Björn Cederberg ja KD-ryhmä aktiivisimpia Kuopion kaupunginvaltuustossa – Savon Sanomat laski puheenvuorojen määrän ja mitan

11.3.2021 klo 09:52 Politiikka Kristiina Kunnas

Pohjois-Savon suurin sanomalehti Savon Sanomat laski Kuopion kaupunginvaltuustossa käytetyt puheenvuorot sekä puheajan. Kristillisdemokraattien ryhmä kipusi kärkeen, kun käytetty puheaika suhteutettiin valtuutettujen määrään. – Itse arvelin, että olisimme jossain puolenvälin paikkeilla, kertoo myönteisesti yllättynyt KD-valtuustoryhmän puheenjohtaja Björn Cederberg.

– Yllätyin, kun näin mustaa valkoisella, Kuopion KD-kaupunginvaltuutettu Björn Cederberg kertoo KD-Lehdelle.

Kuopiossa ilmestyvä maakunnan päälehti Savon Sanomat oli listannut viime sunnuntain (7. maaliskuuta 2021) juttuunsa kaupunginvaltuuston jäsenien pitämien puheenvuorojen määrät ja pituudet reilun vuoden ajalta vuoden 2019 marraskuulta tämän vuoden helmikuulle. Tuohon ajanjaksoon mahtui 12 kokousta.

– Jos olisi pitänyt itse arvioida, olisin sanonut, että olen varmasti jossain valtuuston puhemäärien puolenvälin alapuolella.

– Ajattelin ensin, että tässä on ehkä virhe. Mutta niin se vain on, että sekä minä ryhmäpuheenjohtajana että KD-valtuutettu Rauno Taskinen olemme puhuneet paljon, kumpikin 17 kertaa, Cederberg kertoo.

Valtuustoryhmän kokoon suhteutettuna eniten äänessä olivat nimenomaan Kristillisdemokraatit.

Cederberg nousi kaikkien valtuutettujen joukosta kokonaispuheajassa kolmanneksi Vasemmistoliiton Erkki Virtasen ja Keskustan Aleksi Eskelisen jälkeen.

– Kaikki oli sekunnin tarkkuudella mitattu.

– Omalla kohdallani olen kokenut puheenvuoron pyytämisen kynnyksen jopa matalampana Teams-ympäristössä kuin livenä salissa, Björn Cederberg kertoo.

Digiloikka on hänen mielestään onnistunut hyvin, pieniä teknisiä kömmähdyksiä lukuunottamatta.

– Joku ei ole saanut kameraa auki tai muuta takkua on ollut, mutta paljon on plussaa.

– Kovasti tykkään siitä vuorovaikutteisuudesta, ja se jää valitettavasti puuttumaan Teams-kokouksissa.

Cederberg on jälleen ehdolla kaupunginvaltuustoon. Hän jätti lääkärintyön taakseen kolmisen vuotta sitten, mutta jatkaa edelleen pastorina.

Tunnen, että olen saanut sekä voimia että armoa. Olen halunnut pitää yllä sellaista asennetta, että valitsen tykätä niistä asioista, joita teen.

– Olen välillä ihmetellyt, miten ehdin aiemmin sekä työskennellä lääkärinä, vastata seurakunnasta että toimia kaupunginvaltuutettuna merkittävällä paikalla.

– Tunnen, että olen saanut sekä voimia että armoa. Olen halunnut pitää yllä sellaista asennetta, että valitsen tykätä niistä asioista, joita teen. Silloin ei koe negatiivista stressiä, kun itse asennoituu niin, että tämä on kivaa ja tätä haluan tehdä.

Cederberg kirjoittaa blogia ja on päivittänyt kotisivuilleen (bjorncederberg.fi) tekstiä.

– Olin syksyllä 1985 lääkäripäivillä, jonka arkkiatri Arvo Ylppö avasi. Hän oli lähes 100-vuotias. Olin haltioissani, sillä hän piti avauspuheensa sujuvasti suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja vieläpä ilman papereita.

– Silloin ajattelin, että tuosta haluan ottaa esimerkkiä ja tuollaista opiskella, Cederberg kertoo.

Hänellä on vinkki koronan koettelemille ja valitukseen taipuvaisille.

– Kannattaa puhua itselleen myönteisesti, ja valita kiitollisuus. Se varjelee ihmisen mieltä, Cederberg lupaa.

 

 

 

 

Ylös