”Ihmettelen, että muut hallituspuolueet eivät pidä tätä ongelmana” – Peter Östman hämmästelee Vasemmistoliiton irtiottoa hävittäjähankinnoissa

2.1.2021 klo 10:03 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattiien kansanedustaja Peter Östman arvioi KD-Kompassissa mennyttä, koronan leimaamaa vuotta. Katse on myös vuoden 2021 haasteissa.

Vuosi 2020 jää historiaan koronakriisin vuoksi. Suomi on pärjännyt viruksen vastaisessa taistelussa melko hyvin verrattuna muihin maihin.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kuitenkin muistuttaa, että vajaa vuosi sitten, alkutalvesta 2020, kansainväliset mediat jo uutisoivat Wuhanista levinneestä viruksesta. Tuolloin hallitus ei kuitenkaan vielä ottanut virusta todesta, eikä edes WHO ollut alkuvaiheessa ”kartalla” tilanteesta.

– Se johti siihen, että myös THL, joka informoi hallitusta, oli alkuvaiheessa väärällä linjalla, Östman sanoo.

– Voisimme itse lainata halvemmalla nämä rahat

Hän muistuttaa, että presidentti Sauli Niinistö kutsui koolle parlamentaarisen keskusteluryhmän, joka koostui hallituspuolueiden ja oppositiopuolueiden puheenjohtajista. Suomi otti tämän jälkeen tiukan linjan ja käyttöönsä valmiuslain sekä laajat sulkutoimet.

– Se oli sen verran vahva psykologinen viesti, että suomalaiset ymmärsivät tilanteen vakavuuden. Meillä on tämän jälkeen ollut paljon helpompaa kuin muissa maissa saada ihmiset noudattamaan suosituksia ja rajoituksia, Östman arvioi.

Koronakriisi toi mukanaan myös velkaantumisen. Suomikin velkaantui viime vuonna 20 miljardia pelkästään koronakriisin hoitamisen vuoksi.

Östmanin mukaan nykytalous ei ole kestävällä pohjalla; Sekä Euroopan keskuspankki ja Yhdysvaltain keskuspankki painaa lisää rahaa, mikä ei voi pitkällä aikajänteellä olla oikea ratkaisu.

– Se tulee näkymään korkeana inflaationa ja välillä deflaationakin. Kiinteistöjen arvo laskee, kun samalla velka kasvaa. Se tulee johtamaan taloudelliseen katastrofiin.

Suomen ei olisi pitänyt mennä mukaan EU:n elpymispakettiin, jonne maksetaan yli kuusi miljardia ja josta saadaan takaisin kolme miljardia.

– Voisimme itse lainata halvemmalla nämä rahat, Östman sanoo.

Eduskuntapolitiikassa alkuvuotta leimaa yhä koronakriisin hoito tartuntatautilain käsittelyn muodossa. Myös saavutettu Brexit-sopu on valiokuntien käsittelyssä.

Vasemmistoliitto esitti joulun alla hävittäjähankintojen perumista. Östman pitää Vasemmistoliiton irtiottoa hallituksen linjasta hämmästyttävä.

– Ihmettelen, että yksikään muu hallituspuolue koe tätä ongelmaksi, sillä se on täysin poikkeuksellista toimintaa eikä edes parlamentaarisesti hyväksyttävää.

Östmanin kotimaakunnassa Keski-Pohjanmaalla tavoitteet kuntavaaleihin ovat korkealla, sillä KD:n kannatus oli viime kuntavaaleissa alueella yli kahdeksan prosenttia.

– Tavoittelemme nyt vielä parempaa tulosta, joka tarkoittaa isompaa määrää ehdokkaita, Östman sanoo.

Kuuntele koko Östmanin haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 2.1.2021 klo 12.50

Ylös