”EU:n elpymispaketin vaikutusta vientikysyntään ei pystytä näyttämään toteen” – Sari Essayah vetosi eduskunnassa VM:n omiin laskelmiin

18.3.2021 klo 17:17 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla valtiovarainministeriön laskelmista, joista ilmenee, että EU:n elpymispaketin suorat vaikutukset ulkomaankaupan kasvuun ja Suomen viestinkysyntään jäävät olemattomiksi.

Essayah muistutti, että hallitus on perustellut Suomen osallistumista EU elpymispaketin hyväksymistä ennen kaikkea sen vaikutuksella vientimarkkinoihimme. Toisaalta useat asiantuntijat, kristillisdemokraatit siinä mukana, ovat jo aiemmin esittäneet epäilyn, ettei paketilla ole juuri minkäänlaista vaikutusta Suomen viennille.

Nyt myös valtiovarainministeriön itse esittää laskelmat, joista selviää, että Suomelle saamasta osuudesta elpymispaketista tulisi vaatimaton, puolen prosenttiyksikön kasvu jakautuen kolmelle vuodelle.

Vuonna 2026 Suomen bkt olisi VM:n laskelman mukaan yhtä suuri kuin se olisi ilman koko elpymisvälinettä.

Valtiovarainminsteriön laskelmilla elpymispaketin vaikutusta Suomen ulkomaankaupan kasvuun ja vientikysyntään ei Essayah’n mukaan pystytä näyttämään toteen.

– Kysynkin asianomaiselta ministeriltä, miten hallitus nyt aikoo perustella suomalaisille veronmaksajille sen, minkä tähden meidän nyt kannattaa osallistua elpymispakettiin, Essayah kysyi.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan ministeriön laskelma on puhtaan mekaaninen; vasta aika näyttää sen, kuinka paljon paketilla saadaan.

– Viennin kannalta vaikutusta ei niinkään ole sillä satsauksella, joka tehdään Suomeen vaan sillä satsauksella, joka tehdään koko 750 miljardin paketilla ympäri Eurooppaa, Vanhanen sanoi.

Hän totesi, että Suomen osalta reilulla kahdella miljardilla arvellaan saatavan reilun viiden miljardin euron investoinnit.

– Mikäli koko Euroopan tasolla sama suhde toteutuu, niin 750 miljardin euron satsauksella tulisimme saamaan noin 2000 miljardin euron investointiaallon Eurooppaan ja sillä on vaikutusta Suomen teollisuuden vientikysyntään, Vanhanen arvioi.

Ylös