Demokraattien Biden uskoo voittavansa, peräänkuulutti kansakunnan yhtenäisyyttä ja parantumista

7.11.2020 klo 08:05 Ulkomaat Merja Eräpolku

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden johtaa selkeästi tuloslaskentaa.
Biden vetosi kansakunnan yhtenäisyyden puolesta ja peräänkuulutti kärsivällisyyttä vaalituloksen valmistumista odoteltaessa.

Historiallisen vilkkaasti äänestetyissä Yhdysvaltain vaaleissa Joe Bidenilla on liittovaltiotasolla kaikkiaan koossa jo 74,8 miljoonaa ääntä. Se on enemmän kuin kenelläkään muulla presidenttiehdokkaalla aiemmin Yhdysvaltain historiassa.

Republikaanipresidentti Donald Trumpin kokonaisäänisaalis on tällä hetkellä 70,5 miljoonaa ääntä. Ratkaisevia ovat kuitenkin voitot osavaltiotasolla, sillä kyse on valitsijamiesvaaleista. Vaaleista on tehty lukuisia oikeuskanteita, jotka tulevat pitkittämään lopullisen tuloksen valmistumista.

Kotikaupungissaan Delawaren Wilmingtonissa Joe Biden piti myöhään perjantaina paikallista aikaa (Suomen aikaa lauantaina kello 6) puheen, jossa hän ei vielä julistautunut voittajaksi, mutta vakuutteli olevansa matkalla selkeään voittoon. Siihen riittää 270 valitsijamiestä.

– Tulemme voittamaan tämän kisan selvällä enemmistöllä, Biden julisti ja totesi, että amerikkalaiset olivat antaneet hänelle mandaatin taistella koronaviruspandemiaa, talousongelmia, ilmastonmuutosta ja rasismia vastaan.

Voimme olla toisillemme vastustajia, mutta emme ole vihollisia, me olemme amerikkalaisia.

Biden esiintyi hyvin hillitysti ja selvästi pyrki esiintymään koko kansakuntaa kokoavana presidentillisenä yhtenäisyyden tuojana. Hän vetosi, että on aika saada katkeruus pois politiikasta ja ihmisten pitää olla kohteliaita toisiaan kohtaan.

– Kansakuntamme on aika puhaltaa yhteen hiileen parantuaksemme, Biden sanoi.

Hän korosti yhdessä toimimisen ja yhtenäisyyden tärkeyttä.

– Voimme olla toisillemme vastustajia, mutta emme ole vihollisia, me olemme amerikkalaisia, sanoi Biden mainitsematta republikaanivastustajaansa presidentti Trumpia.

Hän kehotti yhdysvaltalaisia kärsivällisyyteen ja kertoi, että hän ja varapresidenttiehdokas Kamala Harris ovat aloittaneet valmistautumisen presidenttikauteen.

Istuva presidentti Donald Trump vakuutteli jo vaalipäivän iltana voittaneensa, mutta on useaan otteeseen puheissaan ja twiiteissään puhunut vaalipetoksesta ja väittänyt vaaleja vilpilliseksi.

Trumpin syytökset vaalipetoksesta eivät ole saaneet pelkästään tukea republikaanipiireistä.

Esimerkiksi kongressin edustajanhuoneen republikaaniedustaja Adam Kinzinger totesi omassa twiitissään, että ”haluamme jokaisen laillisen äänen laskettavan. Mutta jos on legitiimejä huolia petoksesta, on esitettävä todisteet ja vietävä ne oikeuteen. Väärän informaation jakaminen on lopetettava. Tämä menee hulluksi.”

Tulos epävarma vielä neljässä osavaltiossa

Biden johtaa tuloslaskentaa vielä epävarmoista neljästä osavaltiosta kolmessa.

Mikäli Joe Biden voittaa Pennsylvanian, hän voittaa myös vaalit, sillä ne nostavat hänet 270 valitsijamiehen rajan yli. Pennsylvaniassa Bidenin etumatka on jo 21 000 ääntä.

Kansainvälisten tietotoimistojen mukaan Georgiassa Bidenin johto oli varhain lauantaiaamuna 4033 ääntä, Nevadassa 22 657 ääntä ja Arizonassa 29 861 ääntä. Ainakin Georgiassa on odotettavissa äänten uudelleenlasku.

Ylös