Antero Laukkanen KD-Livessä: ”Teemme hartiavoimin töitä, että ruoka-apua jakavat järjestöt saavat tuen”

6.11.2020 klo 14:33 Kotimaa Kristiina Kunnas

Kansanedustaja Antero Laukkanen kertoi Facebookin KD-Live-kyselytunnilla torstaina joutuneensa vastaamaan Trumpin presidenttivuosien aikana lukuisia kertoja kysymykseen, onko hän Trump-fani. – En ole, ja Trumpin laittaisin käytöskouluun, Laukkanen totesi.

Antero Laukkanen oli vieraana torstain KD-Livessä. Aiheita ehdittiin käsitellä laidasta laitaan, niin terrorismista ja silpomisesta kuin myös Yhdysvaltain presidentinvaaleista ja ruoka-apua jakavien yhdistysten taloudellisesta tuesta.

Kristillisdemokraattien suositut KD-Livet alkoivat koronakeväänä. Ne lähetetään puolueen Facebook-sivulla joka toinen torstai eduskunnan kyselytunnin jälkeen viidestä kuuteen illansuussa. Isäntänä ja tuottajana toimii puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

– Kun terroriteot ovat osa uskontoa, siihen on todella vaikea puuttua, Laukkanen vastasi kysymykseen, miten ääri-islamin iskut saataisiin torjuttua Euroopassa.

– Ei minulla ole mitään absoluuttista vastausta tähän. Emme me voi rajoja täysin sulkea. Mutta jos jokin salainen solu on Suomessa, sellainen pitäisi määrätietoisesti purkaa, eikä aikailla saa yhtään, Laukkanen jatkoi.

Tyttöjen silpomisasiasta oli keskusteltu eduskunnassa keskiviikkona.

– Siitä tuli pitkä puolentoista tunnin keskustelu. Tyttöjen silpominen on raakaa väkivaltaa, Laukkanen muistutti.

Laukkanen on jäsenenä lakivaliokunnassa. Se käsitteli kansalaisaloitetta ja pohti, olisiko lainsäädännössä tarkentamisen varaa.

– On surullista, että tyttöjä viedään Suomesta muihin maihin, joissa toteutetaan silpominen ja sitten tytöt tuodaan takaisin.

Laukkanen harmitteli sitä, että lakivaliokunta otti käsittelyyn myös poikien ympärileikkauksen.

– Olisi pitänyt kunnioittaa kansalaisaloitteen henkeä. Mutta lakivaliokunta halusi käsittelyyn myös poikien ympärileikkauksen.

– Tyttöjen sukupuolielinten silpominen on aivan eri asia kuin täyspuudutuksessa tehty poikien ympärileikkaus. Ne ovat aivan eri toimenpiteitä, eikä niitä olisi pitänyt rinnastaa, Laukkanen muistutti.

Laukkanen teki lakivaliokunnassa vastalauseen, jossa hän totesi, ettei poikien ympärileikkausta ei olisi pitänyt lainkaan yhdistää mietintöön. Se oli sinänsä tyttöjen silpomisen kannalta erittäin perusteellinen.

Eduskunta äänestää asiasta ensi perjantaina 13. marraskuuta.

– Perussuomalaiset olisivat halunneet kieltää myös poikien ympärileikkauksen. Juutalainen yhteisö Suomessa pitää tällaista lakia anti-semitistisenä.

Laukkanen otti KD-Livessä kantaa myös valtakunnansyyttäjän valikoivaan käytökseen. Miksi Päivi Räsänen joutui hänen käsiinsä, mutta ei esimerkiksi sellainen islamia edustanut esiintyjä, joka sanoi televisiossa, että samaa sukupuolta olevat pariskunnat pitää kivittää.

– Tätä ei voi ymmärtää. Mutta oikeuskanslerille voi tehdä kantelun valtakunnansyyttäjästä, Laukkanen totesi miettiessään kysymystä Kuka valvoo valvojaa.

Armeniasta kotoisin oleva KD-Liven seuraaja kysyi, miksei Suomi tunnusta Armenian kansanmurhaa ja miksi Suomi vaikenee Vuoristo-Karabahin kiistassa.

– En kykene tähän vastaamaan, miksi Suomi ei tunnusta kansanmurhaa. On erittäin ikävää, että Suomi on hiljaa Vuoristo-Karabahin konfliktissa, joka on jatkunut jo vuosikymmeniä. Olen pahoillani, ettei minulla ole tämän parempaa vastausta, Laukkanen pahoitteli.

Hän otti kantaa myös Vastaamon tietomurtoon.

– Oli vain ajan kysymys, milloin tulee Suomeen tällainen tietomurto. Olemme olleet herrankukkarossa, ja säästyneet aiemmin monelta, vaikka olemme tietoyhteiskunta.

Verkkorikollisuus ei vähene vaan lisääntyy.

– Tässä karmeinta ja julminta oli se, että tämä kohdistui tällaiselle alalle ja ihmisten mielenterveyden tietoihin. Se oli äärimmäisen surullista. Meillä on parannettavaa. On lisättävä resursseja näkymättömän maailman valvontaan.

– Verkkorikollisuus ei vähene vaan lisääntyy.

Laukkanen otti KD-Livessä kantaa miesten eturauhassyövän seulontaan.

– Olisi yhdenvertaista terveydenhuollossa, että yleisin syöpä saataisiin seulonnan pariin. Samoin kuin naisten rinta- ja kohdunkaulansyöpä seulotaan.

– Voitaisiin pelastaa miehiä. Yli 900 miestä kuolee vuosittain eturauhassyöpään, Laukkanen muistutti.

Yhdysvaltain presidentinvaalit nousivat luonnollisesti keskusteluun KD-Livessä.

– Pitäisi asua siellä, jotta ymmärtäisi sekä heidän poliittisen systeeminsä että vaalijärjestelmänsä erikoisuuden ja erilaisuuden.

Yhdysvaltain evankelikaalisilla kristityillä on aito huoli omasta toimintavapaudestaan.

– He eivät niinkään kannata presidentti Trumpin toimintatapoja ja käytöstä, mutta he äänestävät Trumpia, koska heidän oma toimintavapautensa on uhattuna.

– Äänestysvilkkaus oli käsittämättömän korkea.

Työttömyys taittui Trumpin aikana ennen koronaa. Verohelpotukset yrityksille tuottivat työtä ja hyvinvointia amerikkalaisille.

– Kansalaisten seurakunnille tekemien lahjoitusten verovapaus vahvistui.

Lähi-idän politiikka oli Trumpin kaudella kovin erilaista kuin ennen. Jos Bidenista tulee presidentti, siirtyykö suurlähetystö Jerusalemista takaisin Tel Aviviin?, Laukkaselta kysyttiin.

– Biden kyllä jossain vaiheessa puheessaan lupasi, että ei siirry, vaan säilyy Jerusalemissa. Varapresidenttiehdokas Kamala Harris lupasi, että hän rupeaa ajamaan palestiinalaisten asiaa. Mahtaako hän myös puuttua heidän harjoittamaansa terroriin?

– Veikkaan, että politiikka kyllä muuttuu, Laukkanen toteaa.

Laukkanen kielsi olevansa Trump-fani.

En todellakaan ole Trump-fani – sitä on minulta kysytty vuosien aikana todella paljon.

– En todellakaan ole Trump-fani – sitä on minulta kysytty vuosien aikana todella paljon. Minulla on huikean hienoja demokraatti-ystäviä, samoin kuin republikaani-ystäviä. Jos Trump jatkaisi presidenttinä, laittaisin hänet käytöskouluun! Jokaisen presidentin pitää kunnioittaa lähimmäisiään.

Yhdysvallat on nyt niin eriytynyt kahteen leiriin, että Laukkanen kehottaa turvautumaan kristinuskon parhaisiin toimintamalleihin.

– Sovitus on se, joka voi rikkirevityn korjata.

– Yhdysvalloissakin tarvitaan nyt suuri sovitus.

Laukkanen tunnetaan köyhien ystävänä, joka on pitkään toiminut ruoka-apua jakavan yhdistyksen hallituksessa.

– Näiden toimijoiden resurssit pitää turvata. Ruoka-apua tarvitsevien määrät kasvavat koko ajan.

– Ihmettelen, että ensi vuoden talousarviosta ruoka-apua jakavien yhdistysten tuki on kokonaan poistunut. Nyt taas teemme hartiavoimin työtä, että saisimme sen sinne takaisin.

Laukkasen omia yrityksiä joutui konkurssiin 1990-luvun laman seurauksena.

– Ajauduimme hyvin hyvin vaikeaan tilanteeseen, joka loppui vasta 2004 kun velkajärjestelymme päättyi.

– Olen puhunut velka-armahduksesta koko sen ajan siitä lähtien. Mutta sellaista oikeusministeriä ei vielä ole tullut, joka sanoisi, että tehdään armahduslaki.

Laukkanen perää sitä, että vielä käytäisiin yhteiskunnallinen keskustelu 1990-luvun laman seurauksista.

– Ymmärrän osan Marinin hallituksen velanottamisesta. Sillä pyritään turvaamaan se, ettei koko yhteiskuntamme pysähdy ja tule konkurssiaaltoa.

 

 

Ylös