”Tampereen valtuustossa Coxaa ja Sydänsairaalaa puolustetaan, mutta eduskunnassa teot osoittavat päinvastaista” – Sari Tanus kritisoi edustajakollegoita häilymisestä

2.3.2021 klo 18:03 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n lääkäri-kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Sari Tanus pitää Coxasta ja Sydänsairaalasta käytävää keskustelua äänestäjien aliarvioimisena.

Vilkas keskustelu Coxaan ja Sydänsairaalaan liittyen on Tanuksen mukaan osoittanut, kuinka politiikassa ajetaan surutta kaksilla rattailla.

– Olemalla samanaikaisesti kahta vastakkaista mieltä aliarvioidaan täysin äänestäjien kykyä ymmärtää käsittelyssä olevia asioita

– Kun kuuntelee hallituspuolueiden tamperelaisten edustajien kommentteja aiheeseen liittyen ja toisaalta seuraa samojen edustajien toimia eduskunnassa ja ministeriön suuntaan, niin ei voi kuin hämmästellä.

– Olemalla samanaikaisesti kahta vastakkaista mieltä aliarvioidaan täysin äänestäjien kykyä ymmärtää käsittelyssä olevia asioita, Tanus sanoo.

Hän muistuttaa, että Tampereen valtuustossa kaikki haluavat ilman muuta säilyttää Coxan, Sydänsairaalan ja Finlabin. Mutta hallituksessa toimiessaan, sotea valmistellessaan, teot osoittavat päinvastaista.

– Myös tamperelainen pääministeri ja kaupunginvaltuutettu Sanna Marin pystyy olemaan asiasta eri mieltä, jopa itsensä kanssa, Tanus kritisoi.

Hänen mukaansa on tärkeä ymmärtää, että kyse ei ole hienojen rakennusten ja Coxan ja Sydänsairaalan kylttien säilyttämisestä vaan nimenomaan näiden Pirkanmaan lippulaivojen hiotun, kustannustehokkaan, potilaslähtöisen ja suurta potilastyytyväisyyttä aikaansaaneen toiminnan säilyttämisestä ja jatkumisen turvaamisesta. Kustannustehokkuuden ja potilastyytyväisyyden luulisi hänen mukaansa olevan tärkeää myös uutta sote-esitystä tehtäessä.

Se, että monista vaikutusyrityksistä, kokouksista, vetoomuksista, neuvotteluista ja lausunnoista huolimatta ministeriössä ei suostuttu muuttamaan hallituksen esitystä näiden yksiköiden nykyisen toiminnan jatkumisen mahdollistamiseksi, kertoo kuitenkin Tanuksen mielestä vahvasti jostakin.

– Mielestäni se kertoo vahvasta periaatteellisesta ideologiasta, jonka alle jää yksiköiden todellisen toiminnan arvioiminen niin potilaiden kuin hyvinvointialueiden kannalta, ja poljetuksi tulevat myös lääketieteelliset faktat ja ammattitaitoisten lääkärien työ, Tanus toteaa.

Hän muistuttaa, että se, mitä tutkimuksia ja hoitoja kukin potilas tarvitsee, perustuu ja pitää perustua lääkärien lääketieteelliseen arvioon ja lääketieteellisiin kriteereihin. Kyse ei siis ole hallinnollisista tai virkapäätöksistä.

Virkalääkärivaatimukset ja niiden perustelut eivät Tanuksen mielestä ole kestäviä eivätkä ymmärrettäviä.

Sote-esityksessä on vaatimus tietystä määrästä hyvinvointialueen omaa toimintaa.

–  Jos näiden kuntien ja sairaanhoitopiirien omistamien, niiden määräysvallassa ja ohjauksessa olevien yksiköiden toimintaa ei nähdä eikä ymmärretä hyvinvointialueen omana toimintana, niin taustalla olevana syynä en näe muuta kuin paksujen lasien periaatteellista ideologiaa.

– Näin suurissa asioissa ja niiden linjauksissa ideologian sijaan kärkenä pitää olla terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, potilaslähtöiset, hyvin toimivat hoitoketjut ja kustannustehokas, laadukas toiminta, mikä näissä yksiköissä on hyvinvointialueen yhtiömuotoisesti toteutettua omaa toimintaa, Tanus painottaa.

Hän toivoo, että eduskuntakäsittelyssä järki voittaa ja tarvittavat muutokset saadaan aikaiseksi.

– Pirkanmaan lippulaivojen hyvän toiminnan jatkuminen on mahdollistettava ja turvattava. Se ei ole keneltäkään pois, vaan päinvastoin palvelee paitsi pirkanmaalaisia myös laajalti muitakin potilaita.

Ylös