”Yhdysvaltain tulevan presidentin suurin haaste on kansakunnan yhteen kurominen”

7.11.2020 klo 08:50 Politiikka Samuli Rissanen

Viikko on ollut Yhdysvaltain presidentinvaalien jännitysnäytelmää, jota puidaan myös viikon KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi ohjelmassa vaalien kulkua sekä molempia presidenttiehdokkaita.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että Yhdysvalloilla on presidenttivetoinen järjestelmä. Arvokysymykset ovat presidentin peukalon alla. Presidentillä on sisäpoliittiisesti tärkeitä vallan välineitä kuten veto-oikeus ja korkeimman oikeuden tuomareiden nimitykset.

– Monet arvokonservatiivit katsovat, että on tärkeämpää, että presidentti saa omilla nimityksillään ja veto-oikeudellaan tehtyä sitä politiikkaa, jota he haluavat kuin se, minkälainen persoona presidentti on.

Hän arvioi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kautta siten, että tämän saavutukset ulkopolitiikassa, esimerkiksi Lähi-idän rauhanprosessissa ovat historiallisia. Hän pitää merkittävänä sitä, että lähentymistä on saatu aikaan Israelin ja alueen pienempien arabivaltioiden kanssa, joka voi olla alku tilanteen paranemiseksi laajemminkin.

Yhdysvaltojen suurlähetystön asemointi Jerusalemiin on Essayah’n mukaan yksi Trumpin ehdottomista saavutuksista.

Myös Suomen osalta suurlähetystön siirto voisi Essayah’n mukaan olla looginen jatke ja kristillisdemokraatit ovat sitä hallitukselta tiedustelleet.

– Jokainen maa voi itse määritellä pääkaupunkinsa ja yleensä suurlähetystöt sijaitsevat siellä. Olisi outoa, että vaikka meidän pääkaupunkimme on Helsingissä, mutta suurlähetystöt sijaitsisivat Turussa, Essayah sanoo.

Korona sotki vaalivuonna myös Yhdysvalloissa taloutta ja aiheutti inhimillistä kärsimystä suuren, nyt 240 000 kivunneella uhrien määrällä.Terveydenhuollon osalta päävastuu Essayah’n mukaan  Yhdysvalloissa liittovaltioilla, ja sen vuoksi presidentin rooli on käytännössä ollut pieni.

Kuitenkin sillä, millaisia ohjeita ja arvioita presidentti tartuntataudista antaa, on merkitystä mielipidevaikuttamisen kannalta.

– Varapresidentti on vain sydämenlyönnin päässä presidentistä

Monet olivat sitä mieltä, että Meksikon muuripuheet olisivat karkottaneet latinotaustaiset äänestäjät, mutta toisin kävin, kuten Floridan ja Texasin vaalituloksista näkyy.

– Niputtaminen on aina vaarallista. Trumpin taustalta löytyy arvokonservatiiveja myös afroamerikkalaisten ja katolisten latinoiden joukoista.

– Joen Biden on toisaalta myös katolinen ja on tullut esiin oman taustansa kanssa. Hän ei ole sitä myöskään piilotellut; Biden on kertonut, että seurakunta on tärkeä hänelle.

Arvokonservatiivien pelko saattaakin kohdistua pikemminkin demokraattipuolueessa liberaalisiipeen kuuluvaan Kamala Harrisiin kuin keskitien kulkijana tunnettuun Bideniin.

– Varapresidentti on vain sydämenlyönnin päässä presidentistä, Essayah muistuttaa.

Tulevan presidentin suurin haaste on kansakunnan yhteen kurominen.

– Toivon, että tulos on sillä tavalla selkeä, ettei jouduta kenties viikkoja kestäviin oikeusprosesseihin. Pelkään, että herkkyyttä on molemmin puolin siihen, että tilanne voi eskaloitua väkivaltaiseksi, Essayah sanoo.

Kuuntele koko KD-Kompassi-ohjelma Radio Deillä lauantaina 7.11. klo 12.50.

 

Ylös