”Jakelu on surkeasti epäonnistunut” – Antero Laukkanen vaatii hallitukselta välittömiä toimia rokotustahdin moninkertaistamiseksi

9.3.2021 klo 14:15 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen vaatii hallitukselta välittömiä toimia rokotusnopeuden moninkertaistamiseksi.

– Kaikki mahdolliset toimijat on nyt valjastettava työhön, jotta rokotussuoja lisääntyisi Suomessa mahdollisimman nopeasti, hän sanoo.

– Samaan aikaan kun rokotukset etenevät hitaasti, varastoissa seisoo satojatuhansia rokotteita

Hallitus ja THL on jatkuvasti viestittänyt, ettei rokotuksia voida antaa nykyistä nopeammin, koska rokotteita ei ole saatu. Tämä ei Laukkasen mukaan pidä paikkaansa: Suomeen on saapunut THL:n tietojen mukaan tämän viikon erä mukaan lukien jo yli 900.000 rokotetta, ja ensi viikolla luku on jo yli miljoona rokotusannosta.

– Samaan aikaan kun rokotukset etenevät hitaasti, varastoissa seisoo satojatuhansia rokotteita, Laukkanen kertoo.

Jakelu on hänen mielestään surkeasti organisoitu.

– Vaikuttaa siltä, että hallitus epäröi hyödyntää yksityisen sektorin tarjoamia kanavia, kuten työterveyshuoltoa, apuna rokotteiden jakamisessa ja rokottamisessa. Tämä on suoranaista ylpeyttä ja yksityisen sektorin väheksymistä, Laukkanen sanoo.

Päivittäistä rokotustahtia on hänen mukaansa lisättävä nykyisestä noin 20 000 rokotuksesta vuorokaudessa.

Työterveyshuolto on otettava Laukkasen mukaan koko laajuudessa käyttöön.

– Yksityisen sektorin avun vastaanottaminen rokotejakelussa ei ole tässä tilanteessa osoitus hallituksen heikkoudesta, vaan käytännöllistä viisautta.

– Rokotuksien mahdollisimman nopea antaminen tulee olla hallituksen prioriteetti, nyt hallitus keskittyy siihen, miten Suomi suljetaan. Tämä linja tulee Suomelle kalliiksi, hän arvioi.

Hän muistuttaa THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja ja tutkimusprofessori. Mika Salmisen sanoneen tänään YLE:n Aamu-lähetyksessä: Kaikki riippuu siitä, miten nopeasti saadaan rokotuksia maahan ja ehditään rokottaa ihmiset.

– Eikö Salminen tiedä, että varastoissa on tänäänkin lähes 300.000 rokotetta odottamassa jakelua, Laukkanen kysyy.

Tällä hetkellä (9.3.) yhden rokoteannoksen saaneita on Suomessa 490 735. Se on 8,9 prosenttia väestöstä.

 

Ylös