– Hammashoito ruuhkautuu, jos Kela-korvaukset poistetaan, Päivi Räsänen sanoo

17.10.2020 klo 11:48 Politiikka Samuli Rissanen

– Korkean omavastuuosuuden vuoksi yksityisesti tuotettu lääkärikäynti on yhteiskunnalle selvästi edullisempi kuin terveyskeskuksessa asiointi. Osa palveluista on myös erittäin vaikeasti julkisella sektorilla paikattavissa, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo.

– Sote-uudistuksen ohella hallituksen suunnittelema yksityislääkäripalveluiden Kela-korvauksista luopuminen on ideologisesti motivoitu hanke, joka käytännössä vaikeuttaa lääkäripalveluiden saatavuutta etenkin pieni- ja keskituloisille ja lisää painetta terveyskeskuksiin, Räsänen arvioi.

Hän muistuttaa, että Kela-korvausten taso on jo tällä hetkellä varsin matala, mutta toimii edelleen kannustimena käyttää näitä palveluja ja siten vähentää julkisen terveydenhuollon kuormitusta.

– Korkean omavastuuosuuden vuoksi yksityisesti tuotettu lääkärikäynti on yhteiskunnalle selvästi edullisempi kuin terveyskeskuksessa asiointi.

– Korkean omavastuuosuuden vuoksi yksityisesti tuotettu lääkärikäynti on yhteiskunnalle selvästi edullisempi kuin terveyskeskuksessa asiointi. Osa palveluista on myös erittäin vaikeasti julkisella sektorilla paikattavissa.

Esimerkiksi gynekologi- tai silmälääkäripalvelut haetaan pääosin yksityissektorilta, samoin merkittävä osa suun terveydenhuollosta. Etenkin pienituloisimpien ihmisten kannalta saadut Kela-korvaukset ovat Räsäsen mukaan todella tärkeitä.

Eduskunta käsittelee parhaillaan myös esitystä asiakasmaksujen kohtuullistamisesta. Maksukattoa ollaan laajentamassa niin, että siihen sisällytettäisiin myös suun terveydenhuolto, mikä on Räsäsen mielestä erittäin kannatettava uudistus.

Ongelmana on hänen mukaansa kuitenkin se, että samaan aikaan, kun suun terveydenhuolto tulisi osaksi maksukattojärjestelmää, hallitus aikoo poistaa yksityisen hammashoidon Kela-korvaukset. Tämä aiheuttaa lisää painetta julkiseen suun terveydenhoitoon ja samalla kasvavia jonoja.

– Ilman lisäresursseja julkinen terveydenhuolto ei selviydy kasvavista jonoista. Hallituksen tulisi ottaa vakavasti myös tutkimukset, jotka kertovat hammaslääkärien huolestuttavasti jo nyt uupuvan suuren työpaineen alla. Lisäksi korona-aika on entisestään kasvattanut hoitovelkaa myös suun terveydenhuollossa.

Ylös