Yli 10 prosenttia Suomen tavaraviennistä tulee Pohjanmaan maakunnista – Merenkurkun siltahanketta kannattaisi edistää, Peter Östman sanoo

17.12.2020 klo 13:20 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman muistuttaa, että yli 10 prosenttia Suomen tavaraviennistä tulee Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnista. Hyvät lentoyhteydet ovat tärkeät, mutta myös Merenkurkun siltahanketta kannattaisi vakavasti pohtia.

Östman kiitti eduskunnassa liikenne- ja viestintäministeriä ja hallitusta Kokkolan ja Pietarsaaren lentoyhteyksien turvaamisesta.

Kokonaistaloudellisesti yhteys tulee maksamaan itsensä takaisin esimerkiksi käyttömaksujen muodossa

Hän muistutti myös toisesta hankkeesta eli Merenkurkun ylittävästä sillasta Vaasan ja Uumajan välillä. Sillasta on haaveiltu jo vuosikymmeniä.

Nyt uutta potkua hankkeeseen on tullut siitä, että eräät tutkijat ovat tehneet sillan kustannuksista uudet laskelmat.

Merenkurkun silta avaisi Östmanin mukaan Suomen teollisuudelle uudenlaisen portin Ruotsiin ja Norjaan ja sitä kautta koko Eurooppaan. Hän muistuttaa, että miljarditason hanke ei ole suinkaan pikkujuttu, mutta tänä päivänä löytyy ulkopuolisia rahoittajia, jotka etsivät sijoituksia.

– Ja kokonaistaloudellisesti yhteys tulee maksamaan itsensä takaisin esimerkiksi käyttömaksujen muodossa, Östman muistuttaa.

Ylös