”Hallitus turvaisi oikeuden liikkua viinakauppaan mutta ei kirkkojen rukous- tai ehtoollishetkiin” – kriittisesti liikkumisrajoituksiin suhtautuva Päivi Räsänen ei vakuutu hallituksen aikeista

25.3.2021 klo 08:47 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kritisoi liikkumisrajoituksia, joilla hallitus turvaisi  oikeuden liikkua viinakauppaan mutta ei kirkkojen rukous- tai ehtoollishetkiin.

Kriittisellä kannalla liikkumisrajoituksiin ollut kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ei vakuuttunut hallituyksen esitysluonnoksesta, jossa liikkumisrajoituksia kohdellaan kansalaisille merkityksellisiä perusoikeuksia kovin erilaisin painotuksin.

Esityksessä sallittaisiin esimerkiksi liikkuminen alkoholiostoksille, mutta sen sijaan ei muutaman hengen ehtoollishetkiin.

– Onko hallituksen mielestä alkoholi sellainen ”henkilökohtaisen elämän kannalta välttämätön tarvike”, jonka saamiseksi liikkuminen ja myymälässä asioiminen tulee turvata?

Räsänen muistuttaa, että eri kirkkokuntien ja herätysliikkeiden seurakunnissa on järjestetty nettijumalanpalveluksien lisäksi tiukoin turvajärjestelyin ehtoollis- ja rukoushetkiä, joilla on ollut suuri merkitys kristityille myös korona-ajan yli jaksamisen kannalta. Näissä tilaisuuksissa on noudatettu kuuden hengen rajoituksia, maskisuosituksia ja pitkiä turvavälejä.

– Onko hallituksen mielestä alkoholi sellainen ”henkilökohtaisen elämän kannalta välttämätön tarvike”, jonka saamiseksi liikkuminen ja myymälässä asioiminen tulee turvata, mutta sen sijaan perusoikeuksiin kuuluvaa uskonnonvapautta rajoitetaan, kun ehtoollis- ja rukoushetkiin osallistuminen kiellettäisiin, Räsänen kysyy.

Hän muistuttaa, että korona-ajan yli jaksamisen edellytyksenä on se, että kansalaiset kokevat myös tulevansa kohdelluiksi oikeudenmukaisesti.

Räsänen kertoi jo aiemmin olevansa nihkeä liikkumisrajoituksia kohtaan, kun hallitus kutsui myös oppositiopuolueet Säätytalolle kuulemaan uusista rajoituksista. Räsänen varoitti, että ylimitoitetut rajoitustoimet kääntyvät tavoitteita vastaan ja lietsovat salaliittoteorioita.

Hallitus julkaisi eilen esitysluonnoksensa liikkumisrajoituksista. Siinä ehdotetaan säädettäväksi lakia, joka rajoittaisi liikkumisvapautta, ihmisten lähikontakteja ja yhdessä oleskelua. Rajoituksiin sisältyy myös maskipakko.

Rajoitukset koskisivat Helsinkiä, Espoota, Vantaata, Kauniaisia ja Turkua.

 

Ylös