat toreille, tehdään kirjoituksia lehtiin ja otetaan häntä pois koipien välistä, Taupila kannustaa.

Hän tunnustaa, että kilpailu on kovaa ja välillä melko raakaakin.

– Mutta meillä ei puolueena ole mitään anteeksi pyydeltävää olemassaolostamme tai poliittisista sisällöistämme. Nyt on päinvastoin aika tarjota ja avata niitä omien kanaviemme kautta.

Hän kehottaa ottamaan myös ehdokashankintaan rohkeutta peliin.

– Terotetaan oman kunnan kehittämisen  teemat kuntavaaleihin nyt selkeiksi ja niitä säännöllisesti esillä pitäen mennään ensi kevään vaaleja kohti.

– Vaalivoittoa ei tee kukaan yksin, edes puheenjohtaja, vaan siihen tarvitaan meitä kaikkia, Taupila muistuttaa.

– Leuka ylös, hymy kasvoille ja menoksi kohti parasta kuntavaalitulosta ikinä!

 

”Koronakriisi vei epävarmuuden aikaan – nyt jos koskaan on kristillisdemokratialle tilausta”

Reija Taupila kertoo aloittaneensa etätyöt yhdessä miehensä Jarnon kansa maaliskuussa. Lasten kotikoulu oli keväällä melko haastava ja raskas rasti.

– Mutta hengissä ja ilman koronaa omassa ja läheisten perheissä selvittiin. Elämä supistui äkkiä yllättävän pieneksi.

Hyvinkäällä kaupungin talous oli alijäämäinen jo ennen koronaa, joten siitä johtuen talouden sopeutustoimia oli jo aloitettu suunnitella ja toimeenpanna.

– Korona jyrkensi tätä talouden alamäkeä entisestään. Laskussa olleet työttömyysluvut on lähteneet nousuun. Kunnallisveron korotuspaine on todellinen, Taupila kertoo.

– Koronapandemia on siirtänyt meidät epävarmuuden aikaan.

Taupila arvelee, ettei paluuta entiseen normaaliin enää nähdä.

– Niin moni asia on jo nyt muuttunut arjessamme. Työtä tehdään etänä enemmän kuin koskaan aikaisemmin, palaverit ja seminaarit ovat siirtyneet verkkoyhteyksien päähän.  Usealla alalla kamppaillaan olemassaolosta ja moni on jo menettänyt työpaikkansa tai koko yritys on jouduttu lopettamaan, Taupila listaa.

– Samaan aikaan monenlainen pahoinvointi perheissä on kasvanut ja ongelmat kasautuneet. Kriisit ja poikkeusolot paljastavat nopeasti niin meidän ihmisten kuin myös yhteiskunnan rakenteiden heikkoudet, hän jatkaa.

Mutta hän kannustaa vastustamaan alakuloa ja epätoivoa.

– Epävarmuuden ei saisi kuitenkaan antaa lamauttaa meitä. Nyt tarvitaan selkeä kokonaisnäkemys tilanteesta, jonka pohjalta voitaisiin luoda turvallisuutta, vakautta ja luottamusta tulevaan.

Ensi kevään vaalit ovat meille todellinen kasvun mahdollisuuden paikka. Käytetään tuo mahdollisuus eikä anneta periksi!

Taupila murehtii nykyhallituksen toimintaa.

– Mitä enemmän sitä seuraa sitä enemmän tulee vakuuttuneeksi, että kristillisdemokratialle on tilausta ja tarvetta enemmän kuin koskaan.

– Valtavilla valtionlainoilla voidaan kyllä paikata akuuttia tarvetta ja ostaa aikaa toteuttaa tarvittavia uudistuksia. Mutta valitettavasti näyttää siltä, että uudistukset jäävät tekemättä eikä vaikeita päätöksiä haluta tehdä.

Hän rohkaisee toimintaan ja hyvään vaalityöhön. Se tarkoittaa myös suurinta mahdollista ehdokasmäärää. Monessa valtuustossa jäätiin ihan harmittavan lähelle lisäpaikkoja 2017.

– Ensi kevään vaalit ovat meille todellinen kasvun mahdollisuuden paikka. Käytetään tuo mahdollisuus eikä anneta periksi! Sitä on mielestäni kristillisdemokratia.

Viikon KD-valtuutettu Reija Taupila, Hyvinkää

• 44-vuotias
• ylioppilas, medianomi
• tuottaja ja toimittaja Avainmedia Lähetysjärjestössä
• naimisissa, kaksi alakouluikäistä lasta
• Hyvinkään kaupunginvaltuutettu vuodesta 2012
• KD Uudenmaan piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen vuodesta 2020
• harrastaa musiikkia ja liikuntaa ja moottoripyöräilyä

– Pitkäaikainen haave omasta motskarista toteutui tänä syksynä, Reija Taupila iloitsee.

 

Ylös