”Kirkkojen yhteiskunnalliset opetukset ensi kertaa tiivistettynä yhteen kirjaan” – Tapio Luoma-aho esittelee kirjaa radiohaastattelussa
5.12.2020 klo 12:39 Elämäntapa Kristiina Kunnas
Kirkkojen yhteiskunnallinen opetus -kirjan julkaisuseminaarissa Helsingin Lähetyskirkossa 21. marraskuuta 2020 olivat koolla artikkelien suomalaiskirjoittajat. Vasemmalta TT, dosentti Kari Latvus luterilaisesta kirkosta, TM, DMin, Isä Teo Merras ortodoksisesta kirkosta, FT, varatuomari Markku Luoma helluntaiherätyksestä sekä dominikaaniveli TM, STB, Isä Gabriel Salmela katolisesta kirkosta. (Kuva Merja Eräpolku)
Kirkot ovat toiminnallaan ja ajatuksillaan vaikuttaneet vuosisatojen ajan yhteiskuntaan kaikkialla maailmassa. Niiden yhteiskunnallisesta opetuksesta annetaan kirjassa Kirkkojen yhteiskunnallinen opetus annetaan puheenvuoro kirkoille.
Ajatushautomo Kompassi julkaisi marraskuussa Kirkkojen yhteiskunnallinen opetus -kirjan.
Miten kirja syntyi?
– Kirjan toimittaneelle Esa Erävalolle tuli ajatus, että tällaista kirjaa ei ole koskaan ennen tehty, Ajatushautomo Kompassin toiminnanjohtaja Tapio Luoma-aho kertoo.
Luoma-aho esittelee kirjaa KD-Kompassi -haastattelussa Radio Deissä lauantaina 5. joulukuuta klo 12.50. Haastattelun uusinta on maanantaina 7.12. klo 22.40. Haastattelijana on Merja Eräpolku.
– Koskaan aiemmin ei ole koostettu eri kirkkokuntien yhteiskunnallisia ajatuksia samaan kirjaan.
– Halusimme antaa äänen kirkoille itselleen. Heidän suuhunsa ei laitettu sanoja eikä ajatuksia ulkopuolelta.
Halusimme antaa äänen kirkoille itselleen. Heidän suuhunsa ei laitettu sanoja eikä ajatuksia ulkopuolelta.
Tapio Luoma-aho muistuttaa, että kirja on keskustelun avaus.
– Tämä on vain pintaraapaisu. Nämä ovat yhteenvetoja valtavan laajasta aiheesta.
Kirkkohallituksen jumalanpalvelus- ja yhteiskuntayksikön johtaja, teologian tohtori ja dosentti Kari Latvus on kerännyt evankelis-luterilaisen kirkon osuuden.
– On hyvin mielenkiintoista, ettei luterilaisella kirkolla ole virallista sosiaalioppia. Sitä pyritään kirkastamaan, mitä kaikkea kultainen sääntö tarkoittaisi elämässä.
– Latvus kuvaa sitä, miten kirkko elää tässä ajassa. Jos oppi on paalutettu, siitä seuraa omia ongelmia. Vanhan testamentin yhteiskunnalliset instituutiot kehittyivät ja muuttuivat, Tapio Luoma-aho muistuttaa.
Isä Teo Merras kirjoitti kirjaan ortodoksisen kirkon osuuden. Hän kuvaa tekstissään sitä, että ortodoksikirkko Suomessa on herännyt yhteiskunnalliseen pohdintaan vasta melko äskettäin.
– Ortodoksiteologiassa on usein keskitytty tuonpuoleiseen. Ei ensisijaisesti ole otettu kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Samaa olen huomioimassa helluntaiherätyksen ajatuksissa.
Varatuomari Markku Luoma kirjoitti helluntailiikkeen yhteiskunnallisista asioista.
– Helluntailiike on globaalisti valtavan kokoinen, ehkä puoli miljarda kuuluu siihen.
– Nuoren liikkeen opin määrittely on mielenkiintoinen. Monet helluntailaiset tulivat työväentaustasta, ja juuri oli käyty sisällissota.
– Päädyttiin olemaan hyvin tietoisesti epäpoliittisia. Sieltä on kuitenkin muututtu. Kehotan tutustumaan tähän kirjoitukseen, se on erittäin mielenkiintoinen, Luoma-aho kannustaa.
Katolinen kirkko on tehnyt jo 1800-luvulta lähtien pitkiä, laajoja artikkeleita yhteiskunnallisista aiheista.
– Katolisen kirkon yhteiskunnallisilla asiakirjoilla on ollut suoraa vaikutusta myös kristillisdemokraattisen liikkeen syntyyn.
– Kirkkojen vaikutus on laajempaa ja syvempää, kuin ajatellaan. Kirkot ovat melko vaatimattomia, Luoma-aho toteaa.
Lue ja kuuntele lisää!
Tapio Luoma-aho Radio Deissä Merja Eräpolun haastattelussa lauantaina 5. joulukuuta klo 12.50, uusinta maanantaina 7.12. klo 22.40.
Julkaisutilaisuuden videon voi katsoa Ajatushautomo Kompassin kotisivuilta, ja kirjaa voi tilata samasta paikasta!
www.kompassi.org
Lue Merja Eräpolun artikkeli Kirkkojen yhteiskunnallinen opetus -kirja avaa viiden kirkkokunnan yhteiskunnallista opetusta – ”Teoksen on tarkoitus olla keskustelun avaus” täältä