”Kauneimpia joululauluja ei järjestetä kirkoissa, mutta samaan aikaan karaokebaarissa saa hoilata” – Päivi Räsäsen mukaan rajoitusten on oltava oikeudenmukaisia ja perusteltuja

15.12.2020 klo 17:07 Eduskunta Samuli Rissanen

– Tartuntalain mahdollistavien rajoitusten kohteena olevien toimijoiden ja kansalaisten on koettava myös kohtelun olevan oikeudenmukaista ja perusteltua, Päivi Räsänen sanoo.

Esimerkiksi kirkot ovat sulkeneet jumalanpalvelustilat yleisöltä annettujen suositusten pohjalta eikä esimerkiksi Kauneimpia joululauluja järjestetä.

Miksi samaan aikaan, kun teatterit ja konserttisalit on suljettu, kauppakeskuksiin jonotetaan tungoksissa

– Samalla on kyselty, miksi karaokebaarissa voi ilta-aikaan hoilata 200 ihmistä tai miksi samaan aikaan, kun teatterit ja konserttisalit on suljettu, kauppakeskuksiin jonotetaan tungoksissa, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen evästi hallitusta tartuntautilain muutoksia koskevassa eduskuntakeskustelussa viime lauantaina.

Tuoreen, hallituksen tartuntatautilakiin tekemän muutosesityksen mukaan, viranomainen voisi asettaa alueellisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan silloin, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi.

Velvoitteet ja rajoitukset perustuisivat ihmisten välisten fyysisten kontaktien välttämiseen.

Lakiesitys koskettaa kansalaisten perusoikeuksia, yksityisten elinkeinonharjoittajien oikeuksia samoin kuin myös osaltaan uskonnonvapautta.

Räsäsen mielestä on hyvä, että hallitus ei ulottanut tilojen sulkemisen mahdollistavaa pykälää uskonnon harjoittamiseen, mutta lausuntokierroksella olleeseen versioon nähden määräykset on kohdistettu myös kirkoille, seurakunnille ja muille uskontokunnille.

– Ja toteankin, että uskonnolliset yhteisöt ovat todellakin noudattaneet jo tosiasiallisesti hyvin säntillisesti annettuja suosituksia ja ohjeita, niin hygieniaa, turvaetäisyyksiä kuin myös toimitilojen sulkemista seurakuntaväeltä.

Räsänen muistutti aihetta koskeneessa eduskuntakeskustelussa Jyväskylän tapauksesta, jossa oli kysymys ranskankielisestä afrikkalaistaustaisesta yhteisöstä.

– Saamani tiedon mukaan siinä ei ollut kysymys edes jumalanpalveluksesta vaan syntymäpäiväjuhlista eikä ymmärtääkseni kysymys edes rekisteröidystä uskonnollisesta yhdyskunnasta vaan tällaisesta vapaamuotoisesta yhteisöstä, jota tietenkin koskevat ihan samat säännöt ja periaatteet kuin muitakin yhdistyksiä.

– Mutta periaatteellisesti mielestäni on kuitenkin erittäin tärkeää, että meillä sekä perustuslaissa että Suomea sitovissa kansainvälisissä ihmisoikeusvelvoitteissa uskonnonvapaudelle on säädetty hyvin vahva tila, Räsänen sanoo.

Jos uskonnonvapauteen kajottaisiin niin voimakkaasti, että yksittäiset viranomaiset voisivat määrätä kirkkoja suljettavaksi, Räsäsen mielestä sen tulisi tapahtua poikkeusolojen ja valmiuslain puitteissa, eikä tavallisen lain ja yksittäisten viranomaisten harkinnan pohjalta.

– Mielestäni perustuslakivaliokunnassa tulee hyvin huolellisesti arvioida näiden tartuntatautilakipykälien vaikutusta uskonnonvapauteen ja elinkeinonharjoittajien vapauteen.

Hänen mielestään voitaisiin pohtia, olisiko perusoikeuksien kannalta parempi edetä valmiuslain ja poikkeusolojen kautta.

– Lakikokonaisuudessa nämä ovat onneksi määräaikaisia eli ne on säädetty olemaan voimassa vuoden 2021 loppuun saakka ja koskemaan räätälöidysti nimenomaan tätä covid-epidemiaa,

– Mutta itse toivon, että pysyvään tartuntatautilakikokonaisuuteen ei jäisi suoraan perusoikeuksiin kajoavia toimia, ei varsinkaan uskonnonvapauden alueelta, Räsänen linjaa.

Ylös