Palvelutalon toimitusjohtaja Jukka-Pekka Kuokkanen: ”Jos saamme tarpeeksi uusia ja pystymme pitämään vanhoja hoitajia, uusi hoitajamitoitus on hyvä”

5.11.2020 klo 09:35 Kotimaa Kristiina Kunnas

Yksityisen palvelutalon toimitusjohtaja, lääkäri Jukka-Pekka Kuokkanen kertoo mitä mieltä on hoitajamitoituksen korjauksesta. – Jos kysymysmerkit saadaan ratkaistua, uudessa laissa on hyviä puolia, Kuokkanen toteaa.

Jukka-Pekka Kuokkanen on toiminut lääkärinä ja hallinnollisena johtajana sekä kunnallisten että yksityisten työnantajien tai yritysten palveluksessa. Tällä hetkellä hän työskentelee toimitusjohtajana Parkinmäen voittoa tavoittelemattomassa palvelutalossa Turussa.

Kuokkanen avaa sote-uudistuksen hoitajamitoituksen muutosta. Kun hoitajamitoitus nyt on 0,5, muuttuu mitoitus 0,7:ään vaiheittain kolmen vuoden aikana.

– Se siis tarkoittaa sitä, että kymmentä hoidettavaa kohden pitää olla seitsemän hoitajanvakanssia. Ei niin, että olisi paikalla aina seitsemän henkilöä, vaan että tehtäviä on sen verran, Kuokkanen selvittää.

Huhtikuun 2023 alkuun mennessä hoitajamitoitus on siis asteittain noussut, ja sen pitäisi tuolloin olla 0,7.

– Se merkitsee henkilökunnan lisäystä. Iso kysymys on ollut se, voidaanko hoitajilta vaatia tukitoimia. Nyt se on selkeytynyt, Kuokkanen sanoo.

– ’Hoitajat hoitaa, kokit kokkaa, laitoshuoltajat siivoaa’ Kuokkanen kiteyttää.

Laissa on Kuokkasen mielestä joitakin hyviä elementtejä.

– Sekin on hyvä, että uudistuksen myötä virallisen aseman saavat lähihoitajien ja sairaanhoitajien lisäksi myös fysioterapeutit, toimintaterapeutit, virikeohjaajat sekä hoiva-avustajat, Kuokkanen luettelee.

Suurimmat ongelmat hoitajamitoituksen kasvamisessa syntyvät tietenkin rahasta – sekä työvoimasta. Kuka maksaa? Ja mistä hoitajia saadaan yht’äkkiä huomattavan paljon lisää?

Suurimmat ongelmat hoitajamitoituksen kasvamisessa syntyvät tietenkin rahasta – sekä työvoimasta. Kuka maksaa? Ja mistä hoitajia saadaan yht’äkkiä huomattavan paljon lisää?

– Hallitus on luvannut korvata kunnille niiden kasvavat kulut. Muutos kuitenkin tapahtuu aivan vaalikauden lopulla, joten seuranta jää tulevalle hallitukselle.

– Suurin kysymys on hoitajien saaminen. On laskettu, että hoitajia tarvitaan ainakin 4 000 lisää. Samanaikaisesti on meneillään juuri tulevina vuosina ennätysmäisen suuri hoitajien eläköityminen.

– Joten hoitajia on lisäkoulutettava, houkuteltava eri tavoin alalle ja luultavasti myös tuotava Suomeen, Kuokkanen ennustaa.

– Lisäksi heidät on saatava pysymään alalla, hän muistuttaa.

Mikäli nämä kysymysmerkit saataisiin pois, olisi Kuokkasen mukaan vihdoin mahdollista antaa juuri sellaista hoivaa, kuin on haluttu.

– Olisi tarpeeksi tekijöitä.

– Mutta huolettaa se, saadaanko uusien hoitajien tuominen alalle ja vanhojen pitäminen alalla onnistumaan niin, että se ei rankaise esimerkiksi avopuolen eli kotihoidon työntekijöiden määriä.

 

Jukka-Pekka Kuokkanen

• lääketieteen lisensiaatti
• Parkinmäen palvelutalon toimitusjohtaja
• TOK:n edustaja
• toiminut aiemmin Liedon KD-kunnanvaltuutettuna; jälleen ehdolla kevään 2021 kuntavaaleissa
Ylös