– Säästöjä ei voi ottaa enää oppilaiden ja opettajien selkänahasta, sanoo hyvinkääläinen opettaja Virva Letto

15.3.2021 klo 14:22 Henkilöt Merja Eräpolku

– Kuntapäättäjiin tarvitaan eri kouluasteiden opettajia, jotka tuntevat realistisesti kouluarjen ja sen nykytodellisuuden. Kun päätetään leikkauksista niin päättäjissä tulisi olla opetuksenammattilaisia, jotka tietävät  mitä tarkoittaa, kun säästetään tuntijaosta, jakotunneista tai suurennetaan ryhmäkokoja tai vähennetään koulunkäyntiohjaajia, sanoo Virva Letto.

Uskonnon ja historian lehtori Virva Letto, 53, on toistamiseen ehdokkaana kuntavaaleissa Hyvinkäällä.

– Olen ollut yli 20 vuotta opettajana yläkoulussa ja jonkinlainen tuntuma on näihin asioihin. Koulut, kasvatus, lapset ja nuoret ovat ykkösaiheeni. Äänestäjät ratkaisevat, miten kunnat pitävät huolta oppilaista, opettajista ja opetuksen laadusta.

Letto kertoo, että Hyvinkään kestävän talouden ohjelmassa viime vuonna kohdistui eniten säästöpaineita sivistystoimeen. Sivistystoimi on Hyvinkäällä suurin toimiala, koska sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät Keusoten alaisuuteen.

– Huolenaiheeni on, että säästöpaineita tulee vielä lisää. Haluan, ettei peruskouluja kurjisteta enää enempää ja että opetus ja kasvatus saisivat ne resurssit, joilla työ onnistuu lasten ja nuorten parhaaksi.

Letto muistuttaa, että säästöt ovat usein pois heikoimmilta eli niiltä, jotka tarvitsevat eniten tukea.

– Etäkoulusta jää varmasti osalle oppimiseen aukkoja ja vaatii ehkä vuosien työn ja tuen joissakin tapauksissa. Säästöjä ei voi ottaa enää oppilaiden ja opettajien selkänahasta.

– Nuorten pahoinvointi on otettava todesta eli ennaltaehkäiseviin toimiin tulisi suunnata resursseja ajoissa. Nuori ei voi odottaa avun saamista kauaa.

Hyvinkäällä yksi suuri huolenaihe on nuorten lisääntynyt huumausaineiden käyttö.

– Meillä ei ole varaa menettää näitä nuoria. Matalankynnyksen apua tulisi olla tarjolla enemmän,  ja kokemusasiantuntijoita voisi käyttää enemmän niin huumeiden käyttäjien kuin heidän perheiden tueksi.

Valtuustossa Virva Letto haluaisi olla edistämässä kotihoidon kuntalisän palauttamista Hyvinkäälle, jotta perheillä olisi todellinen vallinnan mahdollisuus hoitaa alle 3-vuotiaat lapsensa kotona.

– Itse sain nauttia tuosta edusta nuorimmaiseni kohdalla, kun muutimme Hyvinkäälle. En antaisi tuota aikaa pois mistään hinnasta.

Leton kaksi vanhinta lasta ovat jo muuttaneet jo pois kotoa opiskelijoina. Kuopus on lukiossa ensimmäistä vuotta ja harrastaa taitoluistelua.

– Tarvittaisiin myös lisää hyviä liikuntapaikkoja kaikenikäisille, ne tukisivat kuntalaisten hyvinvointia. Yksi pieni ihmisten arkeen vaikuttava parannus olisi lukollinen pyöräparkki asemalle.

Reija Taupila sai neljä vuotta sitten houkuteltua Virva Leton mukaan kuntavaaleihin.

–  Aluksi ajattelin olla sitoutumattomana. Mutta päätin sitten, että lähdetään kunnolla mukaan ja liitytään puolueeseen. Liittymiseen vaikutti myös todella hyvä kuntavaaliohjelma, joka kantoi nimeä ”Inhimillisempi ote”, ja puolueen puheenjohtajan Sari Essayahin asiantuntevat kannanotot ja selkeät esiintymiset, kertoo Hyvinkään osaston aktiivina toiminut Virva Letto.

– Olen saanut neljä vuotta seurata toisena varavaltuutettuna Hyvinkään kuntapolitiikkaa. Tuntui mielekkäälle lähteä ehdolle myös 2021 vaaleihin. Nyt minulla on aikaa enemmän, kun ei ole enää pieniä lapsia.

Haluan olla hälventämässä ennakkoluuloja ja saada ihmiset huomaamaan KD:n upeat ja huolella mietityt tavoitteet ja ohjelmat.

KD on arvopuolue, jonka arvot ja tavoitteet tuntuvat Letosta hyviltä ja omilta.

–  Kristilliset arvot – ihmisoikeudet, ihmisarvo ja lähimmäisenrakkaus – näkyvät puolueen arvoissa ja sisällöissä. Ne ovat itsessään tärkeitä, ja arvot vaikuttavat päätöksenteossa.

Hän toteaa, että yhteiskunnan muuttuessa myös arvot muuttuvat, ja on vaara, että kuljetaan kohti kovempia arvoja, kuten suurempaan tehokkuuteen, tuottavuuteen, kilpailuun ja korostetaan enemmän taloudellisia arvoja ihmisyyden sijasta, jolloin heikommat herkästi jäävät ulkopuolelle.

– Minulle on sanottu, että äänestäisin kyllä sinua, jos olisit eri puolueessa. Kristillisdemokraatteja kohtaan on valitettavasti ennakkoluuloja ja vääränlaista leimaa.

– Haluan olla hälventämässä ennakkoluuloja ja saada ihmiset huomaamaan KD:n upeat ja huolella mietityt tavoitteet ja ohjelmat, jotka ovat pienen ihmisen puolella.

– Väitän, että jos joku lukisi puolueen ohjelman, niin voisi yllättyä, että se on Kristillisdemokraattien.

Virva Letto on miettinyt, miksi KD:ta kohtaan esiintyy mitätöimistä ja ennakkoluuloja.

– Olisi tärkeää muistaa, että KD on poliittinen toimija, puolue eikä kristillinen yhteisö. Nämä joskus menevät helposti sekaisin. Politiikassa hoidetaan yhteisiä asioita kunkin puolueen tavoitteiden mukaisesti. Seurakunnassa retoriikka on toisenlaista.

Virvo Letto on karavaanari, jolla on asuntovaunupaikka Vihdissä.

– Siellä on yhteisöllisyyttä ja luontoa. Asuntovaunulla on myös mukava kiertää kaunista Suomea.

– Käyn sauvakävelyillä, sienestän ja marjastan. Museokortti on ahkerassa käytössä. Aina on myös jokin kirja lukemisen alla. Raamattupiirit kuuluvat myös vapaa-aikaani, joista toinen on tauolla ja toinen on Teamsin välityksellä joka toinen sunnuntai, hän kertoo harrastuksistaan.

Ylös