”Liikunta on monen lapsen ja nuoren jaksamisen kulmakivi” – Sari Essayah on huolissaan koronakriisin aikana liikuntaharrastuksensa jättäneistä nuorista
4.3.2021 klo 17:47 Eduskunta Samuli Rissanen
– Suomalaiset liikuntajärjestöt ovat arvioineet, että tähän mennessä koronakriisin aikana liikuntaharrastuksen on jättänyt 25 000 nuorta. Mikäli sulku jatkuu, on mahdollista, että määrä tuplaantuu, Sari Essayah toteaa.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) jäsen Sari Essayah muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että liikunta- ja urheilu on monelle lapselle ja nuorelle fyysisen ja henkisen jaksamisen kulmakivi.
Suomalaiset liikuntajärjestöt ovat arvioineet, että tähän mennessä koronakriisin aikana liikuntaharrastuksen on jättänyt 25 000 nuorta. Mikäli sulku jatkuu, on mahdollista, että määrä tuplaantuu.
– Tämä on todella huolestuttavaa, koska ainoastaan noin kolmasosa lapsista ja nuorista liikkuu tälläkään hetkellä riittävästi suosituksiin nähden, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.
– Millä tavalla me voimme huolehtia siitä, että lasten ja nuorten tulevaisuus, heidän fyysinen kuntonsa ja henkinen jaksamisensa liikuntaharrastusten kautta voidaan varmistaa?
Hän muistuttaa, että alakoululaisen kohdalla tarpeellinen liikuntamäärä olisi noin kaksi tuntia päivässä.
– Millä tavalla me voimme huolehtia siitä, että lasten ja nuorten tulevaisuus, heidän fyysinen kuntonsa ja henkinen jaksamisensa liikuntaharrastusten kautta voidaan varmistaa.
– Kyse ei ole vain harrastamisesta vaan koko kansakunnan terveydestä. Mitkään sote-uudistukset eivät tule kestämään, jos terveyden edistämistä ja sairauksien ennaltaehkäisemistä ja liikunnallisen elämäntavan omaksumista ei oteta tosissaan, Essayah arvioi.
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan kysymys on liikunnallisen elämäntavan vähentymisestä lasten ja nuorten keskuudessa, johon vaikuttaa viime kevään pitkä etäopetusjakso ja myös harrastusten pitkä tauolla oleminen.
Siksi myös hallitus on rajannut korona-aikana tehdyt lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitustoimet ajallisesti ja laajemminkin lähtenyt ”aikuiset joustavat ensin”-politiikasta.
– Rohkenen vastata: Katse kääntyy tässä koteihin, niihin perheisiin, joissa vaikeanakin ajanjaksona on jaksettu liikkua yhdessä luonnossa ja nauttia lähestyvästi keväästä.
– Vaikka harrastuksiin kohdistuukin nyt valitettavia rajoituksia yli 12-vuotiailla, ne voivat jatkua alle 12-vuotiaiden osalta, Saarikko vastasi.