Kaupunginvaltuutettu, rehtori Petteri Muotka, Jyväskylä: ”Ei populismia vaan rakentavaa keskustelua”

23.1.2021 klo 19:57 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

Viikon KD-valtuutettu Petteri Muotka on Jyväskylän kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja rehtori, joka sekä liikkuu itse paljon että johtaa liikunnasta palkittua koulua.

Rehtori Petteri Muotka aloitti viime vuonna Jyväskylän kaupunginhallituksessa Tomi Kuosmasen muutettua töihin ulkomaille. Tätä ennen hän toimi sivistyslautakunnassa. KD-kaupunginvaltuutetut ovat Muotkan ohella kokenut kuntapäättäjä, syyttäjä Marika Visakorpi, kasvatustieteen tohtori ja erityisopettaja Mia Puolimatka sekä valtuustoon Kuosmasen tilalle noussut opettaja Rami Sipilä.

– Hyvillä mielin voin todeta valtuustoryhmästä, että kyllä tähän joukkueeseen on ollut alusta asti mukava kuulua. Toiminta on hyvähenkistä, asiantuntevaa ja sitoutunutta, Muotka sanoo.

Hän työskentelee Jyväskylän kristillisellä koululla rehtorina. Samassa koulussa hän on toiminut  reilut kymmenen vuotta, ensin luokan- ja liikunnanopettajana ja nyt jo kahdeksatta vuotta rehtorina.

Petteri Muotka naurahtaa menneensä läpi kaikissa vaaleissa, joissa on ollut mukana.

–  Näin se on. Kolmet vaalit on käyty. Ylioppilaskunnan vaalit 2007, kuntavaalit 2017 ja seurakuntavaalit 2018. Läpi menin.

Hän lähti ylioppilaskunnan vaaleissa 2007 kristillisten opiskelijoiden listalle.

– Halusin tunnustaa väriä. Olin valmistumassa luokan- ja liikunnanopettajaksi.

Samoissa vaaleissa ehdolla oli myös muuan Touko Aalto, josta myöhemmin tuli Vihreiden puheenjohtaja ja kansanedustaja.

– Kävi niin, että sain suurimman henkilökohtaisen äänimäärän.

Kuntavaalien alla 2017 Muotka oli vähän itsekin miettinyt, pitäisikö olla mukana. Marika Visakorpi ja Rami Sipilä ja muutamat muutkin kyselivät häntä ehdolle.

– Ei paljon tarvinnut taivutella, hän kertoo.

Kristillisen koulun rehtorina hän on oppinut sekä ajankäytön hallintaa että itsensäjohtamisen taitoa. Päivät saattavat olla työntäyteisiä ja hektisiä.

Olen kokenut kutsumuksena saada olla vaikuttajana tällaisessa paikassa.

– On pyrittävä priorisoimaan, mitkä ovat niitä tärkeimpiä tehtäviä. Joskus pitää tehdä aikaisin aamulla, jos haluaa rauhassa jotain suunnitella.

– Olen kokenut kutsumuksena saada olla vaikuttajana tällaisessa paikassa, hän sanoo.

Vaimolta tuli tuki politiikkaan lähtöön.

– Näiden on oltava yhteisiä päätöksiä. Olemme olleet naimisissa vähän yli 10 vuotta.

– Yhdessä harrastamme kävelylenkkeilyä ja ruuanlaittoa – tai ainakin yhdessä syömistä, Petteri Muotka naurahtaa.

Jyväskylän taloustilanne oli heikko jo ennen koronaa. Muotka istuu taloustoimikunnassa. Hän kertoo, että valtionhallinnon koronatuet helpottivat loppuvuotta.

– Jotta emme ajautuisi kriisikunnaksi pitäisi säästöjä tuleville vuosille löytää tähän tietoon noin 30-40 miljoonaa. Se on iso luku, kun budjetti on vähän yli miljardin.

–  Vaikea on löytää löysiä kohtia kaupungin taloudesta. Aika tehokkaasti on jo mitoitettu peruspalvelut, sivistyksen ja opetuksen ja soten puoli. Yhtälö on hankalanoloinen, helppoja päätöksiä ei ole luvassa, Muotka ennustaa.

Jyväskylän pienehköt verotulot selittyvät osin kaupungin väestörakenteella. Asukkaista monet ovat pienituloisia opiskelijoita.

Rehtorille ja koko tiimille viime kevään koronasulku toi runsaasti uutta.

–  Se, että korona sulki koulut, oli iso ponnistus. Siirtyminen etäopetukseen vaati nopeaa digiloikkaa. Paljon opittiin uutta lyhyessä ajassa.

Muotka toteaa, että eniten uudesta tilanteesta kärsivät varmasti ne, jotka olisivat eniten tukea tarvinneet.

– Tietynlaista oppimis- ja hyvinvointivajetta tuli. Sen tasaamiseen olemme mekin saaneet tälle lukuvuodelle valtion hankerahoitusta.

Hän pitää hienona asiana sitä, että viime syksy ja alkanut kevätlukukausi on voitu toimia lähiopetuksessa.

– Päivä kerrallaan on edetty, ryhmiä erillään pitäen. Tiukoilla ohjeistuksilla tilanne saadaan kenties rauhoittumaan, Muotka arvelee.

Hän iloitsee työporukastaan.

– Tämä meidän tiimi on ammattimaisesti ja sitoutuneesti hoitanut hommaa. Olen kiitollinen, kuinka hieno työyhteisö meillä on.

Samoin hän kiittelee valtuustoryhmäänsä.

–  KD-valtuustoryhmän toimintaa pidän tosi hyvänä ja asiallisena.

– Ja kyllä ylpeä saa olla myös kansanedustajistamme, esimerkiksi Sari Essayah’n viimeisimmät TV-esiintymiset ovat olleet todella vakuuttavia.

– Ehkä se on niin, että mitä pimeämmäksi aikamme muuttuu, sitä enemmän vaatii rohkeutta pitää esillä perinteisiä kristillisiä arvoja.

En toivo toisten alasampumista vaan mieluummin rakentavaa keskustelua

Hän ei kaipaa yleiseen keskusteluun enempää populismia.

– En toivo toisten alasampumista vaan mieluummin rakentavaa keskustelua.

Ja kun pitää päästä tuulettumaan, lähtee Petteri Muotka hiihtämään tai pitkälle fillarilenkille, pelaamaan joko tennistä tai sitten sulkapalloa, jääkiekkoa, kaukalopalloa tai sählyä. Tai jos ei mitään näistä edellisistä, niin sitten hän pinkaisee metsään juoksemaan.

Petteri Muotka, ehdolla Jyväskylässä

• 39-vuotias
• naimisissa, asuu Jyväskylän Savelassa
• KM, luokan- ja liikunnanopettaja
• Jyväskylän kristillisen koulun rehtori
• kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, maakuntavaltuutettu, kirkkovaltuutettu
• harrastaa monipuolisesti liikuntaa ja urheilua

”Lähes jääkiekkoammattilainen”

Petteri Muotkan unelma pikkupoikana oli tulla jääkiekkoilijaksi ja jalkapalloilijaksi.

– Molempia pelasin samalla innolla.

Lapsuudenkoti oli Ristiinassa. Vanhemmat kuljettivat treeneihin Mikkeliin, mutta nuori Petteri ei vielä ajatellut, että jääkiekosta voisi tulla ammatti.

Hän oli kuitenkin jo alaikäisenä Mikkelin Jukurien kokoonpanossa. Mestiksen voitto tuli Jukureissa 2001 ja 2002.

Opettajaksi valmistuttuaan hänellä oli jääkiekossa toinen tuleminen, kun hän oli D Teamin luottopakkeja. Silloin hän pelasi päätoimisesti Mestiksessä, ja pääsi osallistumaan toisinaan liigajoukkue-Jypin treeneihin.

– Siinä oli toisen kerran ammattilaisuus vielä lähellä.

Mitään ei jäänyt hampaankoloon, vaikka peliura lopulta katkesi.

–  Ehdottomasti on isot plus-merkit. Olen kiitollinen, että pääsin tuonkin verran ammattimaisesti tekemään.

– Uusi kova valmentaja nappasi minut mukaan juniorijoukkueesta, kun puuttui peruspuolustaja. En ollut koskaan mikään tähtipelaaja, Muotka kertoo.

Nyt on jo lähes 10 vuotta peliuran päättymisestä.

– Mutta harrasteporukoissa on päässyt pelaamaan. Olen iloinen, että minulla on liikunnassa ja urheilussa vähän kaikkea, monipuolisesti.

Muotka kannustaa kaikkia liikkumaan, ja antaa paljon liikuntaa harrastavana hyvän esimerkin. Hänen johtamansa koulu on edelläkävijä lasten motivoimisessa liikkumiseen. Keski-Suomen Urheilugaalassa Jyväskylän kristillinen koulu palkittiin tammikuun lopussa 2020 Vuoden lasten liikuttaja -tunnustuksella.

– Luokissa on puolapuita ja jumppavälineitä, aulassa iWall-peliseinä, pingispöytiä sekä juoksumatto.

– Jokaisen lapsen ja aikuisen pitäisi saada myönteisiä kokemuksia liikunnasta ja löytää itselle mieluisa tapa liikkua.

Muotka rohkaisee toisiakin, että kun tottuu liikkumaan säännöllisesti, motivoi siitä saatava hyvä olo ja virkeä mieli liikkeelle.

– Vaikka joskus lähtiessä väsyttäisikin pitkän päivän jälkeen.

Jokaisen lapsen ja aikuisen pitäisi saada myönteisiä kokemuksia liikunnasta ja löytää itselle mieluisa tapa liikkua.

Häntä on kyselty Jypiin ja Discokseen juniorivalmentajaksi.

–  En ole lähtenyt, sillä haluan tehdä kunnolla sen, minkä lupaan. Ne tehtävät ovat aikaavieviä, ja minulla on jo luottamustoimissa ja työssäni aikataulutettavaa.

Liikunta lienee sukuvika Muotkan miesväellä, sillä velipoika valmentaa ammatikseen, ja isäkin pelasi jääkiekkoa ja jalkapalloa. Joukkueeseen ei häntä kuitenkaan työnnetty, vaan se oli oma toive.

Vanhemmat toimivat kolmen koon ohjesäännöllä: kuskasivat aina, kustansivat ja kannustivat.

– Olen vanhemmilleni tosi kiitollinen.

 

– Uudenvuoden lupaukset nopeasti unohtuvat. Oleellista on löytää sisäinen motivaatio liikkumiseen. Sen voin luvata liikkumaan lähteville, että siitä saa hyvän olon ja hyvän mielen, liikunnanopettaja ja rehtori Petteri Muotka kannustaa.

Jyväskylän kristillisen koulun rehtori Petteri Muotka ja opettaja Jukka Sinnemäki Keski-Suomen Urheilugaalassa 31. tammikuuta 2020 vastaanotettuaan Vuoden lasten liikuttaja 2019 -tunnustuksen.

Ylös