”Jääkö Suomi irralleen kansainvälisestä yhteistyöstä rokotteiden kehittämisessä?” – Kahdeksan kansanedustajaa kysyy asiaa hallitukselta

5.3.2021 klo 17:53 Eduskunta Samuli Rissanen

Kahdeksan kansanedustajaa kolmesta puolueesta on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa he kertovat huolensa siitä, että Suomi jää muista maista jälkeen rokotetutkimuksessa ja seuraaviin korona-aaltoihin varautumisessa.

Suomen rokotetutkimuksen tilasta ja tuleviin korona-aaltoihin varautumisesta huolissaan olevat kansanedustajat kysyvät hallitukselta, mitkä ovat Suomen pitemmän tähtäimen tavoitteet rokotteisiin liittyvän hankintaosaamisen, rokotetutkimuksen sekä tutkimukseen liittyvän kansainvälisen yhteistyön kehittämisessä.

Kenties Suomikin olisi voinut olla mukana yhteistyöverkostossa

Kahdeksan kansanedustajan allekirjoittamassa kysymyksessä tiedustellaan myös, onko Suomi harkinnut mahdollisuutta liittyä Tanskan, Itävallan ja Israelin perustamaan First Movers -ryhmään.

Israel, Tanska ja Itävalta ilmoittivat torstaina 4. maaliskuuta yhdistävänsä voimansa rokotetutkimuksessa ja perustavansa yhteisen tuotekehitysrahaston sekä selvittävänsä myös yhteisen rokotetuotannon aloittamista myöhemmin.

Kansanedustajat vetoavat hallitusta pohtimaan, että kenties Suomikin olisi voinut olla mukana tässä yhteistyöverkostossa. Osapuolten ilmoituksen mukaan ryhmään olisi vielä muidenkin maiden mahdollista liittyä.

– Pienten maiden kannattaa tehdä yhteistyötä. Suomen on tärkeää olla mukana kaikissa yhteistyöverkostoissa ja ottaa myös oppia niiltä mailta, jotka ovat rokottamisessa meitä paljon pidemmällä, kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Peter Östman sanoo.

Hän muistuttaa, että mikäli virus muuntuu, tai rokotteen suoja jää lyhytaikaiseksi, voidaan Suomessakin tarvita vielä miljoonia uusia rokotteita.

– Toistaiseksi meillä ei ole varmaa tietoa siitä, kuinka pitkäksi aikaa nykyiset rokotteet tuottavat immuniteettia koronavirusta vastaan. Viruksen mutatoituminen nykyistä vaarallisemmaksi tai nykyrokotteille resistentiksi on mahdollista, kansanedustajien allekirjoittaneessa kysymyksessä todetaan.

KD:n Peter Östmanin ohella kysymyksen allekirjoittivat kansanedustajat Heikki Vestman (kok), Sanna Antikainen (ps), Sari Essayah (kd), Ville Rydman (kok), Vilhelm Junnila (ps), Päivi Räsänen (kd) ja Antero Laukkanen (kd).

 

Juttua korjattu 5. maaliskuuta klo 18.53

Muutettu kansanedustajien määräksi kahdeksan aiemmin julkaistun yhdeksän sijaan. Kansanedustaja Sari Tanus ei ollut allekirjoittajien joukossa.

 

 

Ylös