Yhdysvaltalaismediat ovat julistaneet Joe Bidenin presidentinvaalien voittajaksi – Trump kiistää ja väittää itse voittaneensa vaalit ”reilusti”

7.11.2020 klo 19:52 Politiikka Samuli Rissanen

Demokraattien presidenttiehdokas Joseph Robinette ”Joe” Bidenistä on tulossa Yhdysvaltain 46.presidentti.

Bidenin voitto varmistui pitkittyneen ääntenlaskun aikaansaaman jännitysnäytelmän jälkeen.

Demokraattien ehdokas Joe Biden on saanut voittoon vaadittavat valitsijamiehet. Bidenin on julistanut voittajaksi useampi yhdysvaltalainen uutismedia, muun muassa CNN, NBC ja konservatiivinen Fox News.

Bidenin voitto varmistui vaa’ankieliosavaltio Pennsylvanian osalta tänään, ja se vei entisen senaattorin ja varapresidentin yli voittoon tarvittavan 270 valitsijamiehen rajapyykin.

Vaa’ankieliosavaltioista Bidenin odotetaan vievän myös Nevadan ja Arizonan valitsijamiehet. Biden johtaa usealla tuhannella äänellä myös Georgiassa, mutta ero vastaehdokas Donald Trumpiin on sen verran niukka, että osavaltion äänet lasketaan uudelleen.

Lupaan teille tämän: aion olla kaikkien amerikkalaisten presidentti – äänestitte te minua tai ette

Pelkästään voitto Pennsylvaniassa varmisti sen, että Bidenillä on nyt koossa 273 valitsijamiestä. Hänellä on kuitenkin mahdollisuus kerätä liki 300 valitsijamiestä taakseen, kun ääntenlaskenta valmistuu Bidenin johtamissa osavaltioissa.

Biden on jo nyt kerännyt ennätykselliset 74,5 miljoonaa ääntä; yli neljä miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump. Bidenin äänisaalis kasvaa vielä tästäkin, sillä ääntenlasku on kesken useassa osavaltiossa, muun muassa väkirikkaassa Kaliforniassa.

Voiton myötä Bidenistä tulee Yhdysvaltain 46. presidentti.

Myöhemmin tänään voittopuheensa pitävä Joe Biden vakuutti voiton varmistuttua haluavansa olla kaikkien amerikkalaisten presidentti.

– Amerikka, on kunnia, että olette valinneet minut johtamaan hienoa maatamme. Edessä oleva urakka on raskas, mutta lupaan teille tämän: aion olla kaikkien amerikkalaisten presidentti – äänestitte te minua tai ette. (America, I’m honored that you have chosen me to lead our great country. The work ahead of us will be hard, but I promise you this: I will be a President for all Americans — whether you voted for me or not. I will keep the faith that you have placed in me), hän kirjoitti Twitter-tililleen lauantaina alkuillasta Suomen aikaa.

Bidenille sataa onnitteluja muun muassa eurooppalaisilta valtionpäämiehiltä. Myös presidentti Sauli Niinistö kertoo onnitelleensa Bideniä.

– Olen onnitellut Joe Bidenia tämän valinnasta. Odotan mahdollisuutta jatkaa vahvan kumppanuutemme rakentamista hänen ja Kamala Harrisin kanssa, Niinistö kirjoitti Twitter-tilillään.

Istuva presidentti ja republikaanien ehdokas Donald Trump sen sijaan kiistää Joe Bidenin voiton yhdysvaltalaismedian julistuksista huolimatta.

Trumpin mukaan Biden on valheellisesti rientänyt esiintymään voittajana. Trump viestitti Twitter-tilillään alkuillasta, että hän itse on voittanut vaalit, vieläpä reilusti.

– I WON THIS ELECTION, BY A LOT!, Trump kirjoitti.

Ääntenlaskennan edetessä ja vaalivoiton samalla sulaessa Trump on hyökännyt ilman todisteita myös ääntenlaskun ”vilpillisyyttä” vastaan. Hänen kampanjansa onkin jo oikeusteitse pyrkinyt osittain keskeyttämään ääntenlaskun ainakin neljässä eri osavaltiossa.

Yhdysvaltain presidentinvaaleista tuli yhden yön sijaan neljän vuorokauden jännitysnäytelmä, jossa istuva presidentti, republikaanien Donald Trump vaikutti ensin olevan niskan päällä voittaessaan väkirikkaiden Floridan ja Texasin valitsijamiehet.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden puolestaan aloitti kirinsä vaa’ankieliosavaltioissa suurten kaupunkiseutujen ja postissa annettujen äänien laskemisen myötä.

Erityisesti demokraattien kannattajat näyttävät suosineen näissä vaaleissa yleistynyttä postiäänestystä, kun taas republikaanit ovat äänestäneet varsinaisena äänestyspäivänä.

Osavaltiot ovat voineet itse päättää, missä järjestyksessä postiääniä ja vaalipäivän ääniä aletaan laskea. Esimerkiksi vaa’ankieliosavaltiona pidetyssä Pennsylvaniassa postiäänet lasketttiin viimeisinä, joka viivästytti tuloksen julkistamista useita päiviä.

Edit 21.03: Lisätty kappale: ”Bidenille sataa onnitteluja muun muassa eurooppalaisilta valtionpäämiehiltä. Myös presidentti Sauli Niinistö kertoo onnitelleensa Bideniä.”

Ylös