”Ehdokkaaksi lähdetään, kunhan vain kysytään” – Kristillisdemokraattien ehdokasmäärä ylitti 1000:n rajan vuodenvaihteessa

4.1.2021 klo 11:25 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien ehdokasrekrytointi oli syksyn aikana haasteellista, sillä empijöitä oli paljon. Vuoden loppua kohti tilanne on piristynyt. KD:n puheenjohtaja Sari Essayah kertoo, että tällä hetkellä ehdokastilanne muistuttaa hyvin paljon neljän vuoden takaista.

Kuntavaalit ovat volyymivaaliit, joissa onnistuneella ehdokasrekrytoinnilla ja ehdokkaiden määrällä on valtavan suuri merkitys.

Kristillisdemokraattien ehdokasrekrytointi lähti Sari Essayah’n mukaan kunnolla liikkeelle loppusyksyllä ja 1000:n ehdokkaan raja meni rikki vuodenvaihteessa.

Essayah on laittanut myös itsensä likoon ehdokkaiden kalastamisessa; Vuoden ensimmäisinä päivinä hän kertoo soittaneensa Keski-Suomen potentiaalisia ehdokkaita läpi.

– Kyllä ehdokkaaksi lähdetään, kunhan vain kysytään, hän rohkaisee.

Kaikkiaan ehdokkaita on tällä hetkellä (4.1.) 1022. Tilanne on Essayah’n mukaan hyvin samantapainen kuin neljä vuotta sitten.

Syksy oli ehdokasrekrytoinnin kannalta haastavaa, sillä empijöitä oli vielä paljon. Rekrytointi kuitenkin piristyi loppuvuodesta; Essayah kertoo, että joulupyhienkin aikana ehdokaslomakkeita on saapunut.

Kaikkiaan ehdokkaita on tällä hetkellä (4.1.) 1022. Tilanne on Essayah’n mukaan hyvin samantapainen kuin neljä vuotta sitten.

Vielä on kuitenkin tehtävää, sillä Kristillisdemokraateilla oli viime kuntavaaleissa noin 2000 ehdokkaan joukko. Tavoitteena on ollut niin ikään saada oma ehdokas jokaiseen kuntaan.

Piireistä parhaiten ehdokasrekrytointi on sujunut Lapissa, jossa jo 84 prosenttia ehdokaspaikoista on täynnä. Toisessa päässä Varsinais-Suomessa ehdokasmäärästä on saatu kokoon vajaa 40 prosenttia.

Keskiarvoa parempi tilanne on Etelä-Savossa (77,6%) ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa (67,9%) ja Keski-Pohjanmaalla (62,3%).

Väkirikkaissa Helsingissä ja Uudenmaalla ehdokasmääristä on koossa noin puolet. Esimerkiksi Helsingissä ehdokkaita on nyt 57, kun yhteiselle listalle Sinisten kanssa mahtuu 99 kristillisdemokraattia.

 

Ylös