Ottaisitko koronavirusrokotteen vuorollasi? – Kristillisdemokraattien kansanedustajat kertovat, kuinka suhtautuvat alkaviin rokotuksiin

11.12.2020 klo 19:51 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen mielestä oman rokotesuojan ottaminen on lähimmäisenrakkautta.

Kristillisdemokraattinen KD-Lehti kysyi kristillisdemokraattien kansanedustajilta, mikä olisi heidän mielestään oikea marssijärjestys rokotteen antamiselle Suomessa eli missä järjestyksessä kansalaiset olisi syytä rokottaa.

Kansanedustajat vastasivat myös kysymykseen, ottaisivatko he itse koronavirusrokotteen.

Mitkään muut lääketieteelliset innovaatiot eivät ole tuottaneet ihmiskunnan historian aikana yhtä suuria terveyshyötyjä kuin rokotteet.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen mielestä hallituksen rokotestrategiassa esitetty järjestys on oikea.

– On tärkeää, että koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö saa kärkiryhmässä  rokotteet, samoin vanhustenhoitajat ja ikäihmiset sekä riskiryhmiin kuuluvat. Nostaisin kärkeen myös omaishoitajat, joiden terveydentila on tärkeää myös hoidettavan kannalta.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen aikoo ottaa rokotteen ja kannustaa lähimmäisiäkin siihen.

Räsänen on tehnyt omaishoitajien priorisoimisesta koronavirusrokotuksissa hallitukselle erillisen kirjallisen kysymyksen.

Hän aikoo myös itse ottaa rokotteen ja suosittelee sitä myös läheisilleen.

– Olen aina ottanut kaikki suositellut rokotteet, myös joka vuosi influenssarokotteen, Räsänen kertoo.

Hän muistuttaa, että mitkään muut lääketieteelliset innovaatiot eivät ole tuottaneet ihmiskunnan historian aikana yhtä suuria terveyshyötyjä kuin rokotteet.

– Oman rokotesuojan ottaminen on myös lähimmäisenrakkautta: samalla voi suojata niitä, joiden oma puolustuskyky on heikko tai jotka eivät pysty rokottautumaan.

Koronarokotteet on kehitetty nopeasti ja niihin liittyvä tutkimustieto on vielä osin puutteellista. Siksi on Räsäsen mukaan ymmärrettävää, että niihin liittyy pelkoja ja epäluuloja.

Hänen mielestään on tärkeää, että kansalaiset voivat esittää mieltä askarruttavat kysymykset ja että niihin saadaan asiantuntijoilta myös rehelliset, tietoon perustuvat vastaukset.

– Kaikkiin rokotteisiin ja lääkkeisiin liittyy myös sivuvaikutuksia. Kuitenkin rokotteen hyväksyminen käyttöön edellyttää sitä, että siitä saadut hyödyt ovat haittoja suuremmat. Luotan siihen, että tämä on varmistettu myös koronarokotteiden osalta, Räsänen kertoo.

Sari Essayah: Rokotteella suojaan myös muita

Sari Essayah aikoo ottaa koronarokotteen, kun hänen vuoronsa tulee.

– Julkisuudessakin ollut rokotusjärjestys on mielestäni oikea eli terveydenhuoltohenkilöstö rokotetaan ensin, samoin riskiryhmät mukaan lukien ikäihmiset ja heidän hoitajansa.

– Otan rokotteen, kun oma vuoro koittaa. Olen lapsena sairastettuja rokkoja lukuun ottamatta saanut rokotusohjelman mukaiset rokotukset, samoin influenssarokotuksen joitakin kertoja. Ajattelen, että rokotteilla en vain suojaa itseäni, vaan myös riskiryhmiin kuuluvia ja ikääntyneitä lähimmäisiä, Essayah sanoo.

Peter Östman: Rokote on pienempi riski kuin koronan sairastaminen

– Otan rokotteen heti, kun se on mahdollista, Peter Östman kertoo.

– Ensimmäiseksi rokote annettaisiin terveydenhoitohenkilökunnalle, sen jälkeen riskiryhmään kuuluville, sairauksista kärsiville  ja yli 70-vuotialle. Lopuksi rokotettaisiin muut kansalaiset.

– Kyllä otan rokotteen heti, kun se on mahdollista. Luotan tieteeseen ja että tavallisimmat haittavaikutukset on saatu seulottua tutkimusprosessin aikana. Kaikilla lääkkeillä voi olla haittavaikutuksia. Kaikki käyttäjät eivät kuitenkaan niitä koe. Pidän rokotteen haittavaikutuksia pienempänä ”riskinä” kuin koronasta saatuja haittavaikutuksia, Östman sanoo.

Sari Tanus: Seuraan tiivisti uutisia rokotusten vaikutuksista

Sari Tanus aikoo seurata rokotusten etenemistä ja niiden vaikutuksia.

– Terveydenhuollon henkilökunta, alkaen koronapotilaita, riskiryhmäläisiä ja vanhuksia hoitavasta henkilökunnasta, vanhukset ja omaishoitajat, samoin sosiaalihuollon henkilökunta. Tärkeää on saada nopeasti rokotettua myös poliisit. Alueittain voisi olla hyvä arvioida ja priorisoida myös muita kriittisiä sektoreita, joissa mahdollisen tartunnan leviäminen vaikuttaisi laajalti.

– Olen itse ottanut kaikki perusrokotteet, myös influenssarokotteet. Lähtökohtaisesti, oman rokotusvuoroni tullessa, niin itseäni kuin varsinkin toisia ajatellen, rokotus tulisi ottaa. Seuraan tiiviisti uutisia rokotusten vaikutuksista ja tiedon lisääntyessä myös suosituksia varmasti tarvittaessa tarkennetaan.

Antero Laukkanen: Seuraamme rokotteen haittavaikutuksia

Antero Laukkanen eduskunnassa

Antero Laukkanen on varautuneempi koronavirusrokotetta kohtaan, sillä perheessä joudutaan pohtimaan rokotteen terveysvaikutuksia.

– Rokote tulee antaa ensin kaikille koronapotilaita hoitaville työntekijöille, sitten mahdollisten tartunnan saavien riskialttiusjärjestyksessä.

– Olemme perheessä sopineet, että seuraamme rokotteen mahdollisten haittavaikutusten ilmentymistä, sillä meillä on sellaisia sairauksia, joihin rokotuksen haitat voivat olla suuremmat kuin rokotteen hyöty, Antero Laukkanen sanoo.

 

Ylös