”Lakisääteiset vapaapäivät on pystyttävä pitämään” – Päivi Räsänen vaatii omaishoitajien tueksi uusia keinoja

3.11.2020 klo 15:14 Eduskunta Samuli Rissanen

Monen omaishoitajan jaksaminen on ollut äärirajoilla korona-aikana. Vapaita ei ole pystytty pitämään ja päivätoiminta on ollut tauolla.

Päivi Räsänen vaatii omaishoitajien tueksi uusia keinoja.

Kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii, että omaishoitajien tueksi on löydyttävä uusia keinoja. Esimerkiksi lakisääteiset vapaapäivät on pystyttävä pitämään.

Räsänen on jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen omaishoitajien hyvinvoinnin edistämisestä ja innovatiivisten hoitomuotojen tukemisesta.

– Monet omaishoitajat eivät eri syistä pysty pitämään lakisääteisiä vapaapäiviään, joita on kaksi tai kolme vuorokautta kuukaudessa.

– Monet omaishoitajat eivät eri syistä pysty pitämään lakisääteisiä vapaapäiviään, joita on kaksi tai kolme vuorokautta kuukaudessa. Etenkin korona-aika on ollut omaishoitajille rankkaa, kun esimerkiksi intervallijaksoja on peruttu ja päivätoiminta on ollut tauolla, hän sanoo.

Omaishoitajan on käytännössä mahdollista valita vapaata pitääkseen kotiin annettavista palveluista tai hän voi viedä hoidettavansa intervallijaksolle. Nämä vaihtoehdot eivät kuitenkaan läheskään kaikille sovi.

Räsänen muistuttaa, että monet omaishoitajat eivät tahdo olla erossa hoidettavasta läheisestään, esimerkiksi puolisostaan, vaikka oma jaksaminen olisi äärirajoilla.

– Erilaisista syistä omaishoitajan hyvinvoinnille tärkeät vapaapäivät jäävät usein kokonaan pitämättä, hän sanoo.

Omaishoitajien tuekasi olisi löydettävä lisää joustavia tukimuotoja. Räsänen pitää hyvänä esimerkkinä innovatiivisesta konseptista OivaAika lomakohdetta, jonne omaishoitaja ja -hoidettava tulevat yhdessä viiden päivän jaksolle.

– Tämän kaltaiset palvelutalot tarjoavat hoitajalle lepoa mahdollistaen kuitenkin sen, että omaishoitaja ja hoidettava ovat yhdessä.

– Tarvitsemme lisää joustavia tukimuotoja ja hyvinvointipalveluja omaishoitajille. Juuri nyt on erityisesti tarpeen kehittää niin omaishoidettavan kun omaishoitajankin tarpeet huomioivia innovatiivisia hoitomuotoja ja tukipalveluja vakiintuneiden muotojen rinnalla,  Räsänen toteaa.

Ylös