– Oletteko poistamassa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten vanhenemisajat, Päivi Räsänen kysyy hallitukselta

26.11.2020 klo 16:39 Eduskunta Samuli Rissanen

Seksuaalirikos jättää usein lapselle pysyvät vauriot, mutta syyteoikeus törkeidenkin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten kohdalla rikos vanhentuu, aikaisintaan uhrin täyttäessä 28 vuotta.

– Törkeiden seksuaalirikosten syyteoikeuden osalta vanhenemisaika on 20 vuotta, Päivi Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnilla.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että lapsiin kohdistuva törkeä seksuaalirikos on teko, josta asianomistajan on usein vaikea ilmoittaa viranomaisille nykyisen vanhenemisajan kuluessa.

– Usein käy niin, että vasta siinä kolmenkymmenen vuoden iässä, kun perhettä aletaan perustaa, saattavat nämä asiat nousta pintaa

– Usein käy niin, että vasta siinä kolmenkymmenen vuoden iässä, kun perhettä aletaan perustaa, saattavat nämä asiat nousta pintaan, Räsänen sanoi.

Hän huomautt, ettäi on myös tapauksia, joissa paljastuu seksuaalirikosvyyhtejä, joista saadaan todisteita ja todistajalausuntoja, mutta siltikään asiaa ei pystytä selvittämään. Vaikka se olisikin uhrin kannalta tärkeää.

– Oletteko poistamassa vanhentumisajat, Räsänen kysyi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan asia on ikuisuuskysymys, joka eduskunnan suuressa salissa aina välillä nousee keskusteluun.

Hänen mukaansa asiaan liittyy ongelmia: Voi olla että on pitkäkin aika siitä, kun henkilö on lapsena joutunut seksuaalirikoksen kohteeksi. Voi myös olla, että syystä tai toisesta henkilö ei ole ymmärtänyt olleensa rikoksen kohteena ja tiedostaa sen vasta vanhempana.

– Tähän liittyy problematiikka, että jossain vaiheessa vanhenemisajankin on loputtava. Tämä on myös resurssikysymys: onko meillä riittävästi resursseja siihen, että tutkitaan esimerkiksi yli 30 vuotta vanhoja rikoksia. Niitähän tutkitaan, jos kyse on murhasta, mutta nämä rikokset ovat eri asemassa, Henriksson vastasi.

Ylös