Viikon KD-valtuutettu Teija Arvidsson, Hämeenlinna: ”Koulutyö vaatii opettajalta voimia”

23.10.2020 klo 10:45 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

– Yhteistyötä kotien ja oppilashuollon eri toimijoiden kanssa on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, toteaa luokanopettajana toimiva Teija Arvidsson. Hän on Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu ja valtuuston 3. varapuheenjohtaja.

Pitkäaikainen hämeenlinnalainen KD-poliitikko Teija Arvidsson on ollut monessa mukana, mutta on viime aikoina tietoisesti vähentänyt tehtäviään. Hän kertoo tarvitsevansa aiempaa enemmän aikaa ja voimia työhönsä opettajana.

– Minulla on jäljellä lähes kuusi vuotta työelämää luokanopettajana. Olen huomannut, että tarvitsen reilusti palautumisaikaa koulutyöstä. Koulupäivän jälkeen ovat paukut aika vähissä.

Arvidsson työskentelee opettajana Keski-Uudenmaan kristillisessä koulussa, joka on Järvenpäässä sijaitseva 9-luokkainen yksityinen peruskoulu.

– Töissä minulla on iso poikavaltainen ekaluokka, jossa erityistarpeisia oppilaita on useita. Ihania eläväisiä lapsia, jotka vaativat opettajalta paljon. Yhteydenpitoa kotien ja erilaisten oppilashuollon toimijoiden kanssa on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Olen kuitenkin kiitollinen mahtavista kollegoista ja yhteistyökykyisistä oppilaiden vanhemmista, hän kertoo.

Kotona Hämeenlinnassa elämä on nykyään aika rauhallista, etenkin näin korona-aikana, kun kokouksetkin ovat siirtyneet nettiin.

– Kotona hoitelen kahta karvaista: isoa miestä ja pientä kissaa, Arvidsson naurahtaa.

Luottamustehtävinä hänellä on kaupunginvaltuutetun toimi ja paikka kaupunginhallituksen pöydän ääressä. Teija Arvidsson on Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja. Kotiseurakunnassa hän osallistuu lähetystyön kehittämiseen Missiotiimin jäsenenä.

Arvidssonilla on pieni positiivinen linkki politiikkaan jo lapsuuden perintönä, sillä sekä isä että äiti olivat aikoinaan mukana Kokkolan kuntapolitiikassa, vaikkakin eri puolueissa.

– Isän kanssa olen ollut 1970-luvulla Suomen Kristillisen liiton (Kristillisdemokraattien) puoluekokouksessa Kokkolassa ja jakanut Raino Westerholmin vaalimainoksia.

Arvidsson syntyi Helsingissä. Perhe muutti Lahteen isän kotiseudulle, kun Teija oli kolmivuotias. Perheen tie vei Kokkolaan, josta puolestaan äiti oli kotoisin.

– Kun oli 11-vuotias, vanhempani erosivat. Se oli siihen aikaa melko harvinaista. Minulla säilyi kuitenkin hyvät ja läheiset välit molempiin vanhempiini.

– Lapsuuden ehkä arvokkainta perintöä on se, että sain aina paljon kannustusta kotoa ja vanhemmat olivat ylpeitä minusta.

Teija Arvidsson valmistui opettajaksi. Mielenkiintoinen elämänvaihe oli olla opettajana Thaimaan suomalaisella koululla. Hänen tiensä Kristillisdemokraattien politiikkaan linkittyi hauskalla tavalla Thaimaan vuosiin.

Minua ei tavinnut houkutella mukaan politiikkaan!

– Minua ei tavinnut houkutella mukaan politiikkaan! Olin palannut Thaimaasta 2002. Satuin näkemään KD-teltan Hämeenlinnan Elomessuilla paluuni jälkeen, ja liityin puolueeseen innoissani ihan itse.

– Olin nimittäin lukenut KD-lehteä Thaimaan suomalaisella koululla ja innostunut sen kautta politiikasta. KD-lehden olin saanut kerjättyä koululle ilmaiseksi, vaikken silloin ollut vielä edes puolueen jäsen. Olin vakuuttanut, että näin saadaan kasvatettua puolueelle uusia äänestäjiä.

– Saatiin muuten kuntapäättäjiäkin, kun muutama muukin lähetti – kuten Paavo Rauskanen ja Erkki Lahtinen – lähti lehden vaikuttamana mukaan Kristillisdemokraattien toimintaan Suomeen palattuaan.

Tämän vuoden koronapandemia muuttaa kuntapäättäjien elämää siviilissä ja valtuustossa.

– Koronakriisi on kärjistänut Hämeenlinnan jo ennestään vaikeaa taloustilannetta. Talouden haasteet alkavat olla melkoisia ja kaupungilla on edessä vaikeita ratkaisuja talouden tasapainottamisessa, Teija Arvidsson sanoo.

– Muuten kaupunki ja sen eri toiminnot ovat selviytyneet kriisistä kohtuullisen hyvin, hän jatkaa.

Suomessa haja-asutusalueiden ja kasvukeskusten asukkaat ovat eriarvoisessa asemassa.

– Minua surettaa maaseudun tyhjeneminen ja väen pakkautuminen pääkaupunkiseudulle.  Maakuntien yritysten toimintaedellytyksiä ja ihmisten elämää ei ainakaan pitäisi hankaloittaa liikaa hallituksen päätöksillä, Arvidsson muistuttaa.

– Ilmastotavoitteet ovat toki tärkeitä, mutta niitä ei voi Suomen kaltaisessa isossa, harvaanasutussa ja kylmässä maassa toteuttaa liian nopeasti.

Tarvitsisimme kansakuntana paluuta kestävien arvojen äärelle.

Arvidssonin mielestä Suomella ei ole varaa asettaa vastakkain kaupunkeja ja maaseutua.

– Tarvitsemme sekä eläviä kaupunkeja että elinvoimaista maaseutua. Koko Suomen yhteinen haaste on alhainen syntyvyys ja työpaikkojen karkaaminen ulkomaille.

– Kaipaamme uskoa tulevaisuuteen ja uusia innovaatioita, jotka antavat työtä myös nuorille. Ennen kaikkea tarvitsisimme kansakuntana paluuta kestävien arvojen äärelle.

Hän kannustaa kaikkia Kristillisdemokraattien päättäjiä hyvään yhteistyöhön toisten kanssa.

– Ollaan luotettavia, nostetaan esiin hyviä vaihtoehtoja!

– Tehdään rakentavaa yhteistyötä toisten kanssa ja suhtaudutaan maltillisesti tämän maailman hullutuksiin, Arvidsson rohkaisee.

 

Viikon KD-valtuutettu Teija Arvidsson, Hämeenlinna

• 59-vuotias
• kasvatustieteen maisteri, luokanopettaja
• KD-valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja
• asuu Sairiossa
• naimisissa, perheessä mies ja kissa, kaksi aikuista bonuslasta
• harrastaa lukemista, lenkkeilyä ja valokuvausta

 

Ylös