”Suomi ei ole kovin lapsiystävällinen” – Päivi Räsänen lupaa KD:n budjettivaihtoehdossa vauvarahaa ja verotuksen lapsivähennyksen

17.10.2020 klo 10:58 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemoraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen avasi puoluehallitukselle parhaillaan työstettävän KD:n vaihtoehtobudjetin sisältöä. Panostuksia on luvassa muun muassa lapsiperheille vauvarahan ja verotuksen lapsivähennyksen muodossa.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen puoluehallitukselle pitämä poliittinen tilannekatsaus kuultiin etänä Vantaan kaupungintalolla.

Kotikoneellaan kokoukseen osallistunut Räsänen kertoi, että hallituksen valtakunnallinen etätyösuositus on näkynyt etunojassa eduskunnassakin, jossa paikalla ovat pääasiassa syksyn aikana olleet enää varsinaiset edustajat.

– Ei pitäisi tehdä karhunpalvelusta rajoittamalla liikuntamahdoliisuuksia

Esimerkiksi ryhmäkanslioiden henkilökunta on jo syksyn ajan tehnyt työtään etänä.

Hallituksen koronaviestintä vei eduskunnan huomion kuluneella viikolla ja Räsänenkin otti vahvasti kantaa mittavaksi paisuuneessa kasvomaskisuosituksia koskeneessa episodissa, joka päättyi keskiviikkona luottamusäänestykseen.

Viestinnän sekavuus ei Räsäsen mukaan ole kuitenkaan koskenut pelkästään maskeja vaan myös esimerkiksi matkustusrajoituksia ja karanteenisäännöksiä. Kansalaiset ovat hänen mukaansa joutuneet pähkimään muun muassa sitä, mikä on varsinaisen ja toisaalta omaehtoisen karanteenin ero ja mitkä hallituksen koronarajoituksista ovat olleet suosituksia ja mitkä määräyksiä.

Räsänen muistutti, että kevään aikana moni yli 70-vuotias luuli, että heidät on lakisääteisesti määrätty eristyksiin. Niinpä ikäihmiset eikä ole uskaltaneet hakeutua lääkäriin tai vaikkapa syöpäseulontoihin.

– Meillä on aikamoinen hoitovelka nyt, Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa koronaviestinnässä täytyy välttää ylilyöntejä, ettei tehdä epäselvillä säännöksillä ja viestinnälle hallaa itse epidemiaa enempää.

Esimerkiksi liikuntapaikoista on jälleen ilmoilla epäselvää viestintää; Huolta on aiheuttanut se, että kuuluvatko nekin tartuntatautilain sulkutoimenpiteisiin.

Räsäsen mukaan liikuntapaikat olisi mahdollisuuksien mukaan pidettävä auki, sillä ihmisten kunnolla ja vaikkapa kertyneellä ylipainolla on varsin suuri merkitys yleiskuntoon ja siihenkin, millaisena tautina koronan voi joutua sairastamaan. Heikkokuntoisen elimistössä virus voi jyllätä pahempana.

– Ei pitäisi tehdä karhunpalvelusta rajoittamalla liikuntamahdoliisuuksia, Räsänen sanoo.

Eduskunnassa on viimeisten viikkojen aikana käyty budjettikeskusteluja. Hallituksen budjettiesityksen vastapainoksi kristillisdemokraatit ovat valmistelemassa perinteistä vaihtoehtoista budjettiesitystään, joka julkaistaa myöhemmin syksyn aikana.

Räsäsen tekee puolueensa vaihtoehtobudjetista kuitenkin muutaman noston. Hän muistuttaa, että vähävaraisten avuntarve on korona-aikana lisääntynyt, mutta ruoka-apua jakaville yrityksille ei ole löytynyt budjetista rahaa.

– Vielä viime syksynä eduskunta edellytti, että ruoka-avun rahoitus saataisiin kestävälle pohjalle. Tähän kirjaukseen KD-ryhmällä oli suuri vaikutus, Räsänen kertoo.

Omassa budjetissa kristillisdemokraatit huomioivat ruoka-apua toimittavat järjestöt.

Lisäpanostuksia kristillisdemokraattien budjettivaihtoehdosta lohkeaisi myös vanhustenhoitoon. Ryhmä esittää niin ikään omaishoitajille omaishoidon tuen verovapautta. Toisaalta turhat ja vahingolliset hankkeet kuten oppivelvollisuuden laajentaminen ja henkilötunnushanke pitäisi laittaa jäihin.

Lisäpanostuksia kristillisdemokraateilta on luvassa muun muassa oppisopimuskoulutuksiin ja toisaalta terapiatakuuseen, jossa matalankynnyksen mielenterveyspalveluja tulisi myös aikuisten saataville.

Perhepuolueena tunnettu KD satsaisi jälleen hallituksen esitystä enemmän lapsiperheisiin.

Räsänen muistuttaa, että korona-ajan haasteiden keskellä on jäänyt vähämmälle keskustelulle pitkän tähtäimen kestävyysvaje.

– Koronasta jää kenties vuoden mittainen lovi kestävyysvajeeseen, mutta vielä pitempi vaikutus on syntyvyyden laskulla.

Viime vuonna syntyi noin 45 000 lasta, mikä on pienin luku aikoihin.

– Myös maahanmuuttajilta tulee viestiä, että Suomi ei ole kovin lapsiystävällinen. Tarvitsemme asennetta, että lapset nähdään myönteisenä ja tervetulleena osana yhteiskuntaa.

KD:n budjettivaihtoehdossa pikkulapsiperheille on luvassa vauvarahaa, ja samassa yhteydessä puolue ehdottaa verotuksen lapsivähennystä.

Ylös