– Armovitosella peruskoulun suorittaneita eivät auta pakkovuodet toisella asteella, Päivi Räsänen sanoo

3.11.2020 klo 16:42 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskunta käsitteli oppivelvollisuuden laajentamista tiistain täysistunnossaan.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen toisti opposition viestiä: resurssit tulisi kohdistaa pudokkaisiin, joilla ei ole riittäviä valmiuksia jatko-opintoihin.

– Ongelma ei ole niinkään hakeutuminen toiselle asteelle, vaan siellä pysyminen, sillä lähes kaikki jo nykyisin jatkavat toiselle asteelle mutta näitä koulutuksia vaikeuksien vuoksi keskeytetään, Räsänen sanoi.

Kustannustehokkaampaa ja inhimillisempää olisi keskittää resurssit niihin pudokkaisiin, joilla ei ole riittäviä valmiuksia jatko-opintoihin

Hän muistutti, että ”armovitosella peruskoulun suorittaneita eivät auta pakkovuodet toisella asteella.”

– Tuki ja apu tulisi todellakin saada aiemmin. Kustannustehokkaampaa ja inhimillisempää olisi keskittää resurssit niihin pudokkaisiin, joilla ei ole riittäviä valmiuksia jatko-opintoihin, hän sanoi.

Jopa 11 prosentilla peruskoulun päättäneistä on niin huono lukutaito, että se yksinkertaisesti estää jatko-opinnot ja työnsaannin, ja lisävuodet eivät kompensoi niitä hukattuja vuosia, jolloin tukea olisi pitänyt saada.

Ammatillisen koulutuksen opettajat puolestaan kertovat siitä, miten vaikeaa on viedä sellaisia opiskelijoita tutkintoon saakka, joilla on oppimisvaikeuksia ja heikot pohjataidot.

Ylös